Skip to main content
Cover
Mindeord

Eivind B. Thorling

Moustapha Kassem, Anne Kaltoft, Mette Kaltoft, Anders K. Kaltoft, Laura K. Kaltoft, Azza Khalil og Akmal Safwat

18.4.1932-9.4.2024

Eivind B. Thorling blev født den 18. april 1932 i Horsens. Allerede som ung dreng, både før, under og lidt efter Anden Verdenskrig, viste han en dristig nysgerrighed over for alt i naturen. Han samlede sommerfugle og planter og indrettede et avanceret kemisk laboratorium i husets kælder, hvor han blandt andet fremstillede fyrværkeri og fungerede som bolsjekoger under sukkerrationeringen.

Eivind fortsatte sin passion for videnskab i gymnasiet, hvor han sleb hulspejle til astronomiske kikkerter og byggede et mikroskop af loppemarkedsfund. Han studerede siden medicin i Århus og gennemførte embedseksamen med førstekarakter i 1956.

Efter kortvarigt klinisk arbejde begyndte Eivind sin karriere som forsker på Radiumstationens laboratorium med studiet af det endnu ikke fuldt afklarede hormon erythropoietin, og hans arbejde førte ham til Philadelphia, hvor han tilbragte to år. Eivind afsluttede sin doktorafhandling, der blev forsvaret i 1972 med titlen »Paraneoplastic Erythrocytosis and Inappropriate Erythropoietin Production«. Hans videnskabelige karriere fortsatte med fokus på ernæringens betydning for udviklingen af kræft, og han etablerede forskningslaboratoriet »Kost og Kræft«. Eivind blev kendt for sit bidrag til forståelsen af selen som et livsvigtigt mineral og hans arbejde inden for kræftforskning, især gennem European Study Group of Cancer Prevention. Han udgav to bøger for lægpersoner vedrørende kræftbiologi og behandling: »Kræft, biologi og forskning« (1977) og »Hvis jeg får kræft: om patienten i samfundet« (1978). Efter pensioneringen i 2001 fortsatte han som museumsinspektør for medicinhistorie ved Stenomuseet.

Eivind var et eksempel på en »renæssancemand«, hvor han dyrkede mange interesser inden for biologi, havekunst, musik, astronomi og udgav to digtsamlinger: »Cykeldigte, langs vandet ved Risskov« (1987) og »Rumlerim for rollinger« (1997).

Eivind Thorlings liv og arbejde har haft en dyb og varig indflydelse på både videnskab og samfund. Hans nysgerrighed og engagement i forskningen har bidraget til vores forståelse af mange vigtige aspekter af kost, sundhed og sygdom. Vores tanker går til ægtefællen Bodil, børn, børnebørn samt oldebørn.

Kolleganyt