Skip to main content

1.000 læger skriver under imod sexisme

Kampen imod sexisme er dog ikke slut med 1.000 lægers navne på en liste, siger talsperson.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Ditte Damsgaard

8. okt. 2020
3 min.

Underskriftindsamlingen Stop sexisme blandt læger har nu rundet 1.000 underskrifter.

Lægerne har skrevet under på, at »det er tid at gøre op med et system, hvor yngre læger og studerende ikke kan sige fra over for sexisme, magtmisbrug og grænseoverskridende opførsel, fordi de frygter for karrieren. Nu tager vi bladet fra munden«.

Frederikke Kjerulff Madsen er talsperson for Uden Tavshedspligt, som har startet underskriftindsamlingen.

Hun er overvældet over de mange underskrifter, men understreger, at kampen langtfra er slut med de 1.000 lægers navne på en liste.

Læs også: »Han spørger, om jeg vil med i sauna. Han vil give mig terapeutisk massage, imens jeg er nøgen«

»Vi har allerede opnået mere, end vi turde håbe på for bare to uger siden. Og langt mere end vi turde håbe på for tre år siden, da vi startede projektet. Men der er langt til målstregen. Endemålet er, at der ikke længere findes sexisme, og at sexchikane er en note i historiebøgerne. Det tror jeg desværre ikke, at vi når i vores levetid. For os handler det om konkrete, praktiske tiltag. Vi bruger det, vi har opnået, opmærksomheden fra politikere, ledere og medier, og lige nu laver vi strategi for, hvordan vi får mest mulig handling. Vi holder bl.a. møder med regionsledelserne i disse uger«, siger Frederikke Kjerulff Madsen.

Uden Tavshedspligt har holdt møder med blandt andre Region Hovedstaden, som netop har vedtaget en erklæring, hvor de opfordrer til synlig og konsekvent ledelse, når medarbejdere oplever krænkende adfærd og magtmisbrug.

Uden Tavshedspligt har fokuseret på at lave konkrete løsninger, som regionerne kan tage fat på.

Hvad skal der ske nu?

»Det her er et emne, som skal tackles på alle niveauer. Fra hver medarbejder på gulvet til højeste niveau i Folketinget. Især ledere har ansvar for at gå foran. Lige nu fokuserer vi især på hospitalsledelser, regioner og fagforeninger. Vi arbejder på implementerbare handleplaner, som kan iværksættes her og nu«.

Uden Tavshedspligt sidder med mindre, konkrete løsninger, som kunne gøre en forskel.

Læs også: »Det gik op for mig, at han ikke længere jokede. Han mente faktisk, at jeg skulle med ned på vagtværelset«

»Det handler f.eks. om have et eksternt videncenter. Hospitaler skal have en handleplan for, hvordan de håndterer sexisme og overgreb, så hvis man ikke kan gå til egen leder, kan man gå til hospitalsledelsen. Det handler om opkvalificering af fagforeninger, om ledelseskurser«, siger Frederikke Kjerulff Madsen.

Hun påpeger, at de fleste ledere ikke er interesseret i, at medarbejderne er bange for at gå til dem, men de har måske ikke redskaberne til at skabe den tryghed, der skal til. Og det vil Uden Tavshedspligt gerne arbejde med.

»Vi er ikke i gang med at planlægge en større idealistisk omstrukturering af sundhedsvæsenet. Vi er mere pragmatiske, vi går efter løsninger, der kan indføres nu. Vi vil have handling inden for de næste tre uger. Det skal være konkret og let at gå til«.

Læs også: »Vi har et ansvar for at sige fra over for sexisme, så kommende kolleger ikke bliver udsat for at føle sig formindskede«