Skip to main content

Lægeformænd til møde om Sundhedsplatformen: »Tålmodigheden er ved at være brugt op«

Ved et møde med Region Sjælland og Region Hovedstaden udtrykte Lisbeth Lintz, formand for FAS, og Helga Schultz, formand for Yngre Læger, stor utilfredshed med Sundhedsplatformen. De kræver, at problemerne bliver løst hurtigst muligt. Ingen af de to foreninger kræver dog ligesom Det Regionale Overlægeråd i Region Sjælland, at Sundhedsplatformen helt skrottes.
Helga Schultz og Lisbeth Lintz har været til møde med de to regioner om Sundhedsplatformen. Foto: Claus Boesen/Sundhedsplatformen.
Helga Schultz og Lisbeth Lintz har været til møde med de to regioner om Sundhedsplatformen. Foto: Claus Boesen/Sundhedsplatformen.

Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk

20. sep. 2019
7 min.

Tirsdag mødtes formand for Yngre Læger, Helga Schultz, og formand for FAS, Lisbeth Lintz, med Region Sjælland og Region Hovedstaden for at tale om de mange problemer, som bliver ved med at dukke op, ved Sundhedsplatformen.

I sidste uge skrev Det Regionale Overlægeråd i en pressemeddelelse, at de kræver Sundhedsplatformen afviklet, og da et uvildigt ekspertråd kritiserede Sundhedsplatformen i august, gav sundhedsminister Magnus Heunicke (S) en sidste advarsel til de to regioner.

Lægeformændene gjorde det på tirsdagens mødet klart, at de store problemer ved Sundhedsplatformen skal løses hurtigst muligt.

»Vi talte med store bogstaver om, at vores tålmodighed er tæt på at være brugt op. Vi vil se forbedringer, som klinikerne kan mærke. Vi får at vide, at der bliver arbejdet på det, men det er ikke godt nok, for vi kan ikke mærke det. Det er frustrerende, og derfor har vi understreget, at der skal ske mere«, siger Helga Schultz.

Et af de problemer, der skal rettes op på, er medicinmodulet, siger Helga Schultz.

»Vi snakkede arbejdsgange, ressourcer til sekretærer og diktering. I Region Sjælland kan man nu få talegenkendelse igen, men vi har brug for en mere udbredt mulighed for diktering. Ikke alle skal skrive selv, og læger skal ikke lave sekretærarbejde«.

Hvordan blev jeres kritik modtaget?

»De kan genkende det, vi siger. Det er velkendte problemer, og det er problemer, vi har rejst før. Der er ingen overraskelser. Men det er meget utilfredsstillende, at vi er nødt til at gentage tingene igen og igen, uden at regionerne sikrer, at det bliver udbedret. Det er deres ansvar at sikre et it-system, der fungerer og understøtter vores arbejde, og det er problematisk, at det ikke for længst er sket«.

Hverken Yngre Læger eller FAS insisterer dog på, at Sundhedsplatformen skal skrottes.

»Det er meget utilfredsstillende, at læger skal arbejde med et system, vi ikke oplever understøtter vores arbejde, og som er så fyldt med fejl. Det har vi sagt meget tydeligt til regionerne. Men det er regionerne og ikke os, der kan tage stilling til, om et it-system kan skrottes, og det lader ikke til, at regionerne har tænkt sig at skrottet Sundhedsplatformen. Men det ændrer ikke på, at vi vil blive ved med at slå i bordet og fortælle regionerne, hvordan systemet gør vores arbejde unødigt besværligt«.

Hun oplever, at Yngre Læger og FAS siger det samme på møderne, men der sker ikke mange forandringer.

Taler I for døve øren?

»Jeg har indtryk af, at de lytter og tager det, vi siger, alvorligt. Men det er ikke nok at lytte og tage det alvorligt. Der skal ske mærkbare forbedringer, som vi kan mærke«.

Du siger, at I bliver ved med at sige det samme. Hvornår begynder I at være skrappere og sige, at Sundhedsplatformen skal skrottes?

»Det er ikke os, der kan tage stilling til, om Sundhedsplatformen skal skrottes. Regionerne tror stadig på, at det kan blive bedre, men det haster, at vi ser resultater. Tiden bliver en større og større faktor, og det er frustrerende, at regionerne bliver ved med at love forbedringer, uden at der sker noget.

Hvad får medlemmerne ud af, at I går til møder, hvis I alligevel bare gentager jer selv?

»Vi bliver ved med at holde regionerne op på, at det er deres ansvar at sikre gode arbejdsredskaber og dermed også it-systemer, der fungerer. Vi bliver ved med at holde presset. Vi repræsenterer alle klinikerne, og det er vigtigt, at vi bliver ved med at fortælle, at et flertal synes, at det fungerer så dårligt, at der skal mærkbare forbedringer til«.

Lisbeth Lintz: Det går for langsomt

Formand for FAS Lisbeth Lintz siger, at der ikke er noget, der tyder på, at Sundhedsplatformen bliver skrottet foreløbig.

»Det var et uformelt møde, hvor de forsøger at informere os om planerne, og vi fortæller, hvordan vi ser verden. Mødet har været planlagt længe. At det ligger få dage efter, at Det Regionale Overlægeråd har sendt en pressemeddelelse ud, er tilfældigt«.

Er du enig i Det Regionale Overlægeråds udmelding om, at Sundhedsplatformen bør skrottes?

»Jeg er enig i, at Sundhedsplatformen ikke fungerer optimalt. Det tempo, man har arbejdet med at få ændret problemstillingerne i Sundhedsplatformen, har ikke været tilfredsstillende. Jeg er ikke i tvivl om, at mange ressourcer er sat af til ændringerne. Men ude i klinikken har vi ikke set ændringer, som gør, at Sundhedsplatformen bliver et redskab, vi kan bruge«.

Hvornår er nok nok?

»Vi har foreslået, at de laver en professionel analyse, så de, der har ansvaret, bliver klædt ordentligt på til at tage stilling til, om vi skal fortsætte med Sundhedsplatformen. Den analyse er ikke lavet. Det er en beslutning, der skal tages af sygehusejerne. Sygehusene er ejet af regionerne, og regionerne er politisk styret, og derfor må de regionale politikere tage ansvaret på sig. Vores tålmodighed er tæt på at være opbrugt. Det er helt urimelige vilkår, man byder os«.

Formand for Det Regionale Overlægeråd Anne Jung beskriver over for Ugeskrift for Læger, hvordan det er umuligt at trække information og lister på tværs om patienterne, og hun siger, at Sundhedsplatformen ikke er egnet til komplekse patienter, der ikke er afkrydsningsbare. Du er også geriater – kan du genkende det manglende overblik?

»Der er ikke noget i det, Anne Jung melder ud, som jeg ikke kan nikke genkendende til. Vi deler speciale og har arbejdet sammen i mange år. Jeg er enig i, at det store problem i Region Sjælland er, at vi inden havde et system, som virkede godt i klinikken«.

»Hovedstaden har en anden situation, fordi systemet var forældet. Man gik altså fra noget, som var forældet, og som tit brød ned. OPUS fungerede derimod godt i Region Sjælland. Det er frustrerende at vide, at man i to år har forsøgt at få noget til at fungere, og at det ikke er bragt til at fungere bedre end det, vi ser i dag«.

»Nu må regionerne vise, at det kan ændres, så det kan bruges«.

Bringer I med til møderne, at lægerne oplever Sundhedsplatformen som et faktureringssystem, der ikke passer til et dansk sundhedsvæsen? Hører det under de problemer, som I kræver skal løses?

»Det er ikke et teknikermøde, men det er klart, at vi beskriver de grundlæggende problemer i den kliniske hverdag, som skal løses. Det er dybt problematisk, at problemerne endnu ikke løst«.

»Jeg er helt enig med Anne Jung i, at det er problematisk, at Sundhedsplatformen er bygget op efter en amerikansk faktureringslogik, for den er ligegyldig i Danmark. Det gælder også, at det er stærkt utilfredsstillende at have et stuegangs- og ambulatoriemodul, som ikke er ordentligt koblet sammen. Man kan ikke arbejde på samme måde i de to funktioner, som jo ellers ofte er dele af samme patientforløb, og det kunne vi før. Det er et kæmpeproblem, at man ikke kan det i et dansk sundhedsvæsen. Det historiske overblik over medicinen var langt bedre i OPUS, end det er nu. Det er ikke godt nok. It-systemet skal være der for at understøtte den kliniske opgave og må ikke stå i vejen for høj kvalitet og patientsikkerhed«.

Regionsrådsformand: Bedst at beholde Sundhedsplatformen

Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland (S), siger til Ugeskrift for Læger, at den bedste løsning er at beholde Sundhedsplatformen og rette de ting, der skal rettes.

»At udskifte Sundhedsplatformen med et andet it-system vil tage adskillige år, og det vil kræve mange ressourcer af vores medarbejdere, som så skal starte forfra med oplæring«, siger han.

Heino Knudsen deltog dog ikke i mødet tirsdag, som er et længe planlagt møde og en del af en møderække om Sundhedsplatformen, som Yngre Læger og FAS har haft med Region Sjælland. Fra Region Hovedstaden deltog økonomisk koncerndirektør Jens Gordon og lægefaglig koncerndirektør Svend Hartling, og fra Region Sjælland deltog koncerndirektør Leif Panduro Jensen og regionsdirektør Per Bennetsen. På mødet deltog også de to direktører fra Yngre Læger, Lars Mathiesen, og FAS, Kasper Axel Nielsen.

LÆS OGSÅ:

Regionsrådsformand: Den bedste løsning er at beholde Sundhedsplatformen og rette de ting, der skal rettes

Overlæger vil af med Sundhedsplatformen: »Vi er bekymrede for patientsikkerheden«

Åbent brev til sundhedsministeren: Sundhedsplatformen har gjort vores arbejdsdag til en absurd farce