Skip to main content

Akutmedicinsk speciale er samspilsramt, men unge læger er begejstrede

Unge læger, der har valgt akutmedicin som speciale, manøvrerer i en broget virkelighed, som dog er præget af begejstret pionerånd. De 21 akutmodtagelser er forskellige, og det er skidt for uddannelsen. Specialeselskabet er optimistisk, men advarer: Arbejdsmiljøet skal forbedres.

Målbeskrivelsen for specialet er der, men de 21 akutafdelinger, hvor uddannelseslægerne skal opnå kompetencer er forskellige. Foto: Astrid Dalum
Målbeskrivelsen for specialet er der, men de 21 akutafdelinger, hvor uddannelseslægerne skal opnå kompetencer er forskellige. Foto: Astrid Dalum

Anne Steenberger, as@dadl.dk

11. nov. 2019
11 min.

Det vælter ikke ind med ansøgere til de allerførste hoveduddannelses (HU)-forløb i akutmedicin, der er blevet opslået i år.

Det fremgår af tal fra de tre videreuddannelsesregioner. I Videreuddannelsesregion Øst, som omfatter hospitalerne i hovedstaden og på Sjælland, blev der slået otte HU-forløb op, og der kom bare en enkelt ansøger, som så fik det ene besatte forløb, der er lige nu. I Videreuddannelsesregion Syd var det ikke meget bedre: fire opslåede og et besat. Og i Videreuddannelsesregion Nord, som omfatter både Midt- og Nordjylland, slog man 12 HU-forløb op. De fem er besat.

Det kunne ligne et speciale, der snubler i starten. Men det kan man ikke konkludere.

Det siger postgraduat klinisk lektor i Region Midtjylland, Charlotte Green. Hun er tilknyttet Videreuddannelsesregion Nord, hvor man blandt andet har opgaven med at vurdere afdelingernes uddannelseskapacitet.

»Årsagen til, at søgningen ikke er større, er ren matematik«, siger hun.

Adgangsbilletten til HU-forløb er et intro (I)-forløb, og da specialet er så nyt, er der endnu ikke læger nok med I-forløbet, lyder hendes forklaring.

»Generelt for specialerne vil mellem en tredjedel og halvdelen af dem, som har gennemgået et I-forløb, søge HU i samme speciale. Det vil sige, at der skal være en relativ stor pulje af I-læger for at besætte alle HU-stillingerne. Tallene for i år afspejler, at vi er lige i starten af en udvikling, hvor puljen ikke er stor nok endnu«.

Hun tilføjer:

»Jeg er fuldstændig sikker på at de HU-stillinger, vi slår op til næste år i marts og maj, vil få større søgning. Ikke bare på grund af den matematiske sandsynlighed. Men også fordi der er rigtig god søgning til I-stillingerne« (se også boks).

Ingen bekymring

Søgningen til I-stillingerne er rigtig nok mere overbevisende. De første blev slået op i 2018, hvor der over én kam var pæn søgning (se boks for søgningen). I år ser det ud til en lidt mindre søgning. Det er der ikke overblik over endnu, men en rundspørge viser lidt færre ansøgere (se boks).

Formand for specialeselskabet Dansk Selskab for Akutmedicin (DASEM), Christian Skjærbæk, er ikke bekymret for søgningen til specialet, hverken til I- eller HU-forløbene.

»Første udbud af I-forløbene var der enormt mange ansøgere til. Det er delvist et udtryk for, at mange havde gået og ventet på specialet, så der var en slags pukkelafvikling. Derfor er det faldet lidt i 2019, men jeg hører ikke andet end, at I-stillingerne bliver besat«.

Han fortsætter:

»Vi har set et vist frafald fra I-stillingerne, hvilket man talte meget om i miljøet, og mange har været bekymret. Men jeg tror ikke, frafaldet er så meget større end i andre specialer. Der er mindst dobbelt så mange I-stillinger som HU-stillinger, så det er forventet. Jeg er ikke bekymret«.

Mangel på tydelige rollemodeller

Er der noget, der bekymrer dig?

»Al start er svær, også når det gælder uddannelsen af de yngre læger. Akutafdelingerne lider stadig af mangel på speciallæger, og det betyder travlhed. Noget af det første travlhed går ud over er netop uddannelse«.

Afdelingernes uddannelseskapacitet er med andre ord udfordret flere steder. Både fordi der mangler speciallæger nogle steder, og fordi specialet er nyt.

»De læger, der skal uddanne de nye læger, har ikke selv gået igennem den samme skole. Det giver nogle udfordringer – vi skal stykke det sammen med speciallæger, der godt nok arbejder i en akutafdeling, men alligevel ikke har den samme faglige baggrund, men er nabospecialer. Det betyder, at de helt tydelige rollemodeller ikke er til stede i alle akutafdelinger«, siger Christian Skjærbæk.

»Det er nok noget, der betyder meget for de yngste læger. De skal kunne se, hvad det fører til, og det er ikke alle steder helt tydeligt. Også fordi akutafdelingerne er forskellige steder i udviklingsprocessen«.

Øst – vest, hvor er bedst?

Netop det punkt er en af de meget store udfordringer for speciallægeuddannelsen i akutmedicin. De 21 akutmodtagelser er ikke organiseret ens, de er bemandet forskelligt, akutmedicineren har forskellig funktion. De hedder end ikke det samme.

Det konstaterede en rapport fra Sundhedsministeriet allerede i 2014. Her stod:

»Arbejdsgruppen konstaterer samtidig, at regionerne og de enkelte akutmodtagelser på en række områder har organiseret sig forskelligt og valgt forskellige løsninger. Den foreliggende viden og dokumentation giver ikke grundlag for at afgøre, om der er løsninger, der er bedre end andre«.

I 2016 fulgte ministeriet op med en status, der konstaterede, at selvom der på nogle områder var sket en udvikling, er akutmodtagelserne fortsat forskellige.

Når afdelingerne er organiseret forskelligt, får det konsekvenser for videreuddannelsen, mener Christian Skjærbæk.

»Herovre i Vest er vi kommet meget langt med at etablere selvstændige akutafdelinger med forholdsvis stor speciallægestab. Men i Øst er der flere akutafdelinger, nok især i hovedstaden, hvor man ikke er kommet så langt med det.

Det betyder, at akutafdelingerne der er mere afhængige af hjælp fra andre specialer. Det kan der også være fordele ved. Men det giver en noget anden model for videreuddannelsen«, siger han.

Hvordan?

»I min egen region har man lagt vægt på, at de læger, der er i afdelingen, skal have selvstændigt behandlingsansvar for patienten fra starten. I min afdeling bliver 50 procent af patienterne aldrig set af andre læger end akutafdelingens. Andre steder har akutafdelingen en noget mindre fast speciallægestab, og akutlægen har navnlig logistiske opgaver, mens meget af selve patientbehandlingen varetages af andre specialer«, siger Christian Skjærbæk.

Gør det så, at specialet i Øst er mindre attraktivt at søge til?

»Nej, det får du mig ikke til at sige. Det handler om, at vi er forskellige steder i udviklingen. Jeg tror, at man har gjort sig anstrengelser for at kompensere for det og strikke uddannelsen sammen, så man stadig kan opnå kompetencerne i specialets målbeskrivelse«.

Har du en holdning til, om den ene eller den anden måde at organisere en akutafdeling på har indflydelse på, hvor attraktiv den er som uddannelsessted?

»En læge under uddannelse vil nok finde det mest tilfredsstillende at gå sammen med nogle andre læger, som man kan læne sig op ad, sammenligne sig med og lære af. Det er vigtigt for de yngre læger at have nogle rollemodeller, hvis de skal se sig selv i specialet. Så hvis de går på en afdeling, hvor folk er dedikerede til specialet, kan det ikke undgå at smitte positivt af på de yngre uddannelseslæger. Og sådan bliver det, når vi en dag har fuldt udbyggede akutafdelinger med egne speciallæger«.

Den dag kommer?

»Ja, jeg har svært ved at se, hvordan man skulle organisere sig ellers. Det er den opgave, vores læger uddannes til«, siger Christian Skjærbæk.

Flowmaster

Herlev Hospital har ikke én akutmodtagelse med en fast stab af akutlæger. Her er i stedet et medicinsk, et kirurgisk og et skadeteam, som samarbejder med speciallægerne fra de involverede specialer. De har en flowmasterfunktion, der, som ledende overlæge Finn Rønholt beskriver det, har det overordnede logistiske ansvar, det vil sige har overblik over patienter på vej ind i afdelingen, patienter på afdelingen og patienter på vej ud af afdelingen. Flowmasteren arbejder også klinisk med modtagelse og gennemgang af patienter.

Endnu er her ingen læger i HU-forløb i akutmedicin, men hospitalet har haft læger igennem I-forløbet, p.t. to.

»Dem gør vi os selvfølgelig umage med at give så god en uddannelse i akutmedicin som muligt«, siger Finn Rønholt.

Han synes dog ikke, at der er et aktuelt behov for en akutmodtagelse baseret på, at akutmedicinere er til stede på Herlev Hospital.

»Vi fungerer rigtig godt med vores organisation. Vi har skabt et sammenhængende hospital, og det er det, som det drejer sig om. Men jeg tror, at nogle regionshospitaler har mere behov for at organisere sig med en akutmodtagelse med fast akutlægestab. Derfor mener jeg, det giver god mening at organisere akutmodtagelsen forskelligt på de højtspecialiserede hospitaler og på regionshospitaler«.

Forskellene har sat sig fast

Charlotte Green, der ud over at være postgraduat klinisk lektor selv er under merituddannelse i akutmedicin, er med i en arbejdsgruppe bestående af uddannelsesansvarlige læger fra alle landets akutafdelinger. De mødes jævnligt for at diskutere akutspecialets målbeskrivelse og afdelingernes uddannelsesvilkår. Blandt andet på grundlag af de møder vurderer hun, at det haster med at få mere ens afdelinger.

»Vi ved, at nogle unge læger, der har været igennem et I-forløb i specialet og egentlig er glade for det, træder lidt vande. Der hersker en usikkerhed, der blandt andet hænger sammen med, at de 21 akutafdelinger er forskellige – groft sagt er der fem forskellige modeller«.

Årsagen skal findes i historien:

»Anbefalingerne til akutmodtagelsernes indretning kom i 2007, hvorefter de 21 akutsygehuse gik i gang med at organisere dem. Og først i 2018 blev akutspecialet etableret. I mellemtiden var akutafdelingerne etableret og bemandet med andre speciallæger. De fik lov til at udvikle sig meget forskelligt, både i organisering og i kulturen. Og jo længere tid en proces er gået den anden vej, desto længere tid tager vejen tilbage«, siger Charlotte Green.

Her og nu er det akutafdelingernes opgave at passe uddannelsen ind, forklarer hun, så kompetencerne i målbeskrivelsen opnås.

»Det er blandt andet det, vi diskuterer, når vi mødes. Men vi har altså en udfordring i og med, at vi har én målbeskrivelse for specialet og minimum fem forskellige slags afdelinger rundt i landet. Men vi har fundet overgangsløsninger på det. Så nedefra i systemet snakker vi i det mindste sammen og er nogenlunde enige«.

Reviderede anbefalinger

Sundhedsministeriet lovede i 2017 en revision af de første anbefalinger til de fælles akutmodtagelser, som blev skrevet i 2007. Nu har Sundhedsstyrelsen netop i forbindelse med et overordnet udspil om den akutte indsats også formuleret nye anbefalinger til sygehusenes akutmodtagelser. Forslagene er sendt i høring med svarfrist til januar.

Charlotte Greens umiddelbare vurdering af høringsudkastet er, at det ikke flytter så meget i forhold til uddannelsen af akutmedicinere.

”Det ser ud til, at Sundhedsstyrelsen i de næste ti år fortsat ser bemandingen i akutmodtagelserne både med akutmedicinere og andre specialer - fremfor et mere rent snit, hvor bemandingen kun er akutmedicinere, der så tilkalder relevante specialer ved behov. Ud fra et uddannelsesperspektiv bliver der altså ikke flyttet så meget. Det er i forlængelse af den opbygning, vi har nu. Akutmedicineren skal fortsat have de kompetencer, der står i målbeskrivelsen. Det er så et spørgsmål om, hvordan uddannelsen skal stykkes sammen for at opnå de kompetencer, f.eks. i hvor høj grad uddannelseslægen skal på ophold i andre afdelinger.”

Hun tilføjer:

”Uanset hvad er vores udfordring, at vi skal leve op til en målbeskrivelse og vi står med 21 forskellige akutafdelinger. Det vil være den virkelighed, vi skal manøvrere i mange år endnu.”

Akutmedicinerens profil

Lige nu arbejder de uddannelsesansvarlige læger på at sikre en ensartet profil på akutmedicineren. Som altså ikke kan skilles fra diskussionen om, hvordan akutafdelingen er organiseret.

Akutmedicinerens profil er beskrevet i målbeskrivelsen, påpeger Charlotte Green. Den er i hendes udlægning:

»Akutmedicineren skal stabilisere, udrede og afklare og behandle inden for de første 24-48 timer, hvad angår de korterevarende forløb. De længerevarende forløb skal akutmedicineren have luret og visiteret andre steder hen, inden for samme tidsramme.

For at uddanne yngre læger skal vi have en profil på akutmedicineren, som er ens i hele landet. Akutafdelingerne skal følge den faglige profil for akutmedicineren, og de skal leve op til målbeskrivelsen for specialet. Det vil sige, at det skal være en afdeling, hvis lægelige bemanding primært er speciallæger i akutmedicin«, siger hun.

Og hvad foretrækker de unge akutmedicinere?

Spørger man Emil Ejersbo Iversen, er svaret:

»For mig er det en uforenelig tanke at have et selvstændigt speciale, som ikke har en selvstændig afdeling. Hvis du ikke har en afdeling, der kan tage selvstændigt ansvar for patienterne, har du heller ikke et speciale, der kan tage selvstændigt ansvar for patienterne«.

Specialets målbeskrivelse er stærk og ramme meget præcist det, vi har brig for lige nu i en dansk kontekst, siger selskabets formand, Christian Skjærbæk (Foto: Region Midtjylland)

Kritik af specialets målbeskrivelse

Diskussionen om speciale eller ej kørte i årevis. Men da først beslutningen var truffet, gik det stærkt med at definere dets indhold.

»Hvem skulle dog have troet, at vi mindre end et år efter, at daværende sundhedsminister Ellen Trane sagde ja til et akutspeciale, kunne ansætte de første introduktionslæger i specialet?«, siger Christian Skjærbæk.

Men vejen derhen genlød af sværdslag.

En kritiker af specialets endelige indhold – målbeskrivelsen – er Jacob Juul Jensen, der sidste år blev speciallæge i akutmedicin, delvist taget via Sverige. Han er i dag overlæge på Akutafdelingen i Herning, hvor hans forankring har været under hele hans uddannelse.

Han var aktiv i DASEM, men forlod selskabet, fordi han ikke kunne stå inde for den faglige profil, som specialet er endt med.

»Et fagligt selskab skal stå for fagligheden og ikke kun drive politik. Da jeg fornemmede, at man solgte ud af fagligheden for at få et akutmedicinsk speciale, stod jeg af«, siger han.

»Der var kæmpe diskussioner om specialets indhold, både interne og eksternt, og mange havde aktier og følelser i det. Der var andre specialer, som mere eller mindre bevidst arbejdede for at udtynde og hindre de kommende akutmedicinske uddannelseslæger tilgang til oplæring i akutte kompetencer inden for deres respektive områder. Derfor endte speciallægeuddannelsen i akutmedicin faktisk med at blive forholdsvis smal og ikke stærk nok inden for alle de akutmedicinske fagområder. Behovet var en bred og dyb uddannelse. Det er velbeskrevet både i den europæiske og den internationale målbeskrivelse i akutmedicin«.

»Den speciallægeuddannelse, vi nu har fået, kan måske varetage 50 procent af de patienter, der kommer ind i en akutmodtagelse. De sidste 50 procent er du forholdsvist dårligt klædt på til«, siger Jacob Juul Jensen, der oplyser, at Akutafdelingen i Herning har bygget oven på målbeskrivelsen og udvidet kompetencerne, som deres I- og HU-læger skal opnå.

DASEMs formand, Christian Skjærbæk, står for en mere sindig tilgang. Specialets målbeskrivelse vil udvikle sig og ændre sig alt efter, hvad der bliver praksis på afdelingerne.

»Målbeskrivelsen, vi har lavet, er stærk og rammer meget præcist det, vi har brug for lige nu i dansk kontekst.

Men som alle andre specialer vil akutspecialet undergå en udvikling. Jeg mener ikke, at det er målbeskrivelsen, der definerer et speciale. Det er lige så meget det, vi gør ude på afdelingerne, og det skal skrives ind i målbeskrivelsen. Afdelingerne driver specialets udvikling. Og det har altid været tilladt at lære mere, end der står i målbeskrivelsen. Målbeskrivelsen er et minimumskrav«, siger han.

Læs også:

»Du får lov til alt det fede«

Arbejdsmiljøet er den største trussel mod akutmedicinen

Tidligere artikler om akutmedicin:

Akutspecialet er en realitet

Sundhedsminister siger god for nyt speciale i akutmedicin

Akutmodtagelse version Herlev