Skip to main content

Symptomkontrol i palliativ medicin – en quick guide

Bogen er nyttig og praktisk anvendelig for sundhedsprofessionelle på det basale palliative niveau, og fungerer som et godt og enkelt supplement til anden litteratur til samme målgruppe, skriver anmelder og praktiserende læge Thomas Gorlén.
Cover: FADL’s Forlag
Cover: FADL’s Forlag

Thomas Gorlén, praktiserende læge, Diplom NSCPM (Nordic Specialist Course in Palliative Medicine)

30. sep. 2020
2 min.

Det er med stor glæde, at jeg får lov til at anmelde den nyeste udgave af »Symptomkontrol i palliativ medicin – En quickguide«. Bogen er 6. udgave af en klassiker. Førsteudgave, som udkom i 2002, var den første enkle opslagsbog i palliativ medicin, jeg fik i min hånd. Bogen er opdateret både med hensyn til layout og indhold – alle afsnit er revideret, og nye er kommet til.

Forfatterne skriver i indledningen, at bogen »henvender sig først og fremmest til sundhedsprofessionelle på det palliative basalniveau. Den er ikke tænkt som en lærebog, men som en opslagsbog, hvor man hurtigt i en travl klinisk hverdag kan finde forslag til behandling af de hyppigst forekommende symptomer hos patienter med livstruende sygdom«. Bogen fremstår overvejende efter hensigten, men jeg kunne godt tænke mig nogle redaktionelle ændringer til 7. udgave.

Bogen har et praktisk format beregnet til kitler/lægekuffert. I hvert symptomkapitel beskrives kort baggrunde/årsager, og der kommes med forslag til behandling. Kapitlerne er overskuelige og strukturerede, hvilket gør bogen velegnet, som en let tilgængelig opslagsbog.

Symptomerne er organiseret alfabetisk, men forfatterne har desværre ikke været konsekvente med titlerne da nogle er på latin (f.eks. dyspnø), andre på engelsk (f.eks. Advance care planning) og de fleste på dansk (angst, behandlingsniveau). Det kan gøre det lidt tungt at finde det aktuelle symptom.

De mere socialmedicinske/organisatoriske temaer er blandet med symptomafsnittene, og jeg mener, det ville gøre bogen nemmere at bruge, hvis de var samlet i forskellige kapitler. De fire forfattere arbejder alle i det specialiserede palliative område, og enkelte afsnit bærer præg af dette.

På trods af ovenstående bemærkninger synes jeg, at dette er en bog som er nyttig og praktisk anvendelig for sundhedsprofessionelle på det basale palliative niveau, som et godt og enkelt supplement til anden litteratur til samme målgruppe.

Interessekonflikter: Jeg er medforfatter til DSAM’s vejledning i palliation og faglig konsulent på app: »Palliation i praksis«, og jeg kender flere af forfatterne godt.

Læs også

Boganmeldelse: »Et vellykket liv på alle måder, indtil sygdommen rammer«

Filmanmeldelse: DRUK

Filmanmeldelse: »Den fine fortælling med suspense og forløsning kendetegner den gode forfatter og filmmager«

Serieanmeldelse: Charité, 2. sæson