Skip to main content

»Tragedien kastede Nyrup ud i sit livs værste krise«

Dokumentaren er et smukt portræt af en far og hans datter og kærligheden imellem dem. Den viser også, hvor hårdt og hvor længe sorg efter selvmord kan ramme, skriver professor i psykiatri og anmelder Merete Nordentoft.

Foto: Jakob Thorbek
Foto: Jakob Thorbek

Merete Nordentoft, professor i psykiatri, Psykiatrisk Center København, Københavns Universitet. Interessekonflikt: MN medvirker i udsendelsen

12. sep. 2024
3 min.

Fakta og vurdering

Nyrup – Signes far

»Nyrup – Signes far« er en dokumentarudsendelse i to afsnit, som kan findes på DR’s hjemmeside. Få måneder efter Poul Nyrup Rasmussen blev statsminister, tog hans 24-årige datter, Signe, sit eget liv efter flere år med gentagne indlæggelser for paranoid skizofreni.

Tragedien kastede Nyrup ud i sit livs værste krise, samtidig med at han skulle varetage opgaven som statsminister. I udsendelsen søger Nyrup tilbage i historien for at forstå sin datters sygdom og død. Han stiller også sig selv spørgsmålet, om han som far kunne have gjort mere for at forhindre katastrofen.

Seerne kommer tæt på Signes liv og lidelser gennem interviews med hendes veninder samt ved, at Nyrup viser billeder og fortæller om Signes liv og interesser.

Vi ser, hvordan Signes sygdom udvikler sig gradvist med hørehallucinationer og forestillinger om at blive overvåget. For at få mere at vide om skizofreni opsøger Nyrup den unge kvinde Emilia fra OPUS-panelet. OPUS-panelet består af unge, der har været i behandling i OPUS på grund af en lidelse i skizofrenispektret, og som har påtaget sig opgaven at fortælle andre unge, pårørende, personale og medier om, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom.

»Serien bidrager til at afstigmatisere psykisk lidelse og viser samtidig på en varm og levende måde, hvordan psykisk sygdom og selvmord påvirker hele familien«Merete Nordentoft, professor i psykiatri, Psykiatrisk Center København, Københavns Universitet.

Emilia fortæller Nyrup om hørehallucinationerne, og hvordan hun altid har et stort tørklæde med sig for at beskytte sig mod ubehagelig kontakt med andre. Ligesom Signe lider Emilia af skizofreni, og hun forklarer roligt og indsigtsfuldt, hvad hun selv kan gøre for at håndtere sygdommen, og hvad de pårørende kan bidrage med. »Du kunne spørge, om jeg skal have hjælp til at tage tøj på«, er Emilias overraskende svar, da Poul Nyrup spørger, hvad man som pårørende kan gøre.

I dokumentaren er Nyrup netop Signes far, og han afspejler de pårørendes afmagt, vanskeligheden ved at forstå, hvor gennemgribende sygdommen kan være, og den skyldfølelse, der næsten uundgåeligt følger med, når en pårørende dør af selvmord.

Dokumentaren er et smukt portræt af en far og hans datter og kærligheden imellem dem. Den viser også, hvor hårdt og hvor længe sorg efter selvmord kan ramme. Det bliver smerteligt tydeligt, at selv 30 år efter Signes død er Nyrup stadig plaget af tanken om, at Signe måske ikke ville være død, hvis han ikke havde været statsminister.

Serien bidrager til at afstigmatisere psykisk lidelse og viser samtidig på en varm og levende måde, hvordan psykisk sygdom og selvmord påvirker hele familien.

Dokumentaren kan varmt anbefales til læger, personale i psykiatrien og lægfolk.