Skip to main content

Politisk oprør: Genansæt overlægen – og fyr hospitalsledelsen!

»Lad os starte et oprør«, skrev medlem af regionsrådet i Region Midtjylland, Jørgen Winther, en sen nattetime på Facebook. Formålet var at starte en bevægelse for at få Ulrich Fredberg genansat som ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg, og opslaget blev hurtigt delt 1.000 gange. Flere medlemmer af regionsrådet er klar til at gå ind i sagen, som drøftes mandag på et ekstraordinær forretningsudvalgsmøde i regionsrådet.
Regionshospitalet Silkeborg. Foto: Hospitalsenhed Midt
Regionshospitalet Silkeborg. Foto: Hospitalsenhed Midt

Af Kurt Balle Jensen

4. maj 2020
4 min.

Da den tjenstlige samtale mellem de to direktører i Hospitalsenhed Midt og ledende overlæge Ulrich Fredberg gik i gang tirsdag eftermiddag på Patienthotellets ottende etage, sad Ulrich Fredbergs regionsrådskollega og tidligere praktiserende læge Jørgen Winther med som bisidder. Og han mener, at Ulrich Fredberg burde have haft en hæderspris frem for en fyreseddel for det, der er sagens kerne: anvendelse af lavdosis-CT af patienter, der muligvis kan have lungekræft, men som ikke har symptomer, der opfylder kriterierne for at komme ind under kræftpakken.

»Ja, han bør have en pris for at være fremsynet ved at have tænkt mere på at hjælpe mennesker end at være paragrafrytter. Sagen er jo, at man ved røntgen ser 75 procent af de kræftformer, der findes, ved lavdosis-CT-skanning finder man 94-95 procent, og ved højdosis-CT finder man 98-99 procent. Derfor har Ulrich Fredberg i stedet for gammeldags røntgen brugt lavdosis-CT-skanning, og når man kender de nævnte procenttal, kan man jo se, at det er det eneste rigtige«, siger Jørgen Winther.

Kompliceret

Han var oprigtig ked af det, da han kørte hjem fra mødet, og om natten vågnede han klokken 3 og besluttede at gøre noget.

»Jeg tænkte: Intet er umuligt, hvis man er stædig, og Ulrich Fredberg skal have sit job igen. Og så stod jeg op og skrev et langt indlæg på Facebook. Siden sad jeg ved computeren i 21 timer, og da jeg gik i seng igen, var opslaget delt 1.000 gange«, siger Jørgen Winther.

I opslaget lægger han op til, at hospitalsdirektøren og den lægefaglige direktør skal fjernes fra hospitalsledelsen, og han kalder fyringen for en moderne heksejagt. Det satte gang i en voldsom debat, som også flere regionsrådspolitikere deltog i.

»En socialdemokrat har sagt, at afskedigelsen er sket på et forkert grundlag, jeg har fået endnu en Venstremand med, og flere er på vej. Og til TV Midtvest har både en SF’er og et medlem af Dansk Folkeparti udtalt sig forbeholdent. Så der sker noget, men problemet er selvfølgelig, at det lægefaglige i sagen er så kompliceret, at man næsten skal have lægelig baggrund for at forstå den. Derfor har de fleste af mine regionsrådskolleger svært ved at sætte sig tilstrækkeligt ind i sagen, men det må vi jo så hjælpe med«, siger Jørgen Winther.

Selv har den tidligere praktiserende læge baggrunden i orden. Han er den læge, der har siddet længst i Folketinget, hvor han var sundhedsordfører for Venstre i 20 år, og han har mange år som både amtsrådsmedlem og regionsrådspolitiker bag sig.

Hvorfor kom det så vidt?

En af de regionsrådsmedlemmer, der er skeptisk over for afskedigelsen, er Susanne Buch fra SF. Hun sidder i Hospitalsudvalget, og hun mener, at hele sagen aldrig skulle have haft lov til at køre ud, så den endte, som den gjorde.

»Jeg kan ikke forstå, at det er kommet så vidt, uden at man har kunnet mærke, at det er det, der er ved at ske. Der er ingen tvivl om, at Ulrich Fredberg nogle gange har valgt nogle utraditionelle metoder, og det har han jo også selv sagt. Men hvor er det, kæden hopper af, så det ender i en fyring? Det kan jeg ikke forstå«, siger Susanne Buch.

Hun mener, at Ulrich Fredberg skulle have sørget for at dokumentere og at få data sendt ind, der kan underbygge det, han står for, og at han på dette punkt har fejlet. Men hun forstår ikke, at man ikke på et tidligere tidspunkt har kunnet sætte sig sammen og finde en løsning.

»Det skulle man have gjort, for vi har ikke råd til at slippe en nytænkende kliniker som Ulrich Fredberg. Han har i den grad været progressiv og en både modig og kreativ mand, så jeg forstår simpelthen ikke, hvordan det her kunne ske. Det er så sørgeligt«, siger Susanne Buch.

Mandag er forretningsudvalget i regionsrådet indkaldt til et ekstraordinært møde med kun et punkt på dagsordenen: Fredberg-sagen.

Rettelse: I en tidligere udgave af denne artikel stod der ved en fejl i første afsnit »Hospitalsenhed Vest«. Det er nu rettet til »Hospitalsenhed Midt«. Ugeskrift for Læger beklager.

LÆS OGSÅ:

Ledende overlæge blev fyret i en pressemeddelelse

Midtjysk PLO-formand: Vi henviser ikke til lavdosis-CT ved mistanke om lungekræft

Kendt Silkeborg-overlæge fyret i sag om skanning for lungekræft