Starten har dog været præget af bekymring og kritik, bl.a. fordi it-systemet har haft svært ved at integrere med FMK og systemet, der håndterer blodprøvesvar. Og selv om systemet ifølge Steen Werner Hansen, vicedirektør på Herlev og Gentofte Hospital, fungerer bedre og bedre, er det stadig ikke alle afdelinger på hospitalet, der kører på normal drift. Alligevel er planen stadig, at Rigshospitalet tager Sundhedsplatformen i brug den 5. november, som hele tiden har været startdatoen, siger Susanne Poulsen.
”Vi forventer af gå i luften den 5. november som planlagt. Men vi er meget opmærksomme på samspillet mellem Sundhedsplatformen og FMK og blodprøvesystemet. Det følger vi tæt, og vi forventer, at de problemer er løst, når vi går på til november, så vi ikke starter et system op, der ikke fungerer. Og hvis det påvirker patientsikkerheden, så kan vi være nødt til at udskyde implementeringen. Vi får nok at se til i forhold til at lære et nyt system at kende, og hvis vi på forhånd ved, at der er meget derudover, der volder problemer, vil det blive et dårligt udgangspunkt for en vellykket implementering, ” siger Susanne Poulsen.
Fejlene bliver rettet
Ifølge Svend Hartling, koncernchef i Region Hovedstaden, er de store knaster i systemet lokaliseret til netop integrationerne med FMK og laboratorie-systemerne.
”Men vi forventer, at fejlene bliver rettet i løbet af den kommende tid, så lige nu overvejer vi ikke at udskyde implementeringen,” siger Svend Hartling og understreger, at systemet ikke har betydet øget patientrisici og der efter knap tre måneder er registreret to patienter, som har oplevet skader uden mén, som kan have forbindelse med Sundhedsplatformen.
For Susanne Poulsen har de første tre måneder med Sundhedsplatformen vist, hvor stor en forandring systemet vil give på driften af et hospital.
”Det har overrasket mig, hvor ressourcekrævende det er, og hvor stor en forandring det er. Også større end jeg havde regnet med. Derfor skal lægerne på Rigshospitalet bl.a. forberede sig på, at de ikke længere skal diktere en journal, men dokumentere direkte ved siden af patienten og selv klikke sig igennem journalen. En stor del af dikteringen bliver afskaffet, og det vil for nogle læger være en stor forandring i arbejdslivet,” siger Susanne Poulsen.