Skip to main content

»Succeser har mange mødre« er et godt udtryk, når man skal beskrive den genetiske vaccinerevolution

Skal du have udviklet en genetisk COVID-19-vaccine, er bogen lige til højrebenet, skriver Anders Fomsgaard, overlæge og leder af viruslaboratoriet på SSI, i sin anmeldelse af bogen »The Vaccine. Inside the race to conquer the COVID-19 pandemic«. Han kalder bogen en spændende bog om kapløbet, og dermed appellerer den også til alle os andre, der er nysgerrige på de hektiske dage.
Cover: Welbeck
Cover: Welbeck

Anders Fomsgaard, overlæge, leder af Virus F&U-Laboratoriet, Statens Serum Institut. Interessekonflikter: AF og hans laboratorium forsker i DNA-vacciner inkl. udviklingen af en dansk SARS-CoV-2/COVID-19-DNA-vaccinekandidat.

14. mar. 2022
3 min.

ENDELIG EN ORDENTLIG BOG

»Succeser har mange mødre« er et godt udtryk, når man skal beskrive den genetiske vaccinerevolution, som har været tre årtier undervejs, og som foreløbig er kulmineret med de første godkendte, meget sikre og effektive mRNA-vacciner til massevaccinationerne mod COVID-19.

Faktaboks

Fakta

Den tyske journalist Joe Miller dækkede som korrespondent i Frankfurt for Financial Time udviklingen real-time af BioNTechs COVID-19-mRNA-vaccine: Project Lightspeed. Han skrev i 2021 ikkefiktionsbogen om det tyrkisk fødte læge- og forskerægtepar Özlem Türeci og Ügur Şahin og deres firma BioNTech i Mainz og om deres ræs for at udvikle en COVID-19-mRNA-vaccine under pandemien. Bogen lægger ikke skjul på, at de står på skuldrene af mange andre genetiske (DNA og RNA) vaccineforskeres innovative resultater gennem mere end tre årtier. Den beskriver andres optimeringer, som firmaet bruger for at stabilisere mRNA, f.eks. indkapsling i lipidnanokapsler, brug af pseudouracil, nedkøling osv., så det kan anvendes til i.m.-injektion.

Tilsvarende optimeringer for DNA-vacciner er ikke beskrevet, og firmaets egne RNA-sekvensoptimeringer får vi heller ikke nærmere beskrevet. Det »lille« firma på ca. 1.200 medarbejdere og en aktiekapital på 600 millioner euro var egentlig koncentreret om udvikling af individuelle terapeutiske mRNA-vacciner mod tumorer.

Men de starter alligevel et virusvaccine kapløb i januar-februar 2020, da 54-årige Dr. Ügur Şahin læser om den asymptomatiske person til person-smitte med den nye dødelige sars-CoV-2. Det, forudser han, vil hurtigt resultere i en pandemi, der vil påvirke verden og deres firma markant.

Vi føres igennem laboratorie- og dyreforsøg, møder med kolleger, fondsmøder med f.eks. Bill Gates, regulatoriske myndigheder og »big farma«-Pfizer, som BioNTech i forvejen samarbejdede med omkring en influenza-mRNA-vaccine!

Joe Miller beskriver underholdende de to dedikerede forskere, der hverken har tv, sociale medier, hjemmeside til deres firma eller kørekort, og som bliver gift nærmest i en frokostpause på arbejdet. Han beskriver detaljeret de teknologiske, økonomiske og politiske udfordringer og løsninger, ofte med analogier for at forklare immunsystemet og de genetiske vacciner. Der savner man som lægevidenskabeligt kvalificeret læser en mere faglig og historisk præcis information end journalistens lidt kiksede analogier til krig med T-celler, antistoffer og dendritceller som generaler, skarpskytter og Pentagon. Men supplerer man med en videnskabelig oversigtsartikel, er bogen både underholdende og fagligt inspirerende.

Den giver et godt indtryk af de ufatteligt mange opgaver og det kæmpe arbejde og påpeger også fordelen ved et lille dedikeret effektivt team af »believers« og opbygning af kapaciteten i eget land, når det haster. Det beskrives spændende som et kapløb med tiden mere end med konkurrenterne Moderna og Curevac.

Succesen på under et år og den afgørende betydning, som Pfizer-BioNTech-vaccinen fik/har på pandemien, taler for sig selv. Hvis man står og skal udvikle en genetisk COVID-19-vaccine, er bogen lige til højrebenet.

Læs mere:

Christine Stabell Benn: Vi skal imødegå vaccineskepsis med god forskning

De succesrige mRNA-vacciner er smarte og hurtige – men »vi er lidt bagefter hele tiden«

»Thea Kølsen Fischer tager os med helt ind i beslutningerne«