Utilstrækkelighed som vilkår
Tid til at tale med kolleger er ofte knap. Men medarbejderne hører ofte nogle voldsomme historier, og det er rart, når der er tid til at vende det med kolleger.
»Vi kan blive udsat for sekundær traumatisering, og vi skal være i balance. Ledelsen har fokus på debriefing efter voldsomme hændelser og tvangssituationer, eller hvis noget har rørt os, og der er fokus fra vejledernes side på at få talt om det. Men der er ikke altid tid på selve dagen«, siger Helena Lassen.
Det kan gøre, at man bliver overinvolveret, for omsorgsfuld og tager patienterne med hjem. Andre bliver underinvolveret og tager afstand, uddyber hun.
»Vi er gode til hver især at tale sammen. Men det er altid på bekostning af noget andet. Man kommer senere hjem. Der er ikke tid til at trække vejret«.
Det er aldrig godt ved et arbejdsmiljø, at der ikke er nok tid, påpeger Helena Lassen.
»Det gør, at vi føler os utilstrækkelige. Og det er nok det ord, der beskriver os allerbedst, både læger og andre faggrupper. Vi tænker over, hvad vi kunne have gjort, hvis vi havde haft tid. Måske havde vi undgået bestemte situationer. Det skal man arbejde med både som læge og menneske. At utilstrækkelighed er et arbejdsvilkår lige nu. Det er ikke optimalt, men vi balancerer i det, prøver at hjælpe og støtte hinanden«.
Har du været i situationer, hvor du godt vidste, hvad der skulle til rent fagligt, men ikke kunne levere det på grund af mangel på tid?
»Ja, jeg har både siddet i Vejleambulatoriet og her og tænkt, at noget ville hjælpe, men det var ikke muligt. Underretninger til kommunen bliver ikke grebet, børnene kommer igen, og man er nødt til at sidde i den samme rumle. Børnene og de unge er ret dårlige, men vi er nødt til at prioritere og kan ikke indlægge alle. Nogle gange må det briste eller bære, men det er utilstrækkeligt«.
Ældre psykiatere har prøvet at arbejde i et system, hvor der er flere muligheder. Men alle jer nye har potentielt ikke prøvet at være i en situation, hvor I kan yde den optimale behandling. Hvordan forholder du dig til det?
»Ældre psykiatere har en anden erfaring med sig end os – vi har bare ønsker efterhånden. Men vi har også patienter, der får det bedre. Jeg har også oplevet, at tingene har fungeret, patienter, der får god støtte af kommunen, det hele kører. Det er tydeligt, hvor meget den rette støtte batter. Vi kommer ikke med hjem i lommen på patienten. Derfor er vi afhængige af, at det kommunale system griber dem. Der kan vi godt møde modstand, og nogle gange bliver patienter indlagt, fordi de ikke får den rette støtte på deres bosted. Men jeg føler, at jeg kan gøre en forskel for de unge. Nogle ser vi aldrig igen, fordi det går godt«.
Der bliver gjort meget for, at de yngre læger har et godt uddannelsesmiljø, påpeger Helena Lassen. Der er fokus på ugentlige vejledninger, supervision og på terapiforløb.
Går du de fleste dage hjem med faglig tilfredshed?
»Jeg går hjem med en følelse af, at jeg har gjort det bedst muligt. I ambulatoriet havde jeg bedre tid og var mere tilfreds, men det er svært at komme herned, fordi patienterne er tungere og dårligere, og vi har travlt på en anden måde. Man kan få en følelse af, at man skal nå det hele, og det kan man ikke. Det har været en læringsproces for mig. Nogle gange er det svært at hvile i, at jeg har gjort det bedst mulige. Og at der er nogle andre til at passe på patienterne, når jeg ikke er på arbejde. De kan hive fat i en anden læge«, siger Helena Lassen og læner sig frem i stolen.
»Læger vil gerne fikse, men vi kan ikke bare give en pille eller et nyt knæ. Vi har det tværfaglige og mange dygtige kolleger. Alle, der er her, brænder for det, og det giver en gejst. Vi vil det her. Men vi oplever personaleflugt og ser, at speciallægerne søger ud privat, og flere uddannelseslæger søger orlov eller går andre veje, skifter speciale, samtidig med at politikerne taler om effektivisering. Det er svært at effektivisere med den mentale sundhed. Vores arbejde kræver tillid og tiltro til, at vi kan hjælpe dem, det sker ikke med en halv times samtale«.
Efter middagskonference kl. 14 skal Helena Lassen til supervision, men må kontakte pædiatrisk bagvagt, fordi en patient har lavt blodsukker. Hun kommer derfor ti minutter for sent til supervision.
Supervisionen kører indtil kl. 15.30, men den yngre læge må hjælpe med at passe forvagtstelefonen fra kl. 15.10 til 15.45 for en kollega.
Kl. 15.40 har mobilteamet behov for at vende en patient med hende, og herefter skal hun dokumentere dagen, have styr på nogle administrative opgaver. Hun er nemlig også skemalægger. Og hun har en del mails, der venter.
Også i dag går hun over arbejdstid, som ellers skulle slutte klokken 15.30.