Skip to main content

Yngre Læger sætter fusion på pause

Yngre Lægers bestyrelse har sat fusionsplanerne på pause, og YL- formand Helga Schultz siger, at det blandt andet handler om at sende et signal til Overlægeforeningen. Hun afviser at være blevet ,tromlet’ af Lisbeth Lintz.
Foto: Claus Boesen.
Foto: Claus Boesen.

Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk Bodil Jessen, boj@dadl.dk

19. mar. 2021
3 min.

Overlægeforeningens OK21-resultat har skabt store frustrationer blandt Yngre Lægers medlemmer, og det har nu ført til, at Yngre Læger har sat fusionsplanerne på pause.

Ugeskrift for Læger bringer her et interview med Helga Schultz, formand for Yngre Læger, om baggrunden for beslutningen.

Hvad har fået dig til at smide timeoutkortet?

”Det er en enig bestyrelse, der har trukket kortet. Vi har jo planlagt en proces, hvor vi ville undersøge muligheden for en fusion, og i mandags skulle vi sammen med Overlægeforeningen tale om muligheden for fusion på vores repræsentantskabsmøde i Yngre Læger. Men siden det møde blev planlagt, er der blevet indgået overenskomster, og blandt vores medlemmer har der været så stor vrede og frustration over den del af Overlægeforeningens overenskomst, som har medført lavere startløn for overlæger, så vi i Yngre Lægers bestyrelse søndag kom frem til, at vi ikke tror på, at vi ville kunne få gode diskussioner om muligheden for fusion. Der er ikke grundlag for at tale om en mulig ny fælles forening, når der er så stor utilfredshed. Vi har brug for at få talt ordentligt om det, inden vores næste bestyrelsesmøde midt i april”, siger Helga Schultz.

Hvad skal denne timeout bruges til frem til næste bestyrelsesmøde?

” Der foregår ret meget nu, hvor vi prøver at tale med de af vores medlemmer, der er mest utilfredse eller frustrerede – det er fortrinsvis afdelingslæger. Vi forklarer dem, at det er ikke vores overenskomstresultat, det er overlægernes overenskomstresultat, og vi opfordrer meget til, at de taler med overlægerne om det. Så skal vi midt i april lodde stemningen og se på, om vi er et sted, hvor det stadig giver mening at snakke fusion, eller om vi er endt et sted, hvor det ikke kan lade sig gøre. Det er et åbent spørgsmål”.

Er du blevet presset til at sætte fusionen på pause?

”Nej, det var vi fuldstændig enige om i bestyrelsen. Jo tættere det kom på, og jo mere det fyldte, jo mere tydeligt kunne vi se, at der ikke kunne komme noget godt ud af det”.

En af de frustrerede afdelingslæger, Anders Peter Gerholt Skovsen, skriver i et debatindlæg i Dagens Medicin, at du er blevet tromlet af Lisbeth Lintz. Har han ret i det?

”Jeg er ikke blevet tromlet. Vi har ikke nogen vetoret på overlægernes overenskomstresultat. Vi forhandler hver for sig som to selvstændige foreninger”.

Kan det her ende med dødsstødet til fusionen, så det ikke bare bliver en timeout, men et endeligt?

”Det kan jeg ikke svare på. Det er Yngre Lægers bestyrelse, der skal overveje den videre proces”.

Hvad skal der til, for at det bliver et endeligt og ikke blot en lille pause?

”Det er alt for tidligt at udtale sig om”.

Overlægeforeningens overenskomstaftale førte til, at 759 afdelingslæger sendte et åbent brev til Lægeforeningen, Yngre Læger og Overlægeforeningen.

Afdelingslægerne ønskede den del fjernet i Overlægeforeningens netop indgåede overenskomst, der betyder, at nyansatte overlæger fra næste år får 30.000 kroner mindre i løn de første tre år af deres ansættelse som overlæge.

Meningen med fusionen er at give landets ansatte læger større muskler til at kæmpe mod et intensiveret pres fra arbejdsgiverne, har Yngre Lægers formand tidligere forklaret til Ugeskrift for Læger.

Diskussioner om fusion førte til heftig debat på Yngre Lægers repræsentantskabsmøde i november, hvor flere luftede frustrationer over den planlagte fusion.