Skip to main content

Svar til »Uenighed om opioider ved kroniske ikkemaligne smerter«

Hvordan dette enkeltstående budskab, kan opfattes som andet end en nødvendig lægelig forpligtelse om en mere differentieret tilgang til området, er forundrende,

Torsten Wentzer Licht, Smerteklinikken i Grindsted. E-mail: Torsten.Wentzer.Licht@rsyd.dk.
Asbjørn Mohr Drewes, Center for Sanse-Motorisk Interaktion, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet & Klinik Medicin og Akut, Aalborg Universitetshospital, Syd, Mech-Sense.
Lars Arendt-Nielsen, Center for Sanse-Motorisk Interaktion, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet. INTERESSEKONFLIKTER: Der er anført potentielle interessekonflikter. Se statusartiklen publiceret på Ugeskriftet.dk [1]

15. dec. 2020
3 min.

Det er med stor forundring vi ser, at vores faglige opfordring til en mere nuanceret tilgang til anvendelsen af opioider til patienter med kroniske nonmaligne smerter under en samtidig etisk og loyal oplysningspligt er søgt konverteret til en debat omhandlende inhabilitet.

I artiklen fremgår det på ingen måde, at opioider er en hjørnesten i behandlingen af patienter med kroniske nonmaligne smerter. Der står derimod, at det jf. nationale kliniske retningslinjer for nogle få svært invaliderede patienter med kroniske nonmaligne smerter kan være nødvendigt med en mere nuanceret tilgang. Her beskriver vi yderligere, hvilke udfordringer og områder der skal være opmærksomhed på, og hvordan man kan tilgå disse [1]: »I 2019 udgav Sundhedsstyrelsen dels en national klinisk retningslinje (NKR) for opioidbehandling af kroniske nonmaligne smerter [13] (Tabel 1) og dels en ny smerteguide i samarbejde med Danske Regioner [14]. I begge peges der på, at der skal tages individuelle hensyn, og at opioidbehandling kan anvendes til de undergrupper af patienter med smerter, hvor det er relevant. Dette i anerkendelsen af at nogle patientgrupper har behov for og gavn af opioidbehandling. Dette er helt i tråd med de europæiske retningslinjer for opioidbehandling, både de eksisterende [21] og den opdaterede version som forventes publiceret i 2021«.

Hvordan dette enkeltstående budskab, der er samstemmende med allerede tilgængelige nationale og internationale anbefalinger, kan opfattes som andet end en nødvendig lægelig forpligtelse om en mere differentieret tilgang til området, er forundrende, men ikke desto mindre underbygger det nødvendigheden af vores bidrag til en mere nuanceret tilgang til behandlingen af patienter med kroniske nonmaligne smerter.

Vi skal opfordre til, at Mats Lindberg et al igen læser vores artikel.

Faktaboks

Fakta