Region Hovedstaden får et. Det gør Region Midtjylland, Nordjylland og Syddanmark også. Men Region Sjælland må klare sig uden et af de Steno Diabetes Centre, som de fire andre regioner har.
I stedet kommer der et program for Region Sjælland ifølge et papir om den ”indledende vision” for et sådant set-up, som regionens forretningsudvalg har behandlet på sit seneste møde.
Det skyldes den særlige organisering af sundhedsvæsenet i Region Sjælland, hvor der ikke er noget naturligt centrum for et egentligt center at lægge sig op ad.
Novo Nordisk Fonden understreger, at den sjællandske organisering af satsningen er rundet af et ønske fra regionen.
”Det er Region Sjællands beslutning, at der fokuseres på at styrke og ensarte diabetesbehandlingen ved regionens eksisterende sygehuse, hos de praktiserende læger og i kommunerne. Det er en beslutning, vi er helt enige i,” siger Jannik Hilsted, Head of Steno Grants i Novo Nordisk Fonden.
Derfor et program i stedet for et center - en ide, som får tommel opad fra fagligt hold.
”Satsningen baserer sig på den struktur og den forskning, man har i de enkelte regioner, hvor Region Sjælland nok har en mere diffust udbredt diabetes- og forskningsaktivitet. Der er ikke noget helt oplagt centrum forsknings- og udviklingsmæssigt”, siger klinisk professor, overlæge, dr. med. Troels Krarup Hansen, Medicinsk Endokrinologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.
”Selv om det er en stor og flot bevilling, Novo Nordisk Fonden giver, så er man nødt til at bygge på noget eksisterende. Selv med nok så mange milliarder er det svært at bygge et kraftcenter, hvis der ikke er etableret forskning og et stort klinisk miljø at bygge det op omkring”, siger han.
(Troels Krarup Hansen er også formand for Dansk Endokrinologisk Selskab men udtaler sig her på egne vegne og ikke på selskabets, idet han er rådgiver for såvel Region Midtjylland som Aarhus Universitet i processen med at etablere Steno Diabetes Center Aarhus).
Han synes, det er godt med forskelle i den diabetessatsning, Novo Nordisk Fonden støtter.
”Jeg synes, det er spændende. Principielt kan man godt have fem forskellige tilgange i de fem regioner og så evaluere om ti år”, siger han.
Men skal forskellene udnyttes, skal erfaringerne deles på nationalt niveau.
”Jeg håber meget, at de erfaringer, vi hver især gør os, vil kunne deles i et nationalt netværk. Hvis de f.eks. finder nogle rigtigt gode løsninger i Region Sjælland for at få løftet de allerhårdest ramte udkantskommuner, så vil det selvfølgelig også være brugbart i min region. Så jeg håber meget på, at der kan etableres en national overbygning til de regionale Stenosatsninger”, siger han.
De vanskeligste patienter
I det indledende visionsoplæg for programmet i det sjællandske gør parterne – Region Sjælland og Novo Nordisk Fonden – meget ud af, at samarbejdet skal have særlig fokus på de diabetesramte borgere, som traditionelt er vanskelige at få fat i. Programmet har med andre ord intentioner om at bidrage til at skabe mere lighed.
Der skal således ”være et særligt fokus på den del af befolkningen, det er vanskeligt eller umuligt at nå gennem eksisterende tilbud inden for forebyggelse, behandling og rehabilitering”, som der står.