Hjem til Fanø
Vejen havde været lang, til tider noget skæv og ufokuseret og oftest uden et defineret slutmål. Men da først Anders Frey var kommet ind på lægeskolen, trivedes han med de faglige udfordringer og også med de faste og mere forpligtende rammer om tilværelsen, der kom til, som årene gik.
Han var blevet gift med Julie, de havde fået Jacob og Anna, og Anders Frey gik og drømte om at blive forsker og speciallæge i urologi. Under studiet var han blevet involveret i forskning på Urologisk Afdeling på Herlev Hospital, og han blev fascineret af såvel forskningen som urologien.
Nu var den store forkromede plan der. Med mål, delmål og fokus. Og så alligevel ikke …
»Vi boede i en lejlighed på Sluseholmen med samtalekøkken og walk-in closet og sushibar rundt om hjørnet, og jeg havde gang i en masse fede aktiviteter; musik, forskning, det kørte bare. Jeg var egentlig glad for mit liv i København. Men der manglede alligevel noget«, fortæller Anders Frey.
For københavnerlivet var på mange måder lig anonymitet, de kendte ikke deres naboer, og selvom Sluseholmen er omgivet af vand, var det jo ikke rigtig natur.
»Det var ikke noget charmerende børneliv. Vi gik og sagde ,pas på’ hele tiden, og både Julie og jeg syntes, det var træls. Jeg er jo vokset op sådan nogle steder som her«, Anders Frey slår ud med armen hen mod terrassedøren, »hvor ungerne bare kan smutte ud og selv cykle hen til deres kammerater«.
På en sommerferie i telt i onklens have på Fanø blev det første kim lagt til en tilbagevenden til øen, og efter nogle små tilløb sagde de farvel til Sluseholmen, anonymiteten og »pas på«-pædagogikken og flyttede til Fanø. Det var 2015, og Anders Frey var lige dimitteret fra Københavns Universitet.
»Vi blev fascineret af fællesskabet, sammenholdet og nærheden til naturen. Da vi lå i telt herovre, gik der ikke to dage, før vi var blevet shanghajet til alle mulige arrangementer og aktiviteter. Fanø har et megarigt kultur- og foreningsliv, som man kan blive en del af, hvis man ønsker det. Og børnene har fået al den frihed, vi ønskede. De kan bare rende ud. Der sker dem sgu aldrig noget«.
Anders Frey blev ansat på Urologisk Afdeling i Esbjerg og kom så småt i gang med at forske. Men sideløbende havde han vikarieret i det lokale lægehus på Fanø, og her var han blevet fascineret af det hele lægeliv, han så udfolde sig.
»For at være helt ærlig fandt jeg arbejdet på hospitalet stressende, og jeg fungerer nok heller ikke for godt i det hierarki, som er på en hospitalsafdeling. Jeg kan ikke holde min mund, og det skal man jo nogle gange«, siger Anders Frey.
Han lukker Tiny ud og fortæller videre:
»Samtidig var jeg begyndt at tænke mere og mere over den der work-life-balance og over, hvordan jeg gerne vil have, at hele mit liv skal se ud. Jeg gider sgu ikke arbejde hele tiden. Jeg vil have tid til at spille musik, tid til mine børn, tid til at være i naturen og tid til at gå i byen med vennerne«.
Den gamle dansklærer
Anders Frey var i KBU, intro- og hoveduddannelsens fase 1 i lægehuset på Fanø. Til september vender han tilbage og gennemfører fase 3, inden en ny tilværelse som kompagnon banker på.
I lægehuset har han adskillige gange stået ansigt til ansigt med sin egen fortid. Som for eksempel dengang han gik ud i venteværelset for at hente den næste patient, og hans gamle dansklærer fra Fanø Skole rejste sig op med en vantro mine:
»Anders! Er det dig?«, spurgte hun.
»Ja, Else. Det er mig. Det havde du nok ikke regnet med?«
»Nej! Det havde jeg godt nok ikke«, kom det med eftertryk.
Men den var god nok, og hun fulgte da pænt med ind i konsultationen.
Som teenager er man jo ikke altid den bedste udgave af sig selv. Sådan føles det i hvert fald sjældent. Og du var ikke en præmieskoledreng. Nu skal du være læge for de mennesker, som samlede dig op, når du var fuld, og som oplevede din ungdoms skæverter på nærmeste hold. Hvordan er det?
»Jouw, men det griner vi lidt af«, griner Anders Frey og strækker sig i stolen. »Det gjorde Else og jeg også. Og så havde vi i øvrigt en rigtig fin konsultation, og jeg har også mødt hende siden. Sidste gang var på et værtshus, hvor vi fik en rigtig god snak om fortiden og hendes oplevelse af mig dengang. Vi er enige om, at der er løbet meget vand i åen siden. Og sådan er det jo for alle«.
Men det er jo folk, der har lært dig at kende på et meget sårbart tidspunkt af dit liv. Og nu er du pludselig deres læge. Kan det ikke give problemer?
»Ikke for mig i hvert fald, og jeg har heller ikke indtryk af, at det har været et problem for mine patienter. Hvis de synes, det er et problem, kan de jo gå ind til en af de andre. Det er, som det er«, siger Anders Frey, rejser sig op og lukker Tiny ind.
»Jeg gik og tænkte på det, før du kom. Jeg synes jo, det er en kæmpefordel for mig som læge, at jeg bor blandt mine patienter i et lille samfund. Jeg ved sgu godt, hvor skoen trykker. Når jeg skal snakke med patienter om livsstilsændringer, så ved jeg, om det er tid til den store snak om rygestop, eller om der er så mange andre svære ting, der fylder lige nu, så det er bedre at lade rygestoppet ligge og vente. Jeg kender mine patienter som andet end patienter. Nogle læger hader det. Jeg er vild med det«.
Ser du det som et forspring for dig som læge?
»Ja, det gør jeg helt sikkert. Men jeg ved også godt, at det stiller ekstraordinære krav til tavshedspligten, og jeg er fandeme omhyggelig med, at der ikke slipper noget ud om det, vi taler om i lægehuset. Det er meget enkelt. Når jeg har fri, taler jeg bare ikke om folks sundhed og sygdom«, siger Anders Frey.
Men det kan vel være svært at holde helt fri, når man ser sine patienter hele tiden. Ser du ikke ustandselig diagnosekoder, når du møder dine patienter i brugsen?
»Nej, det handler nok også lidt om min brogede baggrund. Jeg har været vidt omkring, og jeg har aldrig været en læge, der snakker om lægeting med andre læger efter arbejde. Når jeg har fri, tænker jeg ikke på mit lægearbejde, og jeg gider ikke bruge min fritid på at snakke om diabetes, vægttabsmedicin og natrium-kalium-pumpen«.