Skip to main content
cover
Mindeord

Edgar Dahlin

Anders Beich

15.1.1931- 4.5.2023

Min ældste kollega i faget, Danmarks ældste praktiserende læge Edgar Dahlin, der ophørte sit virke som 88-årig, blev på dagen for befrielsesbudskabet 4.maj indhentet af døden, 92 år gammel. Han var herligt ukonventionel, lod sig ikke koste rundt med af tidens trend i sine knap 40 år som practicus, og han var om nogen sin patients læge, det berettede flere af dem til hans afskedsreception i 2019.

Det affødte presseopmærksomhed, at han fortsatte med at praktisere til han var tæt på 90 år gammel og på den måde blev han også offentligt kendt for sit arbejde, sin historie og sine interesser. Man kan læse i interviews med Edgar Dahlin, at han blev født i 1931 i det daværende Sovjetunionen, som søn af en russisk mor og en dansk far, der havde været udstationeret i Sovjetunionen. I 1938 måtte familien flygte fra Stalins udrensninger og kom til Storbritannien, hvor Edgar voksede op under verdenskrigen.

Han tog til Danmark i 1947 og måtte lære dansk mens han gik på studenterkursus. Først ville han være ingeniør, men det blev for kedeligt, og efter at have overvejet psykolog og socialrådgiver så blikket faldt på medicin.

For at rejse penge til at finansiere studierne arbejdede han først som bl.a. lastbilchauffør og jord- og betonarbejder, inden han tog til Thule-basen som ufaglært. Han beskrev arbejdet for ugeavisen.dk da han gik på pension: »13 timers arbejde om dagen, 7 dage om ugen. Først med rengøring af 50 kontorer hver nat, og så blev jeg forfremmet til vaskeriet. Vi drak en masse øl, så på nøgne damer og boede i telte. En stor oplevelse på sin vis«.

Den da 51-årige læge nedsatte sig i 1982 i en praksis i en toværelses lejlighed i Bremens gade på Amager i København, hvor han praktiserede de følgende 37 år. Han var heldig at få denne praksis i konkurrence med flere, for der var rift om praksis dengang på land og i by, og lige i starten måtte han selv bo i lejligheden. Selv om de fysiske rammer var små, så var der højt til loftet, varme og omsorg, og det var det her han praktiserede, indtil han i august 2019 i en alder af 88 år gik på pension. Da havde han skiftet MG veteran-sportsvognen ud med en moderne Boxster for at kunne køre bane ræs, han gik i gang med at lære russisk og underviste andre i det engelske sprog. Alligevel savnede han sit virke og sine patienter.

Han fortalte mig til sin afskedsreception, at det i mange år lykkedes ham, i en tid hvor almen praksis skulle opskaleres at holde praksis lukket for tilgang, så han gik under radaren med en mindre fast patientskare på 8-900 patienter – heraf de fleste med komplekse problemer og sygdomme – som han så kunne give mere opmærksomhed, mere tid, kontinuitet og lægelig omsorg, også ift. de mest skrøbeliges afmagt i systemer uden humanitet. Da det endelig gik op for regionen, så blev han som 85-årig pålagt at tage næsten dobbelt så mange patienter, men fik sig dog forhandlet til færre.

Edgar Dahlins virke som praktiserende læge på peger på forunderlig vis både bagud og fremad. Bagud ift. at skulle klare alt og mere til som sololæge mod tidens umulige krav og garantier, som ikke sjældent er kontraproduktive for faglighed og kvalitet. Fremad, fordi han prioriterede at være der, først og fremmest for dem med størst objektivt behov pga. komplekse helbredsproblemer, men »fik lov« til at have færre af dem til gengæld – svarende til en differentieret almen praksis normering og honorering, som fremtidens almen praksis i den grad har brug for, så lægerne får incitamenter og rammer til at tage sig af de sygeste, og så de friskeste og stærkeste patienter ikke som vanligt løber med langt det meste af kagen.

Jeg fik først kendskab til Edgar Dahlin ifm. konflikten om almen praksis i 2013, hvor han selvfølgelig var med på barrikaderne og var med til aktionere. Han var der for patienterne, ikke for sin egen forretnings skyld. Edgar Dahlin har som menneske og praktiserende læge gjort en kæmpe forskel i mange menneskers liv og på en måde betalt af egen lomme, for at kunne være læge for en mindre gruppe med stort behov for lægelig assistance, og give dem den tid, der er nødvendig for god behandling af komplekse helbredsproblemer.

Hans eftermæle kunne i overskrifter være humanisme, omsorg, interesse, nysgerrighed, eventyrlyst og stamina. Edgar Dahlin og det han stod for og stod inde for, efterlader et stort tomrum.

Æret være hans minde.

Kolleganyt