Ifølge projekt Sexus, verdens største sexundersøgelse med over 62.000 respondenter, har danske kvinder mindre og dårligere sex end mænd. Mindre end hver tiende kvinde ville gerne have sex mindst én gang om dagen, mens det gælder for knap en tredjedel af mændene. 30% af kvinderne har masturberet mindst én gang om ugen i det seneste år, mens det samme gælder for 67% af mændene. 36% af kvinderne og 10% af mændene finder, at kvaliteten af orgasmen er bedre ved masturbation end ved sex med en anden person. Syv ud af ti kvinder finder sex vigtigt eller meget vigtigt, hvilket gælder for ni ud af ti mænd.
De fem podcasts undersøger, hvorfor kvinder bl.a. får færre orgasmer, har mindre lyst, tager mindre initiativ, ser mindre porno og generelt synes at have mindre ud af sex end mænd. Seksualitet foregår i kroppen, men udspiller sig i sociale og relationelle sammenhænge, og landets to professorer i sexologi Christian Graugaard og Annamaria Giraldi peger begge på, at årsagerne til den udtalte kønsforskel må findes i et komplekst bio-psyko-socialt samspil.
Informationsbias, hvor kvinder systematisk underdriver, mens mænd systematisk overdriver deres beskrivelser af sex, kan måske forklare noget af kønsforskellen i undersøgelsen, men er næppe hele forklaringen. Det kulturelle narrativ, at rigtige kvinder ikke viser spontan lyst, videreformidles via opdragelsen, og mens drenge har penis i hånden, når de tisser, så er piger ikke på samme måde i direkte kontakt med klitoris, der skjult let unddrager sig hendes opmærksomhed og spontane udforskning. Desuden har kvinder måske mere omsorg for børn og familie, hvilket betyder, at hun har dobbeltarbejde og fokus et andet sted end på sin seksualitet.
Sex er ikke kun spontan lyst, men også intimitet, følelser og fysisk nærvær, som ikke står i fokus i undersøgelsen. Måske ville kønsforskelle se anderledes ud, hvis fokus havde været der? Andre undersøgelser viser, at kvinder fysiologisk tænder på flere seksuelle stimuli og har en mere plastisk seksualitet end mænd, men uden at de nødvendigvis mærker det som lyst. Evolutionært kan det have haft en beskyttende funktion for kvinder, der er blevet tvunget til samleje. 14% af de kvinder, der indgår i projekt Sexus, har været udsat for seksuelle overgreb, hvilket har stærk negativ effekt på seksuel lyst og udfoldelse.
Ud over at skabe lyst og velvære, så udskilles der bl.a. oxytocin ved orgasme, som styrker relationen og den gensidige omsorg i parforholdet. Sex er en sundhedsfaktor og mennesker, der får mange orgasmer, lever længere – og bedre. Man kunne ønske, at Sexus følges op af kvalitative undersøgelser af danskernes seksualitet.
Podcasten er et forbilledligt eksempel på engageret, diskuterende, faglig substantiel formidling. Er der liv på Venus er ren lyttelyst.
Interessekonflikter: ingen
Fakta