Skip to main content

ET DØGN MED fængselslægen: »En betjent henter de indsatte…«

Speciallæge i almen medicin Tue Thastum er afdelingslæge i Vestre Fængsel. Nogle dage har han vagt og tager akutte patienter og opkald udefra. Men i dag har han konsultation i Nordfløjen.
Speciallæge i almen medicin og læge i Vestre Fængsel, Tue Thastum. Foto: Claus Boesen
Speciallæge i almen medicin og læge i Vestre Fængsel, Tue Thastum. Foto: Claus Boesen

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

8. dec. 2020
4 min.

06.15: Efter morgenbadet vækker jeg vores børn – en dreng på fem år og en pige på ni. Vi spiser morgenmad. Så kører jeg fra Nørrebro med drengen på min slidte Christiania-ladcykel, afleverer ham i børnehave og cykler videre til Vestre Fængsel. Jeg skal igennem sikkerhedstjek. Så lægger jeg mobilen i en aflåst boks, tager et sæt nøgler, går til sundhedshuset og siger godmorgen. Her er tandlæge og kontor for lægesekretærer, sygeplejersker og fysioterapeut – og her er også vores nye UL-skanner, som vi er meget stolte af.

08.30: Sammen med sygeplejersken går jeg op på sygeplejerskekontoret i Nordfløjen, hvor vi har konsultation. Vi gennemgår patienterne. Der er 31 i dag, men noget er bare blodprøvesvar, ekg’er, breve fra advokater og pårørende. En betjent henter de indsatte. Mange har psykiatriske diagnoser, misbrugsproblemer, uro og søvnbesvær. Her er også ældre indsatte med livsstilssygdomme som f.eks. KOL, iskæmisk hjertesygdom og dysreguleret diabetes.

09.00: Dagens første patient er en skrøbelig ung mand med flere diagnoser. Han er fra Marokko, men bosat i Sverige og uden tilknytning til Danmark. Han har været forbi Psykiatrisk Afdeling i Glostrup, men ellers er der ikke mange oplysninger. Og det gælder mange patienter, for Vestre er et varetægtsfængsel, hvor de fleste kun er i få uger. Om hans helbred har jeg to linjers journaludskrift fra Psykiatrisk Afdeling. Psykiateren anbefaler noget medicin, som vi fortsætter med. Jeg henviser ham til vores egen psykiater og psykolog.

09.45: En yngre mand med stærk rysten på hænderne. Vi så ham også i sommer og diagnosticerede ham med forhøjet stofskifte – tyreotoksikose. Han havde også forhøjet blodtryk, som dog er faldet under behandlingen for stofskiftesygdommen. Hans blodtryk er let forhøjet, men ikke alarmerende. Vi aftaler kontrol om et par uger. Han skal til viderebehandling af sin stofskiftesygdom.

10.45: En patient i 40’rne med leddegigt. Han bliver fulgt på Reumatologisk Afdeling og er i immunsupprimerende behandling. Han har rygsmerter, som han uden for fængslet kan klare ved rygøvelser og fysioterapi. Jeg bestiller blodprøver og ordinerer NSAID og PPI.

12.30: Efter frokost skal jeg tilse tre indsatte. De vurderes som farlige, så det foregår på cellerne med ledsagelse af 2-3 betjente. Den første er en yngre mand med udenlandsk navn. Der er mistanke om, at han er psykotisk – tiltagende paranoid og vredladen og vil ikke tage sin vanlige antipsykotiske medicin. Psykiatrisk afdeling mener, at han har skizotypisk sindslidelse og kan være ved at udvikle skizofreni. Han virker lettere kaotisk og tankeforstyrret, men ikke svært forpint. Jeg henviser ham til vores psykiater og anbefaler, at han starter på sin medicin igen.

13.20: En indsat med en nedgroet tånegl og infektion. Han får antibiotika, og vi aftaler, at jeg laver kileresektion af tåneglen. Jeg taler herefter med en ung mand, som er bekymret for alvorlig sygdom og mener, at han har hævede lymfeknuder i lysken, Han er godt undersøgt, og klinisk er der ikke mistanke om patologiske lymfeknuder, men vi aftaler at lave en UL-undersøgelse.

14.00: En indsat med rygsmerter pga. et torakalt facetledssyndrom. Manipulering giver umiddelbar lindring, og jeg giver ham nogle rygøvelser. Et par indsatte med uro og søvnbesvær. En medtaget patient med KOLog tiltagende åndenød. En indsat med borderline personlighedsforstyrrelse og blandet misbrug fortæller, at han har kendt depression og nu har suicidaltanker. Han er ikke klinisk depressiv, men har selvpåført brandsår. Jeg starter ham op i antidepressiva, og han får antibiotikasalve til såret. Vi aftaler en kontrol.

15.00: Jeg cykler hjemad i regn og tænker på Grønland, hvor jeg lige har arbejdet som distriktslæge i et år, og savner det klare, kolde klima. Jeg henter drengen i børnehaven og pigen i SFO. Hos en bager køber vi brød. Og så er der te og brød derhjemme.

18.00: Vores datter vil have scrambled eggs og kan selv lave det. Jeg laver pasta med tomatsovs, så det er en sjov menu. Min kone kommer hjem, og jeg tager til fodbold i Nørrebro United – vi spiller i Nørrebroparken. Det er klaret op og vindstille. Vi har en god træning, og stemningen er i top.

LÆS MERE:

ET DØGN MED mave-tarmkirurgen: »… og tarmene ligger uden på kroppen«

ET DØGN MED onkologen: »To har fået pladser på hospice …«

ET DØGN MED ortopædkirurgen: »… i ventetiden har lidelsen ændret sig«

ET DØGN MED militærlægen: »Hverdagen kan gå fra 0-100 på sekunder …«