Skip to main content

Ars pariendi, 2. udgave

Bogen henvender sig hovedsageligt til folk, der skal til at begå sig på fødegangen, det vil sige introduktionslæger og nye/kommende jordemødre, skriver anmelder Jacob Alexander Lykke.
Cover: Munksgaard
Cover: Munksgaard

Jacob Alexander Lykke, overlæge, lektor dr. med.

26. mar. 2021
2 min.

Titlen henleder selvfølgelig til den klassiske monografi af prof. Trolle, der skrev næsten poetisk om kunsten at føde på Rigshospitalet i 1960’erne. Denne moderne udgivelse er udvidet med meget mere end blot selve forløsningen og kunne vel mere sigende hedde ”akut obstetrik på fødegangen”. Man får en bred basal indføring i de store emner på fødegangen – helt fra de elementære undersøgelsesteknikker af den fødende kvinde til den kirurgiske teknik ved kejsersnit. Det, der pædagogisk løfter bogen op, er dens rige illustrationer; de håndtegnede og fotografiske illustrationer støtter den uindviede ind i obstetrikkens håndværk på en intuitiv måde. Forfatterne er en bred vifte af yngre og ældre læger og jordemødre i specialet, hvilket tjener til den brede konsensus. De brede faglige strøg er nemme at følge og præget af konsensus, og bogen tjener dermed fremragende som udvidet instruks eller guideline med rigt billedmateriale.

Bogen henvender sig hovedsageligt til folk, der skal til at begå sig på fødegangen, dvs. introduktionslæger og nye/kommende jordemødre. Det obstetriske håndværks natur er akut, og der er sjældent tid til opslag i situationen, og bogen vil derfor hovedsageligt have sin anvendelse i vagtstuen over en kop jordemoder-kaffe.

Faktaboks

Fakta