Skip to main content

ET DØGN MED akutmediciner: »Han har flere større lungeembolier …«

Charlotte Møgelvang er uddannelsesansvarlig overlæge på Holbæk Sygehus’ akutmodtagelse og skal møde på vagt kl. 14. Og COVID lægger ekstra pres på.
Overlæge Charlotte Møgelvang superviserer uddannelseslæge Kenney Pedersen. Foto: Claus Bech
Overlæge Charlotte Møgelvang superviserer uddannelseslæge Kenney Pedersen. Foto: Claus Bech

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

10. feb. 2021
7 min.

7.10: Står op og spiser morgenmad med vores yngste dreng på otte. Så vækker jeg vores to store drenge, som skal have online-undervisning. Jeg følger den yngste i skole, løber en tur, og da jeg har spist frokost med de to store, kører jeg mod Holbæk.

14.00: Jeg møder ind til vagt i akutmodtagelsen, som både dækker den medicinske modtagelse og skadestuepatienter, og så har vi et sengeafsnit. Her er otte utilsete medicinske patienter. Jeg forsøger at skaffe mig overblik over, hvilke patienter der er i afdelingen, og går så i gang.

Den første jeg ser er en yngre mand på 37, som har erysipelas på det ene ben, høj feber og meget forhøjet infektionstal. Han får antibiotika og bliver indlagt.

14.30: Jeg har fire yngre læger omkring mig, der sideløbende konfererer deres patienter med mig. F.eks. en kvinde med forhøjet infektionstal og nyopstået hurtig atrieflimren, formentlig infektionsudløst. Vi når frem til at indlægge hende til regulering af hjerterytmen, opstart af blodfortyndende behandling og behandling af infektionen.

14.45: En af KBU-lægerne kommer for at spørge om en 65-årig mand med pludselig opstået åndenød. Den yngre kollega har haft patienten til CT-skanning. Vi ser skanningen igennem. Han har flere større lungeembolier og skal indlægges til blodfortyndende behandling på hjerteafdelingen.

15.00: Denne 67-årige dame er kommet ind med svært forhøjet levertal. Hun er kendt med muskelgigt og er i en behandling, der som bivirkning kan give leversvigt. En 78-årig dame er faldet i sit hjem og har en collum femoris-fraktur. Jeg lægger UL-vejledt femoralisblok og får hende lagt op til ortopædkirurgerne, som skal operere hende.

15.20: Hele tiden får vi patienter ind obs COVID og er presset på antallet af stuer, da alle skal isoleres, til de er afklaret. Vi ser et bredt udsnit af COVID-patienter – nogle er dårlige, andre kan sendes hjem igen. Her kommer en patient, som er testet positiv, og vi skal vurdere, om hun er indlæggelseskrævende og kandidat til opstart af relevant behandling. Hun har haft lidt svingende feber og hoste, men er ellers upåvirket med normale blodprøver og stabil på alle virale parametre, samt normalt røntgen thorax. Hun bliver sendt hjem i isolation.

16.40: En ung læge kommer med en patient, som er mistænkt for at have kolecystit. Vi går sammen ind og sætter UL-skanneren på patienten og finder fortykket galdeblærevæg, transducerømhed og multiple galdesten. Han bliver indlagt på kirurgisk afdeling.

17.45: Ultralyd er blevet en stor del af vores hverdag, så vi langt hurtigere end før kan stille en præcis diagnose og tilrettelægge den korrekte behandling. En patient kommer ind med åndenød. Han er kendt med cancer og er tidligere tømt for et par liter pleuravæske. Har nu forværring af sin åndenød, og vi sætter UL-skanneren på hans lunger og ser, at han har gendannet det store pleuraekssudat. Vi behøver ikke længere vente på røntgen af thorax – vi har diagnosen med det samme, og han skal have et dræn igen.

18.00: En gammel mand kommer ind på røde papirer fra vagtlægen. Der er mistanke om en infektion, han er delirøs – paranoid og mener, at både politiet og hustruen vil ham til livs. Vi har fat i både vagtcentral, politi og psykiatere for at få lavet papirerne færdige. Han er ikke kendt med noget psykiatrisk tidligere, men er nu stærkt udadreagerende. Han falder rimeligt til ro, og bliver indlagt til behandling for urinvejsinfektion.

19.00: Indimellem kommer behandlersygeplejerskerne fra skadestuen og beder bl.a. om at få vurderet nogle røntgenbilleder – et af dem med et brækket håndled, som vi får reponeret og gipset.

Vi får melding om en mand, der har spist en pose abrikoskerner som snacks, ca. 40 stk. over en halv times tid. Han blev dårlig derhjemme, fik ondt i maven og lagde sig med kvalme, hovedpine og svimmelhed. Ved ankomst får han aktivt kul, og på mistanke om cyanidforgiftning giver vi ham Cyanokit. Grundet den mængde han har indtaget, aftaler vi med intensiv, at de får ham op til videre observation.

19.40: Fra et plejehjem kommer en højfebril, bevidsthedspåvirket ældre mand med ambulance. Han har formentlig urosepsis. En af KBU-lægerne har en 72-årig mand, der er henvist obs DVT med hævelse og smerter i venstre ben. Ham sætter vi også UL-skanner på og finder, at han har en stor blodprop, der strækker sig helt fra venstre femoralis helt ned i venstre poplitea. Han har også lidt åndenød, men skal under alle omstændigheder startes op i blodfortyndende behandling, så han bliver indlagt og kan få foretaget CT thorax på mistanke om lungeemboli i morgen, da han er ABC-stabil.

20.00: Jeg må ind forbi en alkoholiker, som selv har henvendt sig til afrusning. Han har gennem tre uger drukket mindst en flaske vodka om dagen indtil i morges og er nu plaget af svære abstinenser, så nu synes han ikke, det går længere.

20.50: Der kommer yderligere et par COVID-patienter – plus en KOL-patient, som hoster. Nogle har også infektion, som ikke har noget med COVID at gøre, men alle skal selvfølgelig testes, og vi får svar inden for en time med vores hurtigtest. KOL-patienten tester negativ for COVID. Infektionstal er diskret påvirkede, der er kroniske, men ingen akutte forandringer på røntgenbillede af lungerne. Hun har det godt og vil gerne hjem.

21.30: … får vi en 61-årig mand ind, som uden varsel er besvimet to gange inden for en times tid. EKG er normalt, men han er kendt med iskæmisk hjertesygdom og hypertension, så vi kan ikke udelukke noget kardielt og indlægger ham til observation i telemetri på hjerteafdelingen.

21.50: KBU-lægen kommer ind med en yngre kvinde, som har en mave, der er stor og opdrevet og gør ondt. Hun ser ud, som om hun er højgravid, abdomen er hård og diffust øm, når man trykker på den. Vi er i tvivl om, hvad det er, så vi tager UL-skanneren med og sætter den på. Hun har en stor tumor, der fylder hele abdomen. Da hun også har ganske ondt i maven, får vi hende CT-scannet og får bekræftet, at hun har en stor solid proces på 33 x 26 x 24 cm, som formentlig er udgået fra en af æggestokkene. Vi indlægger hende hos gynækologerne til videre udredning.

22.20: En 14-årig dreng kommer ind med obs appendicit. Han har haft ondt i maven gennem et døgns tid og bliver indlagt til observation i børneafdelingen, så kirurgerne kan komme ned og kigge på ham der.

23.00: En ung mand har haft tilbagevendende brystsmerter gennem et års tid. Nu har han akutte smerter og er selv kommet ind. Han er udredt kardiologisk, uden at der er fundet noget på hjertet, og smerterne sidder også noget højere – ved overgangen mellem brystbenet og hans ribben, samme sted hver gang. Hjertekardiogram er normalt, det samme er blodprøver og biokemi i øvrigt. Men der er et syndrom – Tietzes syndrom – og det sidder nøjagtigt i det område, hvor han har ondt. Det passer fint på hans symptomer og lyder ikke kardielt. Det er noget, der mest rammer yngre personer mellem 20 og 40 år, og selvlimiterende, så ham sender vi hjem med noget smertestillende – og besked om at henvende sig til egen læge, hvis det mod forventning ikke bliver bedre.

23.50: En dame på 79 år var på besøg hos sin datter, da hun pludselig fik kraftnedsættelse i venstre arm og ben. Det bedredes spontant, men datteren ringede 112. Da vi ser hende, er symptomerne stort set remitteret, der resterer kun en diskret sideforskel. Man må mistænke, at hun har haft TCI, og vi kontakter derfor neurologerne i Roskilde og får hende overflyttet dertil.

00.10: Alkoholiseret mand har slået hovedet. Stort sår. Får blodfortyndende behandling, så han bliver syet og indlagt til observation og får lavet CT-skanning af hovedet.

00.45: Jeg kører hjemad mod Roskilde og tror, jeg skal i seng. Men vores danske spidshund vil det anderledes – jeg har sikkert også selv godt af lidt frisk luft.

LÆS MERE:

ET DØGN MED plejehjemslægen: »Vi ser næsten ingen infektioner …«

ET DØGN MED industrilægen: »Jeg vil lære lidt mere om machine learning …«

ET DØGN MED fængselslægen: »En betjent henter de indsatte…«

ET DØGN MED mave-tarmkirurgen: »… og tarmene ligger uden på kroppen«