Fakta og vurdering
Ulighedens drejebog – sådan virker social ulighed i sundhed.
Kristian Larsen & Morten Sodemann har med »Ulighedens drejebog« skrevet en vigtig og tankevækkende bog, der kaster lys over en af vores største samfundsudfordringer: den systematiske ulighed, som gennemsyrer både sundhedsvæsenet og resten af vores samfund. Bogen er en skarp og velunderbygget analyse af de strukturer, der skaber og fastholder uligheden – en analyse, som er både ubehagelig og nødvendig. Bogen beskriver, hvordan ulighed i sundhed ikke er en tilfældighed eller en naturlov, men et resultat af politiske valg, samfundsmæssige prioriteringer og strukturelle skævheder.
Med historiske, sociologiske og epidemiologiske perspektiver beskriver forfatterne, hvordan ulighed i sundhed er blevet forankret i den førte neoliberale politik. Det er blevet den enkeltes ansvar, vi taler om livsstil og ikke om levevilkår, og vi har skabt et samfund, hvor de ressourcestærke grupper konsekvent favoriseres på bekostning af de svageste. Bogens beskriver også, hvordan vi, der arbejder i sundhedsvæsenet, oplæres i ulighedsskabende adfærd via indbyggede og delvist skjulte mekanismer i systemet – og vi møder i bogen seks personer, som illustrerer dette.
Bogen præsenterer en række veje frem, hvor forfatterne opfordrer til en mere inkluderende og retfærdig sundhedspolitik. Der skal gøres noget ved årsagerne til årsagerne – f.eks. afgifter og opgør med private sundhedsforsikringer – og det kræver langsigtet tænkning og politisk mod og vilje. Men de understreger samtidig, at vi som sundhedsprofessionelle og borgere også har et ansvar – en erkendelse, der ofte savnes i den aktuelle sundhedsdebat. De viser, hvordan vi kan arbejde for at reducere ulighed – både på et systemisk niveau og i vores daglige praksis.
Som læge er det umuligt ikke at føle sig ramt, for bogens konklusioner afslører vores fælles ansvar og nødvendigheden af handling – både som sundhedsprofessionel og som samfundsborger.
Bogen er et væsentligt bidrag til forståelsen af, hvordan ulighed påvirker os alle – og hvad der skal til, for at vi som samfund kan prøve at bryde med de mønstre, der skaber ulighed.
Dette er en bog, der ikke blot skal læses, men også handles på. »Ulighed i sundhed« er nemlig ikke en naturlov. Det er noget, vi som mennesker skaber – og derfor også noget, vi kan ændre.