Skip to main content

Optag på medicinstudiet: Aalborg bevæger sig mod toppen, mens færre søgte Odense som førsteprioritet

De medicinstuderende søger i stigende grad mod Aalborg Universitet, men til gengæld søger færre mod Syddansk Universitet, hvor dyrere togkort mellem København og Odense får en del af skylden. Københavns Universitet ligger som vanligt i toppen.

Aalborg Universitets medicinstudie stormer frem målt på antal førsteprioritetsansøgere. Foto: Aalborg Universitet.
Aalborg Universitets medicinstudie stormer frem målt på antal førsteprioritetsansøgere. Foto: Aalborg Universitet.

Christine Løvgren Spanggaard, cls@dadl.dk

4. aug. 2016
5 min.

Mens medicinstudiet på Aalborg Universitet (AAU) kan glæde sig over, at det i år har modtaget næsten 30 pct. flere førsteprioritetsansøgninger sammenlignet med sidste år, var den tilsvarende bunke på Syddansk Universitet (SDU) i år ikke lige så høj som i 2015, viser nye tal fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT).

Studiemiljø og klinik tiltrækker studerende

Mod nord er smilene store i Aalborg, der er meget tilfredse med en stigning på 62 førsteprioritetsansøgninger, svarende til næsten 30 pct. AAU modtog dermed 2,6 førsteprioritetsansøgninger pr. studieplads. Et hop opad fra 1,9 i 2015 og tæt på Københavns Universitet (KU), hvor tallet i år er 2,8.

»Det er selvfølgelig stærkt positivt«, siger dekan ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på AAU, Lars Hvilsted Rasmussen. »Stigningen hænger sandsynligvis sammen med, at det første hold studerende nu har gennemført vores uddannelse, og i løbet af de seks år har miljøerne omkring os haft mulighed for at følge med og har set, at det fungerer. Min vurdering er, at vi har et godt ry. Vores studerende har været glade for at læse hos os, og vi har fået gode tilbagemeldinger fra blandt andre censorer«, uddyber han.

Tidligere har mange studerende søgt mod KU for at læse kandidatdelen, men Lars Hvilsted Rasmussen mener, at de fleste bachelorer fra AAU også bliver kandidater fra AAU.

»Jeg forventer, at de fleste både tager deres bachelor- og kandidatuddannelse hos os. Vi har et særligt studiemiljø, idet vi opererer med problem-based learning, som er med til at fastholde de studerende. Derudover er vi den uddannelse, der har mest klinik. Det, tror jeg også, tiltaler mange«, forklarer han.

Aalborg vil uddanne flere læger

At mange studerende søger mod AAU, ser Lars Hvilsted Rasmussen også som et stort plus for hele Nordjylland, der har problemer med at rekruttere tilstrækkelig mange læger.

»Vi ved jo, at mange begynder at stifte familie i de år, hvor de læser på universitet, og mange bliver derfor efterfølgende i nærområdet af det universitet, hvor de er uddannet fra«, forklarer han.

Derfor er Lars Hvilsted Rasmussen også ærgerlig over at måtte afvise mange ansøgere.

»Det er vi selvfølgelig kede af, fordi min vurdering er, at der mangler læger i Danmark. Det er en vedvarende diskussion, men der er en regional lægemangel uden for de store byer, så jeg er ked af, at vi skal afvise studerende. Derfor har vi også flere gange påpeget over for ministeren, at vi har et stort ønske om at få lov at øge vores optag fra 100 til 150 studerende. Vi kan se, at der er truende lægemangel i det nordjyske, og det ser jeg som en bombe under velfærdssystemet og et problem, som vi skal have løst«.

Faktaboks

Fakta

Dyrere togkort fra København til Odense

I alt modtog SDU 2,2 førsteprioritetsansøgninger pr. studieplads – et fald fra 2,8 sidste år. Selvom SDU grundet en fejl i optaget sidste år har øget antallet af studerende fra 312 til 330, kan det ikke forklare faldet, da 167 færre studerende valgte SDU's medicinstudie som førsteprioritet i år – ca. 20 pct. Den nedgang kan skyldes to ting forklarer Ole Skøtt, dekan ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på SDU. »For det første er tilskuddene til transport blevet ændret væsentligt, så det er dyrere for de studerende at pendle. Sidste år kostede et månedskort fra København til Odense 607 kr., men det er nu steget til 1.740 kr. Vi håber selvfølgelig, at nogle vil flytte herover, men det har nok haft en betydning. For det andet har Aarhus Universitet (AU) øget deres optag på kvote 2 fra 10 pct. til 20 pct., så det kan også være, at flere er søgt derover«, siger han.

Medicin på SDU stadig mest søgt

Alt i alt er Ole Skøtt dog ikke bekymret for, at der er tale om en nedadgående tendens for medicinstudiet på SDU. »Hvis vi ser samlet over de sidste 12 år, er antallet af førsteprioritetsansøgninger steget stille og roligt. Det antal førsteprioritetsansøgninger, vi har i år, er faktisk det næsthøjeste gennem de sidste 12 år. Så det er ikke en nedadgående trend. Omvendt var der sidste år måske usædvanligt mange«, forklarer han.

Han påpeger desuden, at medicin på SDU samlet set stadig er Danmarks mest søgte videregående uddannelse, da i alt 2.637 studerende sendte en ansøgning mod Odense – en lille stigning fra 2.627 i 2.015. Det er i år 104 flere, end KU modtog, der dog havde flere end dobbelt så mange førsteprioritetsansøgninger som SDU.

»Vi vil selvfølgelig gerne have mange førsteprioritetsansøgninger, men har alligevel flere end dobbelt så mange, som vi kan optage. Desuden kan man kalde statistikken over førsteprioritetsansøgninger for en slags skønhedskonkurrence, da vi ikke må tage hensyn til prioriteringen, når vi optager«, uddyber Ole Skøtt.

KU beholder førstepladsen

KU var som vanligt det mest populære universitet blandt de kommende medicinstuderende og var højdespringer på næsten alle parametre. Eksempelvis både i antallet af førsteprioritetsansøgere pr. studieplads samt på, hvilket karaktergennemsnit der gav direkte adgang til studiet. I alt modtog KU 1.569 førsteprioritetsansøgninger til 559 pladser, altså 2,8 ansøgninger pr. studieplads, hvilket udløste et karakterkrav på 11,1 i gennemsnit. Nogenlunde på niveau med 2015, hvor tallene var 2,7 ansøgere og et krav om karaktergennemsnit på 11,2. AU har ligeledes oplevet en lille stigning i antallet af førsteprioritetsansøgere, som de i år modtog 917 af mod 826 sidste år. I alt modtog AU 1,9 førsteprioritetsansøgninger pr. studieplads i år, hvor tallet i 2015 var 1,7.

Læs også: Hvordan tackler Karen på Engen egentlig sin sygdom?

Læs også: Medicin på KU taber ansøgere til Odense

Læs også: Medicinstudiet: mellem akademiet og klinikken