Hun har bl.a. i indlæg i den svenske lægeforenings tidsskrift Läkartidningen kaldt udviklingen ”urovækkende” og ”nedslående”. Derfor efterlyser Läkarförbundet politisk handling fra nationalt hold.
”Vi synes, at også staten har et ansvar, og her forsøger vi at påvirke staten til at lave en regulering af lægers efteruddannelse, hvor arbejdsgiverens og arbejdstagerens ansvar fastlægges”, siger Sofia Rydgren Stale.
Tanken er, at efteruddannelsen bliver nemmere at håndhæve, hvis den er stadfæstet i f.eks. en lov eller forordning. Især hvis den præciserer, at ansvaret – både hvad angår tid og ressourcer - påhviler arbejdsgiverne, som i Sverige primært er det, der nærmest svarer til regionerne i Danmark, men også en betragtelig del private hospitaler og klinikker.
Det er indtil videre ikke lykkedes den svenske lægeforening at komme igennem med den ide.
Store forskelle
Det svenske eksempel illustrerer den problematik, som også aftegner sig i Danmark, hvor indtil videre to regioner – Syddanmark og Midtjylland - har indført, at udelukkende de selv vil stå for speciallægernes efteruddannelse. Stramningerne skal ifølge planen træde i kraft fra årsskiftet.
Som flere individuelle læger, Lægevidenskabelige Selskaber og Lægeforeningen har påpeget, så er princippet om at fjerne industrien fra denne aktivitet som udgangspunkt godt, men kun hvis der på anden vis skaffes muligheder for tilstrækkelig faglig opgradering for lægerne.
I Sverige viser tallene – ligesom i Danmark – at der er store regionale forskelle. Et enkelt sted får lægerne 4 dages årlig efteruddannelse i gennemsnit mod næsten det dobbelte i den region, der har det højeste tal.
Læs også: Overlæge: "Man bliver ikke klogere af at få tilbudt mindre viden"
Læs også: Overlægers efteruddannelse styrtdykker
Læs også: Region Midts læger vil have industriforbud ophævet