Mandsdomineret lægevidenskab
Da hun viste sine præliminære resultater til en kollega, var reaktionen ifølge forskeren, at det er godt, at hun gider forske i dét, ingen andre vil forske i.
»Jeg vidste ikke helt, hvordan jeg skulle tage det«, griner hun, imens hun kigger op i loftet og forsætter:
»Der er ikke prestige i at forske i aborter, i risici ved spiraler. Men for mig er det altafgørende, at vi forskere beskæftiger os med netop de emner, som fylder i klinikken. Ofte skal vi i lægevidenskaben ændre et helt mindset, når vi laver ny forskning. Der foreligger svenske studier, som indikerer det samme. Der er snak om, at den mindste spiral allerede ikke bliver brugt i Sverige på baggrund af de svenske studier. Det har dog ikke betydet noget synderligt for brugen i Danmark«.
Al hendes forskning er kommet til på baggrund af et klinisk spørgsmål, som hun har fået fra en patient. Et andet godt eksempel er ph.d.-cup, hvor hun vandt i 2022 med sin forskning i tranexamsyre, som gives mod kraftig menstruationsblødning. Det er et lægemiddel, der er blevet brugt siden 1960’erne, og der ligger meget viden om effekt af behandling. Det er godt til at stoppe blødninger, men:
»Rent biologisk ved man, at det kan give blodpropper. I indlægssedlen står, at risiko for blodpropper er ukendt. Selvfølgelig tænkte jeg, at det må være sikkert, når mine kolleger brugte det. Men der var ingen info om sikkerhed i litteraturen. Der var evidens om sikkerheden, når det bliver givet under operation, men det er i en helt anden dosis og en anden administrationsvej«.
At der ikke er evidens, handler om, at lægevidenskaben har været en mandsdomineret videnskab, domineret både af mandlige forskere og patienter, mener Amani Meaidi, og her kommer vi frem til noget af det, der får hendes øjne til at lyne, og armene til at gestikulere ivrigt.
»Rent historisk har man forsømt forskning i kvindekroppen og kvindespecifikke sygdomme. I gamle dage blev alle kvindespecifikke tilstande tilskrevet livmoderen. I starten af det 20. århundrede opdagede man det endokrine system, men selv dem, der anerkendte, at kvindekroppen var anderledes end mandekroppen, mente, at det var svært at inkludere kvinder i forskning på grund af de hormonelle vekslinger, der foregår i kvindekroppen gennem en menstruationscyklus. Det betyder, at vi i dag har en lægevidenskab med mange ubesvarede spørgsmål om kvindesygdomme og behandlinger af disse«, siger hun.
Det med sikkerhed gælder vel også mænd?
»Ja, og sikkerhed er for alle patienter uanset køn. Min pointe er bare, at inden for den moderne gynækologi mangler der en del viden om sikkerhed af behandlinger, og det kan nok til dels tilskrives den fortabte kvinde i fortidens medicinske forskning«.
Hun holder en lille pause, inden hun fortsætter:
»Jeg har ikke på den måde fokus på kønsroller, det har vi ikke som læger. En patient er en patient. Men kvindesygdomme er mit fag, og det er umuligt at se bort fra, hvad historien har haft af indflydelse. Men det er mere patientsikkerhed end feminisme, vi taler om«.
Hun nævner en rapport fra de amerikanske myndigheder, der viser, at otte ud af de ti receptpligtige lægemidler, som blev trukket tilbage fra det amerikanske marked mellem 1997 og 2000 pga. alvorlige bivirkninger, udgjorde en større sundhedsrisiko for kvinder end mænd. Årsagen til skævvridningen var, at der var et male bias i den prækliniske og kliniske forskning, konkluderede studie fra 2018.
»De mus, man testede lægemidler på, var af hankøn. Forsøgspersoner var mænd. Man skal være opmærksom på sikkerhed, og at der historisk set er sket en nedprioritering af forskning i kvinder«.
Hun har sendt sin artikel i JAMA ind som research letter, og for hende er det i sig selv et politisk statement.
»Det er mere end evidens, det er også et wakeupcall. Jeg mener, at man bør tilvælge den nyeste spiral fra 2017 med næstmindst hormon i stedet for spiralen fra 2013 med mindst hormon i. Jeg har skrevet det i håb om, at det vil ændre klinisk praksis. Gynækologer og praktiserende læger skal overveje, hvorfor de skal vælge den ene lavdosisspiral frem for den anden og tænke på samme måde, som vi læger gør med alle andre lægemidler og patientgrupper«.
Tror du ikke allerede, at de praktiserende læger tænker over, hvad der er bedst?
»Jo. Jeg kritiserer ikke mine kolleger, og læger reagerer, når der er ny evidens på et område. Men det er velkendt, at der i gennemsnit går 17 år fra evidens til implementering i klinisk praksis. Lægevidenskaben er traditionsbåren. Min abortforskning er et klart eksempel på det«.