Skip to main content

1.400 læger skriver under mod omskæring: »Vi er ikke længere kun Tordenskjolds soldater«

Folketinget forkastede tirsdag et borgerforslag om at indføre en aldersgrænse på 18 år for rituel omskæring af drengebørn. Debatten fortsætter dog – ikke mindst i lægekredse, hvor læger med en underskriftindsamling nu forsøger at lægge pres på Lægeforeningen for at udtrykke en ny og mere markant holdning til omskæring.
Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bodil Jessen boj@dadl.dk

19. maj 2021
6 min.

I alt 1.407 læger har skrevet under på en underskriftindsamling, der skal lægge pres på Lægeforeningen og på Folketinget for at få indført en aldersgrænse på 18 år for rituel, ikkemedicinsk omskæring af drengebørn i Danmark.

Det fortæller læge Kasper Ankjærgaard, der sammen med lægekollegerne Joachim Hoffmann-Petersen og Morten Frisch står bag underskriftindsamlingen, som blev afsluttet i begyndelsen af april.

»Jeg synes, vi har opnået en fin opbakning. Vi annoncerede underskriftindsamlingen i den store lægegruppe på Facebook, der har cirka 11.000 medlemmer, og jeg synes, at 1.400 er ret mange underskrifter«, siger Kasper Ankjærgaard.

For de tre initiativtagere har underskriftindsamlingen været en øjenåbner, der viser, at modstand mod omskæring af mindreårige drengebørn ikke længere blot er en sag for få engagerede ildsjæle.

»Vi har med underskriftindsamlingen fået tydeliggjort, at et stort antal læger er uenige med deres forening og ønsker en anden og mere markant linje. For os er det en mærkbar udvikling fra begyndelsen, hvor vi var en lille håndfuld læger, der råbte op og delte opslag om omskæring. Men vi er ikke længere kun Tordenskjolds soldater«, siger Kasper Ankjærgaard.

De 1.400 lægers støtte skal nu bruges til at lægge pres på Lægeforeningen, så foreningens holdning til omskæring bliver mere markant og tydelig. Lægeforeningens bestyrelse tydeliggjorde sidste efterår sin politik fra 2016 vedrørende omskæring. I den nu tydeliggjorte politik fastslås det, at rituel drengeomskæring er etisk forkastelig og bør ophøre, men Lægeforeningen er hverken fortaler for eller modstander af et forbud mod drengeomskæring.

»Vi synes, at Lægeforeningen skal melde klart ud, at de ønsker en aldersgrænse på 18 år for omskæring. Det har vi nu tænkt os at gå videre med internt i Lægeforeningen«, siger Kasper Ankjærgaard.

Oplysning frem for forbud

Helt som forventet lykkedes det ikke for lægerne i underskriftindsamlingen at få Folketinget til at indføre en aldersgrænse på 18 år for rituel drengeomskæring. Tirsdag andenbehandlede Folketinget borgerforslaget for indførelse af en aldersgrænse på 18 år for omskæring, men forslaget faldt med 34 stemmer for og 62 imod. Socialdemokratiet og Venstre havde på forhånd meldt ud, at de ikke kunne støtte en aldersgrænse, mens en række partier havde stillet medlemmerne frit.

Udfaldet glæder Mohammad Sohail Asghar, der er speciallæge i anæstesi og intensivmedicin. Han var blandt initiativtagerne til et bekymringsbrev om debatten om omskæring, som 253 læger med fortrinsvis muslimsk eller jødisk baggrund sendte til Lægeforeningen i efteråret.

»Jeg synes, det er meget passende, at et flertal i Folketinget ikke går ind for et forbud, og jeg er glad for, at Folketinget tager hensyn til religiøse og kulturelle minoriteter. Jeg bryder mig ikke om forbud, og jeg tror ikke, at forbudsvejen er den rigtige vej at gå, hvis vi skal begrænse drengeomskærelse«, siger Mohammad Sohail Asghar.

Han går ikke selv ind for rituel omskæring, men han er modstander af et forbud.

»I min optik er oplysning den bedste måde at begrænse drengeomskærelse på. Hvis vi får et forbud, er jeg bange for, at folk vil blive reaktionære og holde endnu mere fast i traditionen. Og så synes jeg også, at det er meget udansk at indføre forbud«.

Hvad siger du til, at mange læger – 1.400 – nu har skrevet under for at få Lægeforeningen til at skærpe holdningen til omskæring?

»Det er de velkomne til. Sådan fungerer det i et demokrati«, siger Mohammad Sohail Asghar og tilføjer:

»I vores bekymringsbrev ønskede vi at pointere, at vi ikke går ind for et majoritetsdiktatur. Det handler ikke om, hvem der er flest. I et demokrati tager majoriteten hensyn til minoriteterne«.

Ikke stort politisk engagement

Kasper Ankjærgaard er fortrøstningsfuld, selvom det ikke lykkedes at få politikerne til at indføre en aldersgrænse for drengeomskæring – i denne omgang.

»Vi er allerede nået langt. Det er et kæmpeskridt, at man får politikerne i Folketinget til at debattere omskæring og fremlægge deres argumenter for eller imod. Det ser jeg som en stor demokratisk styrke, og hvis man er uenige med de politikere, man plejer at stemme på, kan man jo stemme på nogle andre«, siger han.

Og så understreger Kasper Ankjærgaard, at det ikke er usædvanligt, at store ændringer ikke bliver gennemført i første hug.

»Der er et massivt flertal i befolkningen, der ønsker en aldersgrænse for drengeomskæring, så jeg tror på, at det nok skal komme. Presset vil vokse«, siger han.

Når der nu er så stort flertal, burde I så ikke have fået endnu flere læger til at skrive under?

»Jeg synes nu, det er fint nok, og der kan være mange forskellige grunde til, at der er læger, der ikke har skrevet under. Der er givetvis nogle, der ikke har lyst til offentligt at undsige Lægeforeningen«, siger Kasper Ankjærgaard og tilføjer:

»Når det er sagt, er læger også en lidt underlig størrelse, hvis jeg må være lidt lommefilosofisk … Vi bliver jo selekteret ind på medicinstudiet, fordi vi er flittige og artige og gør, hvad der bliver sagt. Og når vi så er kommet ind på vores studie, så lægger det ikke just op til selvstændig tænkning, snarere til en masse udenadslære – vi kan jo ikke rigtig stille spørgsmål ved, hvor en nerve løber. Alt i alt tror jeg bare, at det hele er medvirkende til, at der ikke er så mange læger, der er særligt politisk engagerede«, siger Kasper Ankjærgaard – inden han skynder sig at tilføje:

»Men det er jo bare min lommefilosofiske holdning«.

Underskriftindsamlingen indeholder kun underskrifter fra læger med autorisations-ID. Det har været op til lægerne selv, om deres navn skal vises offentligt, men deres identitet er Kasper Ankjærgaard bekendt.

Faktaboks

Beslutningsforslag om indførelse af aldersgrænse for omskæring