Skip to main content

Tvangslovgivning sneget ind ad bagdøren

Såvel testning som vaccination vil kunne foretages uden lægelig medvirken, og uden at egen læge får besked.
Illustration: Lars-Ole Nejstgaard.
Illustration: Lars-Ole Nejstgaard.

Claus Hancke speciallæge i almen medicin. E-mail: Hancke@c.dk

26. nov. 2020
2 min.

Da det ikke lykkedes regeringen at få sit forslag til ny epidemilov igennem, gennemførte den en ny tvangslovgivning på sundhedsområdet med blot seks dages diskret sagsbehandling, medens minkskandalen rullede i medierne. Lidt for smart.

Den hedder lov nr. 102 og er en lov under arbejdsmarkedslovgivningen diskret lempet uden om sundheds- og epidemilovgivningen. Ikke desto mindre drejer den sig netop om sundhed og epidemi. Loven giver arbejdsgiverne ret til at kræve coronatest af deres personale, før disse må komme i arbejde, ligesom arbejdsgiverne får ret til at se testresultatet.

Regeringen tørrer dermed tvangslovgivningen af på arbejdsgiverne således, at de i realiteten kan tvinge deres personale til at blive testet, hvis de vil beholde deres arbejde. »Man merkt die Absicht und wird verstimmt«. For det næste vil naturligvis blive, at arbejdsgiverne kan kræve, at deres personale bliver vaccineret, hvis de vil beholde deres arbejde.

Såvel testning som vaccination vil kunne foretages uden lægelig medvirken, og uden at egen læge får besked. Regeringen har herved diskret lempet tvangsindgreb fra epidemilovgivningen ind via arbejdsmarkedslovgivningen under beskæftigelsesministeren, som herved bliver nøglespiller i epidemihåndtering.

Dette er intet mindre end en skandale.

Læs mere om epidemiloven her:

Tvang er epidemilovens DNA

Lægeforeningen: Epidemilov udfordrer retssikkerheden

COVID-19: Tvangsvaccination er en absurd magtbeføjelse

Epidemiloven og tragik

Forslag til epidemiloven går for vidt