Skip to main content

ET DØGN MED nefrologen: »Hendes nyretal skrider …«

Kristine Lindhard er afdelingslæge i en delt stilling på Herlev Hospitals nyreafdeling – halvt forskning og halvt klinik, hvor hun er områdeleder i en del af hæmodialyseafdelingen.
Foto: Claus Boesen
Foto: Claus Boesen

Klaus Larsen kll@dadl.dk

23. feb. 2021
4 min.

6.15: Vækkeuret ringer. Mine børn skal ikke i skole på grund af corona, så min mand tager hjemmeskoletjansen. Han er i flybranchen og skal alligevel ingen steder. Så kører jeg til hospitalet og møder en times tid før morgenkonferencen. Jeg skal desværre ikke deltage i dag, så jeg besvarer mails og koordinerer, om der er patienter i mit ph.d.-projekt, jeg skal ringe til. Og screener de patienter, som er indlagt, for at se, om der er nogen, der kan indgå i et andet projekt, jeg har kørende.

8.20: Jeg går over og hilser på en af de indlagte – en af mine gamle patienter, som blev transplanteret for nylig. Hendes nyretal skrider, så hun skal have lavet en biopsi og er ret nervøs. Vi får en snak, inden jeg går op i dialysen, og her venter to gode nyheder: En af vores unge patienter er blevet nyretransplanteret, hvad der altid er dejligt. Og så har vi fået en rejsedialysemaskine til hæmodialyse, som hjemme-dialysepatienter kan låne, hvis de f.eks. skal en tur til Jylland.

9.00: Jeg informerer en patient om mit projekt, som jeg håber, han vil deltage i. Og så sætter jeg mig til computeren for at gennemgå prøvesvar, deriblandt også COVID-test. En sygeplejerske kommer og fortæller, at en patient, som skal i dialyse, har en fistel (karadgang til brug ved dialysen, red.), som ikke fungerer, og som skal ses akut. Jeg vurderer, at patienten skal akut ind til karkirurgerne på Rigshospitalet. Hvis de ikke kan ordne den, skal patienten have en anden adgang. Tilbage ved computeren ser jeg, at der er en positiv coronatest fra en ambulant dialysepatient. Jeg informerer hygiejnesygeplejersken og afdelingssygeplejersken, der skal i gang med smitteopsporing.

10.00: Dialysegennemgange, dvs. en slags konsultation i dialysen, hvor hver patient gennemgås grundigt hver tredje måned. I dag er der to: En, som har diabetes og flere symptomer – bl.a. spisebesvær og kvalme, som jeg vurderer skyldes hendes diabetes snarere end dialysebehandlingen. Plus en ældre mand, som også har kvalme. Han har mistet evnen til at tisse og bliver derfor ikke renset ordentligt ved dialysen, så jeg bliver nødt til at justere hans behandling.

11.30: Stuegang på dialyseafsnittet. Der er bl.a. to vaskulit-patienter, som får immundæmpende behandling og skal ses hver uge. Den ene patient viser tegn på, at nyrerne er ved at komme i gang, så ham sætter jeg til dialysepause. Den anden har begyndende knoglemarvspåvirkning pga. den immundæmpende medicin, som skal justeres. En patient har åndenød. Han har astma og har lige haft en lungebetændelse. Røntgen ved indlæggelsen så ikke så godt ud. Når man er i dialyse, er der meget, der kan give åndenød – måske væske, som sætter sig på lungerne? En blodprøve viser stigende infektionstal – det kan være en ny lungebetændelse, som forværrer hans astma. Jeg starter ham op i en ny behandling og optimerer astmamedicinen.

12.45: En hjemmehæmodialysepatient ringer – en ung mor, som klarer dialysen selv. Hun har nogle spørgsmål til sin EPO-behandling og blodprocent. Og så er der frokost ved computeren.

13.30: Videokonsultation med en hjemmehæmodialysepatient. En nyskabelse under coronapandemien og meget bedre end telefon, fordi jeg kan se patienterne og vurdere dem klinisk.

14.15: »Forbedrings-tavlemøde« om hjemmehæmodialyse og limited care, og bagefter mødes jeg med hovedvejlederen på mit ph.d.-projekt for at diskutere nogle svar på en artikel, jeg har sendt ind. Til sidst indtaster jeg data på et af mine projekter og ringer til et par forskningspatienter.

16.00: Jeg kører hjem og tager over fra min mand frem til kl. 18, mens han har videomøde med nogen i USA. Så er der spisning, oprydning og endelig puttetid. Ved 20-tiden sætter jeg mig med computeren og arbejder på en protokol til et nyt studie. Så en times tv, mens jeg strikker, inden jeg går i seng kl. 22.30.

LÆS MERE:

ET DØGN MED akutmediciner: »Han har flere større lungeembolier …«

ET DØGN MED plejehjemslægen: »Vi ser næsten ingen infektioner …«

ET DØGN MED industrilægen: »Jeg vil lære lidt mere om machine learning …«

ET DØGN MED fængselslægen: »En betjent henter de indsatte…«