Skip to main content

Svendborgsagen kommer for Højesteret

Svendborgsagen bliver afprøvet ved Højesteret. Lægeforeningen er tilfreds, og Styrelsen for Patientsikkerhed ser også frem til Højesteretssagen.

Procesbevillingsnævnet skal nu give tilladelse til, at Svendborg-sagen kan prøves ved Højesteret.
Procesbevillingsnævnet skal nu give tilladelse til, at Svendborg-sagen kan prøves ved Højesteret.

Britt Lindemann, brl@dadl.dk

8. nov. 2017
2 min.

Den unge læge fra Svendborg, der blev dømt for grov forsømmelse ved Østre Landsret får nu mulighed for at få afprøvet sin sag ved Højesteret. Det afgjorde Procesbevillingsnævnet i dag. Lægeforeningen er tilfredse med beslutningen.

”Der er tale om en urimeligt hård dom i Landsretten, som vil kunne få store konsekvenser for andre læger i lignende situationer. Derfor er det meget positivt, at Højesteret nu tager sagen op. Det er afgørende for lægestanden at få en juridisk vurdering hos landets højeste retsinstans af, om de handlinger, som er begået i denne sag, virkelig kan takseres som grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed”, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen i en pressemeddelelse.

Siden der faldt dom ved Østre Landsret har tusindevis af læger protesteret imod afgørelsen bl.a. igennem #DetKuHaVæretMig-kampagnen og en underskriftsindsamling, ligesom Lægeforeningen bakkede op om at sagen skulle forsøges anket til Højesteret.

”Vi har fokus på, hvordan Østre Landsret lægger det fulde ansvar i denne ulykkelige sag på den unge læge, som tager imod patienten. Ledelsens ansvar for politiske arbejdsgange og klar arbejds- og ansvarsfordeling er helt afgørende. Det har jeg en forhåbning om, at Højesteret også kan se”, siger Andreas Rudkjøbing.

Lægger mange på sinde

Centralt i hele Svendborgsagen har også været Styrelsen for Patientsikkerhed, som en gennemgang af sagen til brug i retssagen konkluderede, at både den dømte forvagt og den senere frikendte bagvagt i sagen "leverede lægefagligt arbejde langt under almindelig anerkendt faglig standard," som sektionsleder Karsten Bech sagde i et interview med Ugeskriftet.dk.

Siden beklagede styrelsens direktør Anne-Marie Vangsted udtalelsen, men kun hvad angik den frikendte bagvagt, fordi "domstolenes afgørelser naturligvis er bindende".

Og i en skriftlig udtalelse til Ugeskriftet.dk ser Anne-Marie Vangsted nu frem til, at sagen kommer for Højesteret.

”Vi hilser Procesbevillingsnævnets afgørelse velkommen. Det er en sag, der ligger mange sundhedspersoner stærkt på sinde, og derfor er det godt, at Højesteret nu får mulighed for at tage stilling til sagen,” udtaler direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anne-Marie Vangsted.

Det er endnu uvist, hvornår sagen kommer for retten igen.

Læs mere:

Støttekampagne for yngre læge spreder sig på Facebook

Få overblikket: Ugeskriftet guider dig igennem Svendborgsagen