På hylderne står chips, salsadip og instantkaffe, et par høje hæle og ekstra tøj. Opslagstavlen er plastret til med grafer og børnetegninger, perlekæder og billeder, og bag computerskærmen står et udvalg af omkring 20 forskellige cremer og hudplejeprodukter på en hylde.
Personen, der har kontor her i et hjørne øverst oppe på Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital med udsigt ud over grønne oaser imellem gamle bygninger, har tydeligvis tilbragt masser af tid her.
På opslagstavlen er også sat balloner op. De er ved at tabe pusten en smule, for de har hængt der en uges tid. Men kontorets, ja, beboer, er ikke ved at tabe pusten, tværtimod. Hun hedder Cæcilie Bachdal Johansen og har netop afleveret sin ph.d.-afhandling om kvinder med psoriasis.
Selvom ph.d.-projektet er afleveret, skal forskningen efter planen fortsat være en stor del lægelivet for Cæcilie Bachdal Johansen. Og der er nok at tage fat på i forhold til kvindelige patienter med psoriasis, mener Cæcilie Bachdal Johansen.
»Kvinder med psoriasis kommer med bagagen fuld af risikofaktorer, og det skal vi være opmærksomme på. Og det er perspektiverne ved min forskning. Lige nu lander kvinder med psoriasis imellem to stole, fordi der i vores kliniske guidelines ikke er beskrevet i detaljer, hvordan man håndterer en kvinde med psoriasis i den reproduktive alder«.
Cæcilie Bachdal Johansen mener, at der er plads til forbedringer i guidelines. Inden for de seneste 20 år er der kommet biologiske lægemidler på markedet, som man er begyndt at bruge til mange forskellige immunmedierede inflammatoriske sygdomme.
»Dansk Dermatologisk Selskab har lavet gudelines om behandling med biologiske lægemidler til psoriasispatienter, hvori der er et lille afsnit, der omhandler gravide. Ud over behandling mener jeg, at det skal indgå, hvordan vi håndterer samt risikovurderer dem, når de er gravide, og når de har graviditetsønsker«.
Dermatologien vil helst ikke behandle for meget, medmindre morens indikation opvejer den risiko, der kan være for barnet. Men forskningen stritter i forskellige retninger; nogle studier viser øget forekomst at misdannelser og risiko for kejsersnit og svangerskabsforgiftning, mens andre viser, at der ikke er risiko, siger hun og holder en pause.
»Jeg vil gerne bidrage til, at kvinder med dermatologiske lidelser bliver taget alvorligt og får en stol at sidde på«.
Underbelyst patientgruppe
Cæcilie Bachdal Johansen er 36 år og blev læge fra Københavns Universitet i 2013. Hun aflagde lægeløfte tre uger før termin med barn nummer to og gik direkte på barsel.
Hun startede efter barslen i KBU på Nykøbing Falster Sygehus i ortopædkirurgi, derefter et halvt år i almen praksis i Næstved, en introstilling i intern medicin på Gentofte Hospital og efterfølgende en introstilling på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital, fordi lægemidler og bivirkninger, især i forbindelse med graviditet og de fosterskadende effekter, var hendes store interesse.
Kvindelige patienter med psoriasis i den reproduktive alder er en underbelyst patientgruppe, mener Cæcilie Bachdal Johansen. Det skyldes blandt andet, at psoriasis ikke er livstruende i modsætning til andre immunmedierede sygdomme som de inflammatoriske tarmsygdomme Mb. Crohns sygdom, colitis ulcerosa og visse reumatologiske sygdomme.
Det har været holdningen fra både læger og patienters side, at kvinder med psoriasis i den reproduktive alder godt kunne døjes med deres psoriasis under graviditeten. Det er ikke noget, der f.eks. kræver akut operation eller gør, at patienterne ikke kan tage tøj af og på, fordi deres hænder er invalideret af reumatoid artritis.
Og derfor har der ikke været den samme mængde af klinisk erfaring med det, som der er ved de andre sygdomme.
Men det er vel heller ikke ret mange, det drejer sig om?
»Nej, det er kun få procent af den samlede mængde kvinder, der har så svær psoriasis, at den er behandlingskrævende under graviditeten. Men der er et kæmpe mørketal, fordi kvinderne selv, uden at have rådført sig med speciallæge, vælger ikke at lade sig behandle under graviditeten, enten fordi de læser om det på nettet eller får inspiration fra store patientgrupper på Facebook. Så de stopper behandlingen igennem graviditeten og håber på det bedste«.
Registerstudie
Hendes ph.d.-projekt er et registerstudie og belyser psoriasis og graviditet.
»Vi har enorme mængder data i Danmark, og vi kan krydslinke med f.eks. receptinformationer og hele det medicinske fødselsregister, som jeg har dykket ned i, hvor vi har mange detaljer om fødslen, morens højde og vægt samt rygning. Væsentlige faktorer, som man kan justere for«.
Det første studie pegede på, at kvinder med psoriasis sammenlignet med resten af befolkningen havde lavere socioøkonomisk status, flere komorbiditeter, højere forbrug af udvalgte lægemidler, og højere forbrug af sundhedsydelser – de gik hyppigere til lægen og blev hyppigere indlagt.