»Vi sammenholder, hvor syg man som gravid kan blive af COVID-19, med de data, vi nu har i forhold til vaccinen. Vi har tal på de 36.000 kvinder, der er blevet vaccineret. Bivirkningsprofilen er den samme for gravide kvinder, som den er for ikkegravide. Vi har også data på 700 børn, der er født af kvinder, som blev vaccineret under graviditeten. De viser, at der ikke er øget risiko for misdannelser eller for tidlig fødsel«, siger hun.
I landene omkring os anbefaler Island, Sverige og Finland de gravide at blive vaccineret, mens Norge anbefaler vacciner til risikogrupper.
Alvorligt syge gravide
At de gravide ser ud til at være i risiko for at blive slemt syge af COVID-19 bakkes op i tidsskriftet Nature, som i en artikel henviser til forskningsresultater publiceret i BMJ.
Den forskning viser, at gravide med COVID-19 er i større risiko for at modtage intensivbehandling. Det er mere sandsynligt, at lægerne vælger at lade babyerne komme til verden præmaturt, og babyerne vil med større sandsynlighed få brug for at blive indlagt på en neonatalafdeling.
Samme bekymring har Annemette Wildfang Lykkebo, og DSOG er bekymret for Delta-variantens udbredelse, fordi den gør folk mere syge end de andre varianter, siger hun.
Hun peger også på tal, der viser, at risikoen for at blive indlagt på intensivafdeling er mange gange forhøjet for gravide med COVID-19 end gravide uden. Risikoen for at føde for tidligt er forøget med en faktor 2-3.
Derfor er vacciner vigtige.
»Vi er i en helt ekstraordinær situation, og vaccinen er afprøvet på mange gravide og langt flere, end der indgår i almindelige fase 3- og fase 4-studier. Der er tilstrækkelig viden«.
Er det ikke korrekt, at der ikke er reelle fase 4-studier, sådan som Sundhedsstyrelsen påpeger?
»Et fase 4-studie er typisk et randomiseret, hvor der er 350-500 i hver pulje. Og så venter man på outcome af det. Men det er ekstraordinært, at man er gået i gang med at bruge vaccinen, og derfor har vi viden om langt flere kvinder end det antal, man normalt har i afprøvningsforsøg. For os virker det forkert, at man afventer studier, når man har fået viden på en anden måde og har en langt større gruppe, end der normalt indgår i forsøgene«.
At vi er i en ekstraordinær situation er vel ikke argument nok i sig selv til at påføre gravide en risiko?
»Vi mener, at der er tilstrækkelig viden til at konkludere, at vi har langt større fordele ved at vaccinere. Vaccinerne er sikre at bruge, og vi undgår, at gravide bliver syge. Vi undgår også, at de venter med at blive gravide, holder op med at amme for at få et stik, og at de isolerer sig socialt. Gravide mødre med store børn er også bange for, at børnene slæber corona med hjem fra skole. Det har mange afledte konsekvenser og har stor betydning for familiernes trivsel at være begrænset af ikke at være vaccineret«, siger hun og understreger, at det skal være den enkelte kvindes valg ud fra et tilbud om vejledning.
Og der er ingen del af dig, der er bare en lille smule bekymret for den nye teknologi ved mRNA-vacciner – man ved vel ikke rigtigt, hvordan det påvirker fosteret?
»Man har vel altid som læge en lille snert af bekymring. Men jeg er mere bekymret for de gravide, der bliver syge. I Danmark har de gravide passet godt på sig selv, og vi er kommet godt igennem COVID-19 i forhold til vores gravide. Men vi ved også fra vores nabolande, at når vi trækker på nordiske tal og europæiske tal, hvilket giver større population og sikkerhed for, hvad det betyder, så kan vi se, at der er store risici forbundet med sygdommen. Den kan få nogle store konsekvenser, også for barnet«, siger Annemette Wildfang Lykkebo og tilføjer:
»De gravides immunrespons ved vaccination er blevet sammenlignet med ikkegravides. Man har fundet, at IgG-antistoffer passerer fra moren til foster, men der er ikke fundet IgM-antistoffer, og det er en indikator på, at selve mRNA-vaccinen ikke passerer placenta. Så der er lavet studier på det i forhold til, om vacciner passerer. Derudover integreres mRNA ikke i cellernes arvemateriale, og kroppen nedbryder mRNA«.
Rygter skaber skepsis