Skip to main content

Læge på SoMe: Andreas Andersen giver patientgrupper fagligt modspil

Han vil bekæmpe misinformation på sociale medier, og det har fået Andreas Andersen til at bruge sin lægeautoritet som debattør. Sociale medier gør ham også til en bedre læge, mener han.

Bodil Jessen boj@dadl.dk

20. maj 2020
3 min.
Andreas Andersen. Privatfoto.

Faktaboks

Fakta

Som læge føler jeg en forpligtelse til at blande mig i sundhedsdebatten. Jeg synes, at vi læger er en vigtig stemme i debatten om sundhedspolitik, og rigtig meget af den debat foregår på de sociale medier. Hvis man vil blande sig, skal man være der.

I begyndelsen var jeg i tvivl, om jeg skulle stå som læge, men jeg har valgt det, fordi jeg synes, det er vigtigt, at man får ansigt på lægerne i sundhedsdebatten på de sociale medier. Der har været lidt for langt mellem lægerne der.

På Twitter laver jeg ikke de personlige opslag. Det kan jeg godt gøre på Facebook, hvor jeg bruger det til kontakt med familie og venner. Det kan være svært at balancere det personlige og det fagligt-professionelle, så jeg har oprettet en professionel Facebook-side, hvor jeg poster det, jeg gerne vil sige i den store offentlighed. Når jeg kommenterer, gør jeg det med min personlige profil, for man må jo ikke have to profiler.

Jeg blev engageret i sundhedsdebatten på sociale medier, fordi jeg så, hvordan misinformation om sundhed fik vind i sejlene der, mens myndigheder og fagfolk var lidt for sløve til at indgå i den debat. Jeg vil gerne bekæmpe misinformation med faglig viden og give kvalificeret modstand.

Samtidig følger jeg også med i debatterne om for eksempel HPV-vaccinen og medicinsk cannabis for at få en bedre indsigt i synspunkterne fra nogle af patientgrupperne. Det bidrager positivt til mit lægearbejde og gør det lettere for mig som læge at få en forståelse for patienternes synspunkter. Når jeg kender argumenterne, kan jeg bedre give dem ordentlige faglige råd.

Jeg synes, at de mange lægegrupper på Facebook betyder, at vi kommer tættere sammen som læger. Især den store lægegruppe har været med til at føre læger over hele landet sammen. Det er så let at dele noget, at inspirere hinanden fagligt og udveksle informationer og holdninger. Her under coronaepidemien sad vi for eksempel på en morgenkonference og blev inspireret af nogle erfaringer på Sjælland, som var blevet omtalt i den store lægegruppe. Det er virkelig værdifuldt.

De fleste af de lægegrupper, jeg er med i, er lukkede, men enkelte er åbne. Det betyder ikke så meget for mig, for jeg er forholdsvis bevidst om, hvad jeg skriver, og jeg tænker på, at alt, jeg skriver i grupperne, skal kunne læses i offentligheden. Jeg ved godt, at en Facebook-gruppe ikke er mere lukket, end at den ret hurtigt kan blive åbnet. Det har vi jo set.

LÆS OGSÅ:

Fire læger på sociale medier: Sådan gør vi!

Ny guide til sociale medier: kunsten at boltre sig uden at kvaje sig

Læge på SoMe: Michael Tveden Gundesen optræder under et andet navn

Læge på SoMe: Gitte Vincents er ven med sine patienter

Læge på SoMe: Elif Bayram Orbe vil ikke kendes som »lægen Elif«