Han er holdt op med at sige til patienter med senfølger efter COVID-19, at de nok skal komme sig. For han ved det ikke.
»Vi har patienter med senfølger, der blev syge i coronaepidemiens begyndelse, og de er stadig ikke raske halvandet år senere. Det går bedre for langt de fleste, og det fortæller jeg folk, men jeg kan ikke love fuld restitution. Det er en helt ny sygdom, og vi ved ikke, hvor lang tid den kan trække ud, men vi ved, at dette virus kan forårsage meget voldsomme senfølger. Vi så det også ved SARS-CoV-1, hvor der er studier, som har vist, at der stadig var senfølger efter 42 måneder«.
Ordene kommer fra Lars Østergaard, der er professor i infektionssygdomme og ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital (AUH).
Tal fra Sundhedsstyrelsen, som blev offentliggjort i et samråd i Folketingets sundhedsudvalg 16. august, viser, at der fra 1. januar til 1. august i år er registreret henvisninger af 4.734 patienter med senfølger efter COVID-19 til landets ti senfølgeklinikker. I samme periode er der behandlet 3.563 patienter. Tallene er dog behæftet med en usikkerhed, og det forventes, at der kan være et større mørketal.
Patienterne trækkes med et mangefacetteret symptombillede, men ét symptom overskygger alle andre, uanset tidligere sygdomsgrad: Fatigue.
Ugeskrift for Læger har talt med flere læger på senfølgeklinikkerne om deres arbejde med de patienter, der har så alvorlige senfølger, at de har brug for en specialiseret indsats på sygehus. Et arbejde, som er spændende, men også meget anderledes end deres vanlige lægearbejde. Fordi vi stadig ved så lidt om sygdommen. Og fordi vi hverken har diagnose eller behandling.
Hjernen føles stegt
Patienterne virker ligesom en gammel mobiltelefon med et træt og slidt batteri. De kan fungere, men kun i kort tid. Så dør de ud og skal lade op igen.
Afdelingslæge Karen Christiansen fra Odense Universitetshospital (OUH) bruger billedet med mobiltelefonen, når hun skal beskrive de problemer, patienter med fatigue slås med:
»I begyndelsen troede vi, at det store problem for patienter med senfølger ville være åndenød og dårlig lungefunktion. Men det, der især plager dem, er fatigue og det medfølgende tab af kognitive evner og livskvalitet. Det er helt uden sammenligning det symptom, som plager flest i lang tid. Det er invaliderende, og patienterne er desperate«.
Symptombilledet er umiddelbart broget. Mange har diffuse symptomer som for eksempel hovedpine, kvalme, dårlig balance, kognitive problemer og sanseintegrationsproblemer som lysfølsomhed og tinnitus, men Karen Christiansen fortæller, at det typisk handler om udtrætningssymptomer, som opstår, når patienterne forsøger at presse sig selv til at kunne overkomme det, de kunne, før de blev syge.
»Rigtig mange af patienternes symptomer er relateret til fysisk eller mental udtrætning. De fortæller, at de kan føle sig friske om morgenen, men når de har været på arbejde i to timer, føler de, at hjernen er stegt, og de kan ikke længere koncentrere sig om noget som helst. Det er lidt det samme karakteristiske billede, som vi også kender fra fatigue ved andre lidelser. Jo mere man klemmer ballerne sammen og presser sig selv, des hårdere bliver man straffet bagefter. Det rammer folk hårdt«, siger Karen Christiansen, der er infektionsmediciner.
Hun fortæller, at mange af hendes patienter er tidligere velfungerende mennesker, der desperat forsøger at hænge på arbejdsmarkedet med det yderste af neglene. Ofte må hun råde dem til at sygemelde sig for at give kroppen og hjernen den nødvendige ro til at restituere. Men det kan være svært, patienterne frygter for deres arbejde, og der har da også været flere mediehistorier om blandt andet sosu’er og pædagoger, der er blevet fyret på grund af langvarige senfølgeforløb.
Patienterne har behov for udstrakt forståelse og skånehensyn på arbejdspladsen, påpeger Karen Christiansen.
»Jeg plejer at sige til patienterne, at de skal se senfølgerne som et sår, der skal hele. Det heler først, når man lader være med at kradse i det og giver det ro. Det er svært, fordi det handler om livsstilsændringer: om at melde sig syg fra arbejde, om at lade være med at dyrke sine hobbyer i samme grad som før og om at sige nej til familiesammenkomster«.
Læge som selvhjælpsbog
Karen Christiansen har haft cirka 500 patienter i forløb på senfølgeklinikken i Odense. Der kommer stadig patienter, som blev syge i pandemiens begyndelse, men det er dog de færreste.
I klinikken bliver patienterne undersøgt og interviewet, og de kan blive henvist videre til for eksempel neurologer, lungemedicinere eller kardiologer, så anden sygdom kan udelukkes.
»Stort set alle patienterne har fatigue. Men vi ser også patienter med dyspnø, dekonditionering og tab af muskelmasse. Der er enkelte patienter med arvæv på lungerne, men det er de færreste. Langt de fleste har normale røntgenbilleder, og de udfører seksminuttersgangtest næsten normalt. Vi har også patienter med kraftig påvirkning af slimhinderne i luftvejene. Patienterne kan have påvirket smags- og lugtesans, og mange har ændret følesans. De beskriver det, som om de er blevet brændt eller svitset indeni«, forklarer Karen Christiansen.
Som læge oplever hun, at arbejdet på senfølgeklinikken er vidt forskelligt fra det, hun er vant til som infektionsmediciner. Men det er ikke nødvendigvis dårligere.
»Vi har ingen kurativ behandling, og vi har ikke nogen evidens, men vi vejleder patienterne og fortæller dem, at vi i langt de fleste tilfælde regner med, at de får det bedre. Men det tager tid. Selv om vi ikke kan give dem en pille, oplever jeg, at vi godt kan gøre noget. At vi rent faktisk kan hjælpe folk. Der kommer patienter ind til os, som har kæmpet med fatigue i et år, men når vi så får dem ind, og de bliver sendt videre til særligt tilrettelagt genoptræning og rehabilitering ved dygtige fysioterapeuter og ergoterapeuter i kommunerne, så vender det, og de får det bedre. Der er håb«.
Karen Christiansen har oplevet, at nogle lægekolleger har været skeptiske og tvivlende over for arbejdet på senfølgeklinikkerne. De spørger polemisk: Holder I ikke bare patienterne i hånden? Og joh, det gør de da indimellem …
»Vi har en tovholderfunktion, og det er en væsentlig del af vores opgave at lytte, informere, berolige og også at forhindre, at patienterne bliver sendt rundt mellem mange forskellige afdelinger. Det giver god mening for mig, selv om det er meget anderledes end mit sædvanlige arbejde. Som infektionsmediciner er man jo meget glad for at kurere en pneumoni med antibiotika, men i senfølgeklinikkerne handler vores arbejde rigtig meget om psykoedukation. Det er to meget forskellige lægeroller, og nogle dage kan jeg da godt føle mig som en selvhjælpsbog, når jeg går hjem fra arbejde. Men det gør ikke, at jeg synes, at arbejdet er mindre vigtigt«.
De yngre kvinder
Senfølgeklinikkerne skulle efter planen starte op 1. januar, men opstarten faldt sammen med den anden coronabølges mange akutte patienter. De mange indlæggelser betød, at nogle klinikker kom forsinket fra start, heriblandt Hvidovre Hospital, som først kunne modtage patienter i slutningen af januar 2021.
I de første mange uger var billedet præget af mange tidligere indlagte patienter samt en ophobning af patienter fra den første coronabølge, men i dag er stort set alle patienter henvist fra almen praksis på Vestegnen. Da klinikken i Hvidovre fik flest patienter henvist, kom der cirka 30 om ugen, men det er nu faldet til 12-15.