Dyre behandlinger
Antallet af hæmatologiske patienter er stigende. Ca. 2.600 danskere får hvert år enten lymfekræft, leukæmi eller MDS, myelodysplastiske syndromer – en gruppe af sygdomme, hvor knoglemarvens funktion svigter.
Som tidligere beskrevet i Ugeskrift for Læger følger der med udviklingen i specialet også stigende udgifter. Mange afdelinger kæmper med stigende medicinudgifter, hæmatologi koster kassen, og nye lægemidler sprænger budgettet på flere afdelinger, lød det f.eks. i Ugeskrift for Læger i 2020.
Med de kostbare behandlinger, lægerne har til rådighed, følger der også et økonomisk ansvar. Når medicinen bliver dyrere, bliver det endnu vigtigere at være skarp på, at man bruger den korrekt, siger Jakob Madsen, formand for Dansk Hæmatologisk Selskab, klinisk lektor og cheflæge på Afdeling for Blodsygdomme på Aalborg Universitetshospital.
»Hvis vi ikke er det, risikerer vi ikke at få nok sundhed for pengene. Men selv når medicinen eller undersøgelserne ikke koster meget, tager det patientens tid, og både ved dyre og billige behandlinger er der risiko for bivirkninger for patienten, eller omkostninger et andet sted i systemet«.
Tarec Christoffer El-Galalys fokus er mere på værdi – han forsker ikke ud fra en prioriteringsdiskussion om, at noget er for dyrt, siger han.
»Jeg har lavet det for patienternes skyld. Man udsætter dem for flere ting, der ikke giver mening«.
Han har også kigget på, om det giver mening rutinemæssigt at skanne patienter, som har haft lymfekræft, når kræftsygdommen er helt væk på skanningerne efter afsluttet kemoterapi, og lægerne ved, at risikoen for tilbagefald er ganske lille.
»Det øger ikke overlevelsen, og vi mener ikke, at det giver mening. Vi mener heller ikke, at vi finder mange tilfælde som følge af skanningerne«.
For mange patienter giver det en tryghed at blive skannet ofte, men nogle patienter bliver mere angste i de uger, de venter på svar på skanning. De ved ikke, om de er syge eller ej, selvom de i udgangspunkt har det godt og ingen symptomer har.
»Vi skal også huske, at vi udsætter patienterne for gentagen stråling, når vi skanner. Dermed kan vi øge risikoen for andre kræftformer. Alt, hvad vi gør, skal give mening. Det har kampagner som Vælg Klogt sat fokus på. Vi skal turde sige, at der er noget, vi ikke skal gøre for at få plads til alle de nye effektive behandlinger, vi også skal kunne tage ind i det danske sundhedsvæsen«.
Forskeren er ikke en del af Vælg Klogt, men kan tilslutte sig meget af det, projektet handler om.
Noget, der greb ham i den type forskning, han laver, er, at forskningen kan implementeres klinisk. Det er forskning, der kan have direkte relevans for, hvordan læger behandler patienter.
»Jeg får helt sikkert aldrig Nobelprisen i noget som helst, kommer næppe til at opfinde et nyt molekyle eller en særlig avanceret biomarkør. Men jeg tager fat i behandlinger, der allerede findes, fokuserer på, hvordan man kan gøre det bedre for patienterne, hvordan kan man udvikle udredning, diagnostik og behandling, så det bliver mere simpelt og effektivt«.
På sigt vil han udover epidemiologi og real-world evidence også gerne arbejde mere med kliniske forsøg, specielt tidlige faseforsøg og nye cellulære terapier.