Content area

|

»Teatret Svalegangen leverer en hylende morsom forestilling om forplantningens mange dilemmaer«

Forestillingen »Forplantning – en fucking slagmark. En komedie om livets store mirakel« dækker på humoristisk vis de dilemmaer, alle kan stå i, når menneskebestanden skal bestå. Forestillingen er både meget underholdende og giver flere dybere pointer om forplantning. Den kan varmt anbefales at se, skriver anmelderne Ulla Breth Knudsen og Maja Raos.
Foto: Montgomery/Creative ZOO
Forfatter(e)
Ulla Breth Knudsen, professor, overlæge, ph.d., Fertilitetsklinikken, Regionshospital Horsens & Aarhus Universitet og Maja Raos, MD-ph.d.-studerende, Aarhus Universitet. Interessekonflikter: UBK arbejder som professor og overlæge på en offentlig fertilitetsklinik.

Teatret Svalegangen leverer en hylende morsom forestilling med skuespiller Holger Østergaard i rollen som værten, der præsenterer og kommenterer det danske forplantningsmirakel – eller rettere forplantningskaos. Publikum bliver taget igennem forplantning i urtiden, nutiden og fremtiden med et gennemgående og overkrydsende persongalleri spillet af fem skuespillere. Forplantningsdilemmaerne fører til et utal af valg, der inviterer til, at andre er enige eller uenige. Forestillingen dækker meget bredt de dilemmaer, alle kan stå i, når menneskebestanden skal bestå. Får du dine børn, når du er meget ung, bliver du dømt. Har du ventet på »den eneste ene«, og tiden er løbet, bliver du også dømt. For hvorfor skal man anvende en sæddoner eller finde ham på Tinder, når man bare kan tage Carl Emil fra hjembyen?

Var det »en smutter« på Roskilde Festival eller det perfekte valg af den perfekte sæddonor til det perfekte barn, som Anna og Elisabeth ønsker? Begge situationer medfører store overvejelser, hvor omgivelserne får mulighed for enten efter invitation eller på eget initiativ at kommentere på valget. Mere alvorlige etiske dilemmaer såsom medicinsk abort efter en affære og senabort i uge 23 præsenteres på en præcis og berørende måde. Sprogbruget refereret af parret i fertilitetsbehandling med »uoptimalt miljø omkring livmoderen« og en partner, »der fyrer vådeskud«, som lægerne kalder oligospermi, er også sigende. Mange af de tanker, der beskrives i forestillingen om skyld og skam i relation til fertilitetsbehandling, kan genkendes fra fertilitetsverdenen. Ligeledes alle de gode råd, som andre har til forplantningsvalget, hvilket ofte lægges oven i den dårlige samvittighed hos de involverede parter.

Hele forestillingen er godt sat op med velovervejede pointer, dygtige skuespillere og hurtigt tempo. Scenografien dækker over forskellige rekvisitter (stole, telt, legetøj, balloner etc.), der kastes ned ad scenen og understreger titlen »en fucking slagmark«.

Og som der rigtigt siges om hele Projekt Forplantning: »Damned if you do and damned if you don’t«. Herfra skal lyde en kæmpe opfordring til at se forestillingen, blive godt underholdt og tillige få flere dybere pointer om forplantning.

Fakta:

Titel: Forplantning – en fucking slagmark. En komedie om livets store mirakel.

Spillested: Svalegangen

Entré: 225 kr., studerende 125 kr., under 25 år 65 kr.

Spilleperiode: 30. oktober-27. november 2021

Tekstforfatter: Linda Klein

Instruktør: Anders Lundorph

Vurdering: 4 ud af 5 stjerner

LÆS OGSÅ

»Helhedsindtrykket af udstillingen er på en gang trist og bevægende«

»Teaterforestillingen giver et levende indblik i fødselsdepressionens mørke og paranoide tanker«

Blad nummer: 

Right side

af Thorkild I.A. Sørensen | 09/12
1 Kommentar
af Morten Ellemose Gulev | 06/12
1 Kommentar
af Jon Erik Fraes Diernæs | 05/12
1 Kommentar
af Jon Erik Fraes Diernæs | 05/12
10 kommentarer
af Sven Refslund Poulsen | 05/12
2 kommentarer
af Kim Varming | 05/12
1 Kommentar