Skip to main content

»Der er mod, og så er der mod. Hvis der er noget, de to kvinder har, er det det«

Puk Damsgård kan noget med ord, og hun har greb om sproget, så man som læser drives frem i en ivrig trang til at vende side efter side. Arabica er en spændende og velskrevet bog, skriver anmelder Søren Brix.
Cover: Politikens Forlag
Cover: Politikens Forlag

Søren Brix Christensen, praktiserende læge i Nivå

26. dec. 2020
4 min.

Vi kender bogens forfatter fra verdens brændpunkter og for at finde den store historie i det enkelte menneskes skæbne. Den anden kvinde er Shifa, en ung yemenitisk læge med blålakerede negle og et utroligt mod og vilje på livet. Shifa ønsker at flygte fra et tvangsægteskab arrangeret af hendes far og hendes dominerende storebror. Puk Damsgård har i sin lomme en flybillet hjem, men for Shifa er det på flere planer utrolig svært at forlade sit land og sin familie, og derfor er hun bogens egentlige heltinde. Her er en kvinde, som gennem sit fag gør en forskel i en af verdens oversete kriser. Det kan vi alle have brug for at mærke, hvad man kan udrette og forsøge at gøre op med uretfærdigheder i sit virke som læge. Her er der langt fra håndsprit og honninghjerter.

Puk Damsgårds nyeste bog »Arabica« er en smuk bog med guldtryk og et billede i silhuet af forfatteren i en for hende karakteristisk klædedragt. Hun står øverst på en stentrappe og drikker en kop kaffe, mens hun skuer ud over et bjerglandskab. På bogens bagside har synsfeltet skiftet retning. Foran os har vi nu et landskab, der kunne være den yemenitiske ørken med kaffebjergene i baggrunden. Skyggen af en tilsløret skikkelse bevæger sig langs et hjulspor. Jeg kan næsten ikke vente med at komme i gang med en spændende opgave: at læse og anmelde bogen.

Puk Damsgård er i Genova gået ombord på containerskibet Titan med kurs mod Jebel Ali i Dubai via Beirut og Suezkanalen. Med i sin bagage har hun bl.a. Thorkild Hansens bog: Det lykkelige Arabien og Carsten Niebuhrs: Rejsebeskrivelse fra Arabien og andre omkringliggende lande, bind I og II fra 1700-tallet. De skal øjensynlig fungere som en art rammefortællinger for hendes bogprojekt. Livet ombord på containerskibet er i sig selv en spændende oplevelse. Puk er eneste kvinde ombord udover en kvindelig styrmand. Der bliver hygget, danset, sunget, drukket og taget snus ombord, men det er først, da hun begiver sig ind i den yemenitiske ørken, at forfatteren for alvor lukker op for sin evne til at skrive, så billederne står knivskarpe på læserens nethinde. Vi er med hende på en farefuld tur til den gamle oldtidsby Shabwa, som kan dateres til ca. tusind år før Kristus. Her var oldtidens centrum for handel med røgelse. Romerriget var storkunde i Shabwa. Kejser Neros hustru blev begravet under anvendelse af et helt års høst af røgelse. Måske var det i Shabwa, at forestillingen om Det lykkelige Arabien opstod, og måske har Arabien fået sit tilnavn ene og alene på grund af rigdom, skriver Puk Damsgård. Forfatteren kan noget med ord, og hun har greb om sproget, så man som læser drives frem i en ivrig trang til at vende side efter side. Vi kommer tæt på Osama bin Ladens barndomshjem, og vi besøger kaffebjergene, hvor den originale Arabica-kaffebønne har hjemme. Carsten Niebuhr, den store danske opdagelsesrejsende, købte ganske vist kaffebønner af de lokale kaffeavlere, men samtidigt stjal han nogle stiklinger af planten, som han omhyggeligt bragte til Botanisk Have i Amsterdam. Herfra blev kaffeplanten udbredt over den ganske verden, og Yemen gik glip af et kaffeeventyr med betydeligt potentiale.

Shifa, den unge yemenitiske læge, står som Dr Armani i Filmen The Cave, som et menneske, som tør at udrette noget med sit fag, for Livet tilhører dem som tør. Arabica er en spændende og velskrevet bog, der ærligt fortjener sine fem stjerner. God læselyst!

Faktaboks

Fakta