Region Nordjylland fører an
Arbejdsvilkårsundersøgelsen afslører også voldsomme regionale forskelle i efteruddannelsen. Region Nordjylland er topscorer og Region Hovedstaden bundskraber. I det nordjyske kommer 68 pct. af overlægerne på efteruddannelse i mindst seks dage om året, mens det kun gælder for lige over halvdelen af deres kolleger i Region Hovedstaden.
Det kan hænge sammen med, at overlæger ansat i Region Nordjylland hvert år får allokeret 22.000 kr. til efteruddannelsesformål af regionen. Derudover har også de nordjyske overlæger adgang til industrifinansieret efteruddannelse.
Men selv med de vilkår er det altså ikke samtlige overlæger, der har mulighed for efteruddannelse. Kun hver femte når overenskomstens mål om mindst ti dage om året.
Endnu værre ser det ud i Region Hovedstaden, som for øvrigt har den største andel af industrifinansiering. Her angiver kun 42 pct. af overlægerne, at deres kurser m.m. bliver finansieret fuldt ud af afdelingerne.
Det kan ledende overlæge Mark Ainsworth, Gastroenheden på Herlev Hospital, tale med om.
”Vi har aftaler om, hvordan vi fordeler kongres- og kursusdeltagelse, så det er sådan set ikke tiden, det kniber med. For os er det finansieringen”, siger han.
”Der er en række muligheder for at søge om økonomisk støtte og betaling af administrative kurser, men de faglige kurser og kongresser er der et meget lille budget til”.
Administrative kurser?
”Det er sådan noget som ledelseskurser lige fra ledelse af et patientforløb til ledelse af medarbejdere til ledelse af ledere, ligsom der er forskellige masteruddannelser”.
Disse penge ligger i puljer uden for selv afdelingens budget, mens de fagligt relaterede tiltag skal finansieres via afdelingens eget budget.
Mark Ainsworth er på samme linje som Overlægeforeningen i, at det principielt er bedst, at læger ikke er afhængige af, at industrien vil sponsorere deres efteruddannelse. Forudsat, at der findes alternativer. For problemet med den manglende efteruddannelse bliver ikke mindre. Faktisk er det lige blevet værre.
”Vores budget dækker slet ikke det behov for efteruddannelse, som lægerne har. Tilbage er der så sponsorering fra de firmaer, som enten sælger lægemidler eller kirurgisk udstyr, og det er også udfordret på nuværende tidspunkt. Vi har nogle læger, som deltager i Medicinrådets fagudvalg, og de er jo så blokeret”, siger Mark Ainsworth.
Det skyldes den måde, Medicinrådet har formuleret sine habilitetsregler på, som bl.a. siger, at læger ikke må deltage i industrifinansierede kongresrejser, mens de sidder i disse fagudvalg.
Så udfordringerne for overlægernes efteruddannelse står i kø. Skal niveauet opretholdes for slet ikke at tale om opgraderes, er det ikke småpenge, det drejer sig om.
Hvad koster kongresdeltagelse egentlig?
”Det kommer an på, hvor i verden man skal hen, men for de populære, typisk amerikanske, kongresser med høj faglig kvalitet når man snildt op på 20.000 kr. for rejse, kongresgebyr og hotel. På visse områder er de kongresser førende, og på andre områder er man lige så godt tjent med de europæiske, men at rejse – det kommer man til”, siger Mark Ainsworth.
Læs også: Overlæge: »Man bliver ikke klogere af at få tilbudt mindre viden«
Læs også: Regioner sjofler speciallægers efteruddannelse
Læs også: Et klassisk catch-22 har ramt regionernes prioriteringsråd for medicin