Skip to main content

Læge på SoMe: Elif Bayram Orbe vil ikke kendes som »lægen Elif«

Det er et bevidst valg, at Elif Bayram Orbe ikke skiver, at hun er læge på Facebook. Facebook-vennerne skal bare vide, at hun er Elif – ikke ’lægen Elif’.

Bodil Jessen boj@dadl.dk

20. maj 2020
4 min.
Elif Bayram Orbe. Foto: Claus Boesen

Faktaboks

Fakta

Det er et bevidst valg, at jeg ikke skriver på Facebook, at jeg er læge. Jeg er vildt stolt af at være læge, men jeg synes ikke, det er noget, mine venner behøver at vide gennem Facebook. De skal bare vide, at jeg er mig – ikke nødvendigvis lægen Elif.

Der er rigtig mange, der deler alt muligt på Facebook. Jeg kan godt lide at følge med i andres liv, men jeg har det lidt stramt med at dele noget fra mit eget personlige liv.

Jeg tror, det handler om, at mange af mine venner på Facebook kan være ret fjerne kontakter, som jeg ikke ses med i dag.

Når nogle af mine veninder spørger mig om noget lægeligt på Facebook eller Messenger, så svarer jeg glad og gerne. Det er jeg ikke så tilbageholden med. Jeg ved godt, at vi ikke skal behandle online, og jeg tager det som en kompliment, at de vil spørge mig. Det er da fedt, at de synes, at jeg er så dygtig en læge, at de vil bruge mig.

Som udgangspunkt ønsker jeg ikke at være venner med patienter, fordi jeg har et behandlingsansvar over for dem. Men jeg synes, at det er noget andet, hvis det er nogle, som jeg også har en anden relation til ud over læge-patient-relationen, og som jeg kender fra en anden sammenhæng.

Så vil jeg ikke have noget imod det.

Jeg kommenterer aldrig på åbne sider som for eksempel TV 2-nyhederne, men jeg kommenterer i lægegrupperne. Jeg synes, at lægegrupperne er gode til at få information og følge med i, hvad der rører sig. Jeg lærer simpelthen mere ved at følge med der, og diskussionerne i grupperne er med til at holde mig til ilden fagligt.

Det betyder ikke det store for det, jeg skriver, at en gruppe er lukket. Nogle af grupperne er jo så store, så jeg – lige meget hvad – skal være varsom med at dele oplysninger. Men jeg har ikke noget problem med at dele personlige oplevelser i lægegruppen, som jeg ellers ikke skriver om

på sociale medier. For eksempel havde vi her under coronakrisen en diskussion om, hvorvidt man afleverer sine børn i daginstitution, når man samtidig ser bedsteforældre i risikogruppen. Der fortalte jeg om, hvad vi gør hjemme hos os.

Nogle af lægegrupperne har jeg også brugt socialt, for eksempel til at etablere madklub under min KBU i Sønderborg, da min familie og venner stadig var i Københavnsområdet.

LÆS OGSÅ:

Fire læger på sociale medier: Sådan gør vi!

Ny guide til sociale medier: kunsten at boltre sig uden at kvaje sig

Læge på SoMe: Andreas Andersen giver patientgrupper fagligt modspil

Læge på SoMe: Gitte Vincents er ven med sine patienter

Læge på SoMe: Michael Tveden Gundesen optræder under et andet navn