Skip to main content

ET DØGN MED ortopædkirurgen: »Det tager lidt tid at hente caput ud af aksillen …«

Zaid Issa er speciallæge i ortopædkirurgi, afdelingslæge i Skulder- og Albuesektionen på Sjællands Universitetshospital i Køge og ph.d.-studerende på Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet.
Afdelingslæge Zaid Issa Foto: Claus Boesen
Afdelingslæge Zaid Issa Foto: Claus Boesen

Klaus Larsen, kl@dadl.dk

13. sep. 2019
4 min.

6.00 Jeg står op alene, tager bad, drikker en kop kaffe og spiser en banan, mens jeg læser nyheder. Kysser fruen farvel – hun skal møde senere. Køreturen fra Ørestad til Køge tager 30-45 minutter. Jeg ringer til en kollega, der har en lige så lang køretur til hospitalet i Hillerød, og vi snakker om private ting og arbejde og aftaler, hvornår vi skal ses.

7.00 Møder på hospitalets ph.d.-kontor og forbereder mig til dagens tre operationer. Den ene er henvist fra et andet hospital med en skulderfraktur-luksation. Nr. to er en elektiv patient med artrose, der skal have en skulderprotese, og den sidste er et komplekst albuebrud, hvor jeg skal supervisere en kollega. Frem til min egentlige arbejdstid bruger jeg tiden på at tjekke indlæggelseslisten for spændende patienter med skulder- og albueproblemer. Jeg taler med min professor og ph.d.-vejleder om, hvordan det går med den første patient, som er randomiseret til mit forsøg i forbindelse med min ph.d.-afhandling, og som blev opereret i går.

8.10 Under morgenkonferencen ringer operationssygeplejersken. Jeg skal op og sige godnat til min første patient. Jeg tager mig god tid til at fortælle patienten om, hvad hun kan forvente efter operationen. Derfra går jeg ned til stuegang og godkender blodprøver fra gårsdagens patienter. Røntgenbilleder er ikke taget endnu. Så går jeg op på operationsgangen for at lejre min patient i ”beach chair” og går så i vask.

9.10 Operationen går i gang. Det tager lidt tid at hente caput ud af aksillen, men operationen går fint efter planen. Bagefter bruger jeg 20 minutter på at skrive operationsbeskrivelsen, bestille røntgenundersøgelse og registrere patienten i forskellige databaser.

11.00 Jeg går ned til stuegang. Nu er der taget røntgenbilleder af patienterne fra i går. Den ene må ikke få at vide, hvilken protese der er sat i, da han indgår i en blindet randomiseret undersøgelse. Så skriver jeg udskrivelsesnotat og afstemmer medicin i Sundhedsplatformen, så patienten er klar til afgang.

Vi lejrer den bedøvede patient og gennemfører randomiseringen. Det bliver en skulder uden stem. Jeg går i vask. Derefter bruger jeg 70 minutter på at indoperere den ny skulder og 20 minutter på operationsbeskrivelse.

11.30 Siger godnat til patient nr. to. Det tager ikke lang tid, da patienten tidligere har accepteret at indgå i et randomiseret forsøg, hvor der trækkes lod om, hvilken skulderprotese (med eller uden stem i marvkanalen) der skal indopereres. Derefter en hurtig frokost i kantinen sammen med en kollega. Vi taler om forskning.

11.55 Vi lejrer den bedøvede patient og gennemfører randomiseringen. Det bliver en skulder uden stem. Jeg går i vask. Derefter bruger jeg 70 minutter på at indoperere den ny skulder og 20 minutter på operationsbeskrivelse.

13.30 På opvågningen hilser jeg på patienten, som jeg opererede i morges, og informerer om, hvordan det gik. Hun har det fint og kan på grund af en blokade endnu ikke mærke sin arm.

14.20 Jeg superviserer en kollega til operation af et komplekst albuebrud. Jeg skal bare assistere og kun blande mig, hvis det er nødvendigt, men operationen går fint.

15.45 Møde med min professor og ph.d.-vejleder om min forskningsorlov, der begynder på mandag, og hvor jeg skal igennem et statistikkursus og skrive min anden artikel færdig.

16.15 Jeg ringer til et par patienter, der accepterer at indgå i mit RCT-studie, og planlægger samtaler med dem inden operationsdagen. Så kører jeg direkte til fitnesscenter i Ørestaden, hvor jeg møder min bror. Vi træner sammen og taler bagefter i saunaen om arbejde og stress. Vi aftaler en cykeltur i skoven næste weekend.

18.15 Jeg er hjemme – fem minutter før min kone. Vi spiser laks, kartofler og hollandaisesovs. Bagefter vasker vi tøj og ordner praktiske ting i hjemmet. Læser et par kapitler statistik inden kursus i næste uge.

22.40 Kysser min hustru godnat. Jeg bliver oppe for at arbejde lidt mere, svare på mails og lægge sidste hånd på afdelingens vagtplan, som jeg skal sende ud i morgen. Lægger mig til at sove lidt før midnat.

Læs flere ET DØGN MED ...

... arbejdsmedicineren: »Vores vurderinger i dag kan få betydning for hans arbejdsskadesag«

... endokrinologen: »Hun har fået det der grisetyroid«

... infektionsmedicineren: »Vagttelefonen løber tør for batteri«

... neurokirurgen: »Jeg når at spise nogle nødder og rosiner«