Skip to main content

Læger er bekymrede for influenzasæson trods rekordmange vacciner

Børneafdelinger har oplevet et usædvanligt stort pres af syge småbørn med virusinfektioner denne sommer. Dansk Pædiatrisk Selskab forventer stor sygelighed blandt børn til vinter og bakker derfor op om influenzavaccination af 2-6-årige børn. PLO mener, at myndighederne skal reservere vacciner til almen praksis, så målgruppen af ældre og kronikere er sikret vaccination mod influenza.
Foto: Claus Bech
Foto: Claus Bech

Bodil Jessen boj@dadl.dk

3. sep. 2021
7 min.

Hvor mange influenzavacciner skal vi købe? Kommer vi igen til at løbe tør for vacciner, inden vi har fået vaccineret vores ældre og sårbare patienter?

Spørgsmål og bekymringer er i den senere tid begyndt at dukke op i grupper for praktiserende læger på sociale medier, fortæller PLO-formand Jørgen Skadborg.

For på trods af et rekordstort indkøb af influenzavacciner i år skræmmer sporene fra sidste sæson, hvor der på et tidspunkt opstod vaccinemangel, og en del af de praktiserende læger måtte afvise de ældre og sårbare patienter, som ellers er i målgruppen for influenzavaccination. For at imødegå den situation har SSI i år skaleret kraftigt op og har bestilt 2,6 millioner doser influenzavacciner. Sidste år var der bestilt 1,6 millioner, og før coronaepidemien lå niveauet på 1 million doser.

»Vi har langt flere infektioner, end vi plejer at have, børnene er mere syge, og det er virusinfektioner, som vi normalt kun ser i vinterhalvåret«Eva Mosfeldt Jeppesen

Men det beroliger ikke de praktiserende læger:

»Ikke med den erfaring, vi har fra sidste år. Myndighederne bør sikre og reservere en leverance til de praktiserende læger, så vi har en chance for at få vaccineret dem, der er i særlig risiko først. Vi har henvendt os til sundhedsmyndighederne og bedt dem om at reservere et antal vacciner til almen praksis i i hvert fald de første uger af vaccinationsperioden. De har svaret, at de lytter til os, men der er ikke kommet nogen bekendtgørelse endnu, og imens breder uroen sig blandt vores medlemmer«, siger Jørgen Skadborg.

Men kan I ikke selv tilbyde de ældre og sårbare patienter vaccinen i de første uger, og så først senere åbne for jeres øvrige patienter, der selv betaler for at blive vaccineret?

»Jo, det kunne vi, hvis vi får en bekendtgørelse, som svarer til det. Når det handler om målgruppen – de ældre over 65 år og de sårbare grupper – vil vi hellere have en helt almindelig vaccinationsaftale, ligesom vi har i børnevaccinationsprogrammet. Det er langt mere sikkert og trygt for befolkningen, hvis det foregår på den måde, så man kan føle sig sikker på at få sin vaccination, hvis man er en del af målgruppen«.

Hamstring

Da sidste års influenzasæson stod for døren, kom der flere opfordringer til danskerne om at lade sig vaccinere mod influenza, selv om de ikke tilhører målgruppen af ældre, gravide, kronikere og sundhedspersonale. Ræsonnementet lød, at man ikke skulle belaste sundhedsvæsenet og COVID-19-testcentrene unødigt med influenzasymptomer, og selv unge og raske blev opfordret til at vise samfundssind og få en influenzavaccination.

Interessen var så stor, at Sundhedsstyrelsen allerede den 9. oktober 2020 måtte henstille til, at influenzavaccinationerne i første omgang blev forbeholdt målgruppen. Især de praktiserende læger var ved at løbe tør for vacciner, mens det så bedre ud for de store firmaer, der står bag vaccinationer på for eksempel virksomheder og apoteker.

»Der opstod en skæv situation, hvor godt 1.600 mindre lægeklinikker var oppe mod store vaccinationsfirmaer, der havde hamstret vacciner. Vi har begrænset lagerkapacitet, og vi indkøber ikke flere vacciner, end vi er sikre på at få brugt, for vi skal selv bære det økonomiske tab på ubrugte vacciner. Det kan være vanskeligt for en lille klinik at klare det tab, mens en stor koncern lettere kan klare det. Derfor køber vi altid lidt at starte på, og så supplerer vi op uge for uge, i takt med at vi får brugt vaccinerne. Men det gik galt sidste år, fordi der var store vaccinationsfirmer, der havde hamstret«, siger Jørgen Skadborg.

Personale i sundheds- og plejesektoren er igen med i målgruppen for influenzavaccination, og i år er de 2-6-årige børn også kommet med. PLO er i skrivende stund i dialog med myndighederne om, hvordan vaccinationerne af børnene skal foregå.

»Men PLO’s holdning er, at det bør foregå som led i det officielle børnevaccinationsprogram hos de praktiserende læger, hvor vi har et aftalt system for den ydelse«, siger Jørgen Skadborg.

Pres på børneafdelinger

Sundhedsstyrelsen har i sin vurdering lagt vægt på, at vi denne vinter fortsat vil have en COVID-19-epidemi, og at dette års influenzasæson kan blive hårdere end sædvanligt, fordi der som følge af de omfattende restriktioner sidste vinter var meget lidt influenzasmitte i omløb.

De mindre børn er primært blevet indlemmet i målgruppen på baggrund af en medicinsk teknologivurdering (MTV), der viser, at det samlede antal influenzatilfælde i befolkningen vil falde med 48,6 procent, hvis gruppen af 2-6-årige vaccineres.

Dansk Pædiatrisk Selskab (DPS) bakker op om at indlemme børnene i målgruppen for dette års influenzavaccination. Marie-Louise von Linstow, som er formand for infektionsudvalget i DPS, siger til DR, at opbakningen hænger sammen med, at børnelægerne frygter stor sygelighed til vinter, fordi børneafdelingerne hen over sommeren har set en relativt stor indlæggelsesprocent på grund af en usædvanlig stigning i de typiske vintervirusser.

Dette billede bekræftes af Eva Mosfeldt Jeppesen, der er ledende overlæge på Afdeling for Børn og Unge på Herlev Hospital.

»Et godt eksempel er, at vi hen over sommeren har haft mange små børn indlagt, typisk under to år, som har brug for vejrtrækningsstøtte i flere dage på grund af virusinfektioner som for eksempel RS-virus. Dem ser vi normalt først fra oktober, men i år har vi haft dem indlagt hen over sommeren«, fortæller hun.

Eva Mosfeldt Jeppesen har endnu ikke modtaget opgørelser, der kan dokumentere presset, men hun siger:

»Vores fornemmelse er, at vi har usædvanlig travlt. Vi har langt flere infektioner, end vi plejer at have, børnene er mere syge, og det er virusinfektioner, som vi normalt kun ser i vinterhalvåret. Det er en speciel fornemmelse at sidde på en røntgenkonference på en varm sommerdag og se på røntgenbilleder af forandringer på børnenes lunger, som vi normalt mest ser om vinteren«, siger hun.

Har det usædvanlige pres haft konsekvenser for lægerne på jeres afdeling?

»Vi har haft usædvanligt meget sygefravær hen over sommeren i forhold til, at vores afdeling normalt har et meget lavt sygefravær. Jeg kender jo ikke nødvendigvis årsagen til hver enkelt sygemelding, men det er vores indtryk, at der er usædvanligt mange infektioner«, siger Eva Mosfeldt Jeppesen.

Efter denne artikel er blevet skrevet, har Sundhedsministeriet oplyst Ugeskrift for Læger, at bekendtgørelsen om gratis influenzavaccination til visse persongrupperer er sendt i høring. PLO oplyser, at foreningen er i dialog med Sundhedsministeriet om sagen. Bekendtgørelsen kan læses her.

LÆS OGSÅ:

Kamp om influenzavacciner: »Man må prioritere de syge over de raske«

Politikere om mangel på influenzavacciner: »Det er dybt kritisabelt«

Dilemma: Hvem skal vaccineres - den gamle, den lungesyge eller den kræftsyge?

Faktaboks

Influenzavaccination