Skip to main content

Praktiserende læge: Jeg vil gerne udskrive medicinsk cannabis

Cannabis er af historiske årsager et særligt stof og derfor stiller jeg ikke samme krav til dokumentation for sikkerhed, siger Thomas Birk Kristiansen.

Thomas Brk Kristiansen er praktiserende læge i Ishøj. Foto: Privat
Thomas Brk Kristiansen er praktiserende læge i Ishøj. Foto: Privat

Anders Heissel, ah@dadl.dk

16. aug. 2017
5 min.

Når patienterne efter den 1. januar næste år møder op i Thomas Birk Kristiansens klinik i Ishøj Bycenter kan nogle få forvente at få udskrevet medicinsk cannabis.Den dato begynder en fire-årig forsøgsperiode, som et bredt flertal af Folketinget har besluttet og som betyder, at læger kan udskrive medicinsk cannabis i tilfælde, hvor konventionel behandling med godkendte lægemidler allerede er afprøvet og ikke har vist effekt.

Faktaboks

Fakta

Og selv om både DSAM kalder medicinsk cannabis ”udokumenteret behandling” og fraråder praktiserende læger at udskrive det og Lægeforeningen også er modstander af forsøget, vil Thomas Birk Kristiansen gerne være med i forsøget.

”Jeg mener som udgangspunkt, at Folketinget burde legalisere cannabis som rusmiddel og lade borgerne selv regulere forbruget og dermed undlade at blande læger ind i brugen af cannabis. Men når nu forsøgsordningen er en realitet er jeg ikke afvisende over for at cannabis hos nogle små patientgrupper kan have smertelindrende effekter. Når jeg kigger videnskabelige undersøgelser igennem, findes studier, der viser at cannabis kan have lindrende effekter. Studierne er små og effekten er lille, men medicinsk cannabis skal jo heller ikke være førstevalg, men et middel jeg kan udskrive, når andre smertelindrende midler ikke virker. Desuden er det vigtigt at huske, at de andre smertelindrende midler, jeg bruger som læge, også kan betragtes som vanedannende og som rusmidler. Og når vi kommer helt ud i femte, sjette eller syvende valg, er der toksiske stoffer som gammeldags antidepressiva og epilepsimedicin. På den måde sammenligner jeg medicinsk cannabis med de andre smertelindrende midler, jeg har på hylden. Medicinsk cannabis er ikke et vidundermiddel, men kan bruges hos en lille begrænset gruppe. Der er patienter, der allerede har efterspurgt det, og jeg har henvist flere til smerteklinikker, og vil stadig gøre det. Men ventetiden til smerteklinikkerne er stigende, og på den baggrund, vil jeg gerne være med i forsøget.”

Både Lægeforeningen og DSAM, hvor du selv sidder med i bestyrelsen i Region Hovedstaden, er imod forsøget og fraråder læger at udskrive det. Og grunden er, at der ikke er nok dokumentation for, at medicinsk cannabis virker – hvorfor mener du, at cannabis skal have en særstatus som medicin?

”Det er et vanskeligt spørgsmål at besvare. Der er stor forskel på, at en organisation som DSAM eller Lægeforeningen skal rådgive en hel stand og måske har et ønske om at påvirke politikken på området. Jeg vil også have været modstander, hvis jeg var formand for DSAM eller Lægeforeningen. Men jeg sidder ude i virkeligheden med nogle konkrete patienter, der kan have gavn af cannabis. De krav, vi normalt stiller til ny medicin, handler jo om, at vi ikke kender medicinen. Men cannabis har været brugt i tusindvis af år, og jeg har ikke hørt om akutte dødsfald på grund af cannabisforgiftninger. Så cannabis er et særtilfælde, fordi vi har en erfaringsbasis, som vi ikke har med anden ny medicin.”

Men overordnede hensigtserklæringer og holdninger fra DSAM eller Lægeforeningen skulle jo gerne virke ude i virkeligheden hos dig?

”Det er validt argument at stille de samme krav til cannabis som andre lægemidler, men argumenter som fastholdes rigidt kan i enkelte situationer blive unuancerede. Og cannabis er et særtilfælde, som vi har erfaringer med. Og desuden snakker vi om ganske få patienter, som ikke har haft gavn af de andre smertelindrende midler, vi har på hylden. Og når jeg er ude i femte- eller sjettevalg, er den evidens vi arbejder med i dag ikke meget bedre end for cannabis. Jeg er ikke mere nervøs for cannabis end for mange af de nuværende stoffer.”

Kan du nævne eksempler på andre lægemidler som ikke er godkendte og som du ville give samme særstatus?

”Du angriber et svagt punkt i min argumentation, men cannabis er for mig et særtilfælde. Og i andre lande med forsøgsordninger med cannabis har der ikke været store problemer med forgiftninger.”

DSAM mener, at det på nuværende tidspunkt er ”uklart, hvilke produkter der vil kunne bruges, og hvordan de skal ordineres”. Så hvordan kan du som praktiserende læge være sikker på, hvilke produkter skal udskrive og hvordan de skal ordineres?

”Det kan jeg heller ikke. Og det er faktisk det jeg efterlyser. Jeg vil gerne have en beskrivelse af præparaterne og i hvilke styrker findes de. Men jeg kan ikke forvente et produktresume som anden normal medicin. Derfor skal myndighederne hjælpe mig med at forklare, hvilke cannabisprodukter jeg skal bruge til hvilke typer smerter, og hvor høj startdosis skal være. Og så skal jeg være sikker på en ensartet kvalitet af cannabisprodukterne på apoteket.”

Hvorfor kræver du ikke som andre læger randomiserede, kontrollerede studier, der beviser effekten af medicinsk cannabis?

”Det jeg kunne jeg også godt, men jeg mener, at cannabis godt kunne have en plads i smertebehandlingen. Og baseret på de kasuistiske erfaringer gennem flere tusinde år, vil jeg ikke have noget imod at teste det på nogle få personer. Det er meget ikke anderledes, end hvis jeg skulle udskrive epilepsimedicin eller benzodiazapiner mod smerter.”

Læs udkastet til vejledningen om cannabisforsøget her:

Læs mere her: For og imod medicinsk cannabis

Læs mere her: Op til 20% af patienterne, som får medicinsk cannabis for kroniske smerter, bliver afhængige