Værdighed
Derudover er mere end halvdelen af det BMI, vi ender ud med, bestemt genetisk.
»Det har intet med motivation at gøre. På samme måde som læger heller ikke betvivler, om en 32-årig kvinde med brystkræft selv er motiveret for at blive rask«.
Man skal respektere og håndtere svær overvægt på lige fod med andre kroniske sygdomme som astma, epilepsi og kræft, og det budskab gentager Cilius Esmann Fonvig flere gange i løbet af interviewet.
Modstanden mod at se overvægt som en sygdom handler blandt andet om et økonomisk aspekt, mener han.
»Det politiske system er kortsigtet sat sammen, så selvom det absolut ville give mening at nedbringe sygelighed, dødelighed og få flere i arbejde blandt folk med overvægt, hvilket ville give økonomisk god mening, vil her og nu-udgiften ramme inden for den nuværende valgperiode. Den økonomiske samfundsgevinst kommer desværre først efter den nuværende valgperiode«.
Cilius Esmann Fonvig nævner også flere gange, at det i bund og grund handler om lægeløftet. Den komplekse sygdom involverer fedtmasseregulation, som dominerer alle andre hormonelle akser i kroppen. Det er ikke noget, man kan sige pyt til.
Sygeliggørelse
Der er en frygt blandt nogle læger for at forværre stigmatiseringen. Altså hvor man kalder folk syge, selvom de ikke føler sig syge. Men det er misforstået, mener Cilius Esmann Fonvig.
»Allerede nu foregår der en enorm stigmatisering rundt omkring alle steder. På gågaden, hvor folk kigger skævt til dem, der lever med overvægt og tænker, at det er folks egen skyld«.
Har stigmatisering ændret sig i USA, siden overvægt blev anerkendt som sygdom 2013?
»Vi kan ikke forvente, at bare det at ændre noget til en sygdom gør, at tingene ændrer sig ved et trylleslag. Det skal være gennemført. Vi skal forske i overvægt, uddanne sundhedspersonale, informere befolkningen og politikere om, hvad overvægt er, gør en indsats for forebyggelsen. Behandlingstilbud skal være effektive og evidensbaseret«.
Fordi folk med overvægt er ramt så meget af lidelser og følgesygdomme, vil de fleste gerne have hjælp. Nogle har ikke lyst til at få hjælp, og vi lever i et frit land, siger Cilius Esmann Fonvig. Men lægerne skal vide mere.
»Lige nu møder vi læger i klinisk praksis, som ikke ved nok. Og som måler to ting, to tal, som ser fine ud, så går patienten hjem og tror, at alt er fint. Hvis man ved, at der er en øget risiko for cancer og depression og en række andre komplikationer, kan man agere ud fra det. Den oplysning er bidende nødvendig. Det er ikke bare noget, man skal gå med selv«.
Hvis læger skal se det som en sygdom, kan de også møde strømninger om kropspositivisme og tykaktivisme?
»Kropspositivisme handler om ikke at være nedgørende og nedladende overfor kroppen, uanset hvordan den ser ud, og det er jeg enig i. Det vil vi afhjælpe ved at kaste lys over, hvad overvægt er, at det ikke er folks egen skyld. Tværtimod skal vi se ordentligt og værdigt på folk med svær overvægt og komme væk fra stigmatisering, som foregår hver eneste dag«.
Er det ikke en sygeliggørelse af den tykke krop?
»Astma og epilepsi er også sygdomme, og vi sygeliggør ikke de patienter ved at kalde deres astma eller epilepsi for en sygdom«.
Men kan lægerne ikke opleve et sammenstød med patienten, hvis tykke kroppe bliver sygeliggjort?
»Hvis vi kan anerkende svær overvægt som en sygdom, kan vi kommunikere, at et individ har svær overvægt på en neutral måde, efter vi har foretaget nogle mål. Derfra skal der stå en mulig hjælp klar, der giver mening. Og der skal ikke være undertoner af skyld og skam. Patienterne mærker hurtigt de undertoner«.
Et ordentligt tilbud
Stigmatiseringen sker også, når man kommer til læge med svær overvægt, har hovedpine og kan risikere ikke at blive grundigt differentialdiagnostisk vurderet. På samme måde med slidgigt. Det kan måske ikke opereres, når de vejer 135 kilo, men først når de har tabt sig 15 procent Det vægttab skal patienten opnå uden at blive tilbudt effektiv hjælp, hvilket er helt urimeligt, siger Cilius Esmann Fonvig.
Hvad er alternativet? Hvis man ikke kan lave en hofteoperation, er patienten vel nødt til at tabe 15 procent?
»Alternativet til bare at overlade dem til sig selv er at henvise til en ordentlig og værdig håndtering af overvægt. Det vil sige et tilbud, hvor man ser og behandler overvægt på lige fod med alle andre kroniske sygdomme. De findes ikke endnu, fordi overvægt ikke er blevet prioriteret. Overvægt er nedprioriteret, det er et tabu, nogle steder vil de ikke nævne overvægt eller veje en patient. Børn og unge er typisk ret bevidste om egen overvægt, og hvis der i samtalen med en sundhedsprofessionel, som sammen med forældrene bør varetage barnets tarv, ikke må tales om overvægt, så føler barnet eller den unge sig virkelig forkert og tabuiseret af netop de personer, der burde varetage barnets tarv. Det er stigmatisering på baggrund af misforståede hensyn«.