Udbredelsen af ph.d.ens resultater og fremadrettede projekteret skal ske via oplæg til de praktiserende læger, som i forvejen har travlt. Uden penge er det svært som forsker med en god idé.
»Jeg kommer og appellerer til dem med mit gode hjerte, for jeg kommer uden økonomi. De praktiserende lægers tid er dyrebar. Selve behandlingen er billig, men når de praktiserende læger er med i projekter, som kræver deres tid, giver det mening at give dem et honorar. Det tager tid at samle data ind, og den tid skal de naturligvis have løn for«.
Han mener, at subkutan væskebehandling formentlig bør være et tilbud på alle plejehjem og aflastningspladser i Danmark.
»Det kan min forskning ligge til grund for, og der er ingen, der siger, at det ikke kan være sådan. Der er også forskning fra andre lande, der viser, at det er fint at gøre. Men det er de praktiserende læger, der skal ordinere det, og der er nogle udfordringer, fordi de har travlt nok i forvejen. At flere læger bliver plejehjemslæger gør, at man kan få en meget bedre kommunikation mellem personalet og med den praktiserende læge. Det gør, at det bliver nemmere for dem at gøre noget, hvis en patient virker dehydreret. Og fordi det er så nemt for dem med den subkutane adgang, og man ikke skal ramme nogen vener, kan man potentielt oplære social- og sundhedsassistenter i at gøre det«.
Stort benarbejde
Mathias Aalkjær Brix Danielsens plan har hele tiden været, at han ville være fuldtidskliniker i hoveduddannelse efter ph.d.’en. For at sikre, at forskningen har et klinisk brugbart sigte. Det betyder også, at tiden til forskningen er kneben i hverdagen.
»Det havde jeg forventet. Sammenhængende timer i streg er svært at nå. At svare mails og læse litteratur er okay, men når der kommer artikler tilbage, man skal læse igennem og give kvalificerede svar tilbage på, er det svært at få det til at hænge sammen til. Det har jeg sjældent kræfter til om aftenen, når mine børn er puttet. Når man har fri efter vagt- og weekendarbejde, skal jeg sove. Det har været hårdere, end jeg forventede«.
Som klinisk arbejdende læge kommer han desuden nogle gange hjem med tankerne kredsende om patienterne, og han kan sidde med en følelse af ikke at vide nok. Hvor han må læse op på retningslinjerne frem for at fokusere på forskning.
Mathias Aalkjær Brix Danielsen har et stort benarbejde foran sig. Også i forhold til plejehjemmene.
»Min funktion i mit fremtidige projekt bliver at sørge for, at plejehjemmene har alle de remedier, de skal bruge. Da jeg kørte mit ph.d.-projekt, fik de også mit nummer, så de kunne ringe døgnet rundt, hvis der var problemer med det. Det skal ikke være sådan, at personalet er utrygge ved en metode, de ikke kender«.
Travl fremtid
På trods af lidt udfordringer undervejs er Mathias Aalkjær Brix Danielsen landet i det helt rigtige speciale. Han valgte geriatrien, fordi tilgangen her er, at lægen skal tage sig af alle patientens problemstillinger.
»Jeg kan ikke lukke øjnene og sende patienten videre, fordi det ligger uden for mit speciale. Den ansvarsfralæggelse kan være frustrerende, og det slipper jeg for i geriatrien. Patienterne kommer ofte ikke ind med et klart symptombillede og har symptomer fra mange organsystemer, så selvom vi behandler deres infektion, hjælper det ikke, hvis symptomerne faktisk kommer fra en lungesygdom eller en social problemstilling«.
Det er bekræftende lægefagligt at få lov til at tage sig af alle mulige problemstillinger.
»Modet i geriatrien til også at stoppe behandling kan jeg godt lide. Det er det ansvar, jeg er med til at tage. Når jeg ikke længere tror på, at behandlingen giver mening, eller når det går ned ad bakke, og vi skal tale om, hvornår vi skal indstille behandlingen – på trods af at patienten er vågen«.
Mathias Aalkjær Brix Danielsen er sikker på, at geriatrien har masser af arbejde i fremtiden, og derfor ser han også frem til at komme i gang med næste del af projektet.
Ifølge befolkningsfremskrivninger fra Danmarks Statistik 2018-2060 har han ret, der bliver der flere af de allerældste. Alene gruppen af over 80-årige forventes at vokse med 150.000 personer i løbet af de næste ti år svarende til 58 pct. flere end i dag. Gruppen af 65-79-årige forventes at vokse med 58.000 og dermed være 7 pct. større end i dag, skriver Danmarks Statistik.
»Geriatrien er på vej væk fra hospitalet og ud i primærsektoren, både med akut geriatri, hvor patienterne ikke altid er indlæggelseskrævende, og i forhold til akutpladser, hvor der også er geriatere tilknyttet. Fordi geriatriens patienter, de skrøbelige multisyge ældre, er alle steder, er der masser af arbejdsopgaver til os«.
Du frygter ikke at blive væltet af arbejde de kommende mange år – det er jo fremtiden i dit arbejdsliv?
»Ligegyldigt hvor man er i sundhedsvæsnet, skal man have den bekymring. Der er de patienter, der er, og de skal fordeles mellem specialerne. Grænsen mellem, hvem der ser de forskellige patienter, afhænger også af bemandingen på de forskellige afdelinger. Det er kun de yderst specialespecifikke patienter, som kun bliver lagt på deres afdelinger. Der er geriatrien i den heldige eller uheldige situation, at der ikke findes patienter, hvor alle er enige om, at det er vores patient. Det gør også, at geriatrien er i risiko. Politikerne kan sige, at vi ikke skal prioriteres, fordi der ikke er nogen patienter, der direkte er vores. Geriatrien flyder over alle specialer«.