Hvor mange stjerner giver du reformen på en skala fra 1 til 5 stjerner?
4 stjerner ud fra det potentiale, den har. Og potentialet er stort. Der er faktisk noget i det her, som hvis det lykkes, kan blive rigtig godt. Men der ligger en kæmpe implementeringsopgave foran os, for der er ikke noget af det her, der vil ske af sig selv.
Hvad er det mest positive, du hæfter dig ved i den nye sundhedsreform?
Det mest positive er, at det er en meget ambitiøs reform. Da Sundhedsstrukturkommissionens rapport kom, var der jo tvivl om, hvor meget politikerne ville tage fra den. Men jeg synes virkelig, det er ambitiøst på mange punkter, og jeg er glad for, at de har turdet tage så radikale løsninger. For det er store problemer, der skal løses, så det er der simpelthen brug for.
Set med Yngre Læger-briller er vi rigtig glade for at se, at der ikke er nogen direkte tvangstiltag i forhold til at sikre bedre lægedækning. Det er noget, vi har talt meget imod de seneste år.
Som yngre læge er der også positive toner i, at politikerne synes at have fokus på, hvad vi egentlig ønsker for et godt lægeliv, jeg læser ord som »karriereveje« og »faglig bæredygtighed«. Det er rigtig godt.
Endelig er det også meget positivt, at man opruster så markant inden for almen medicin, som i den grad har haltet efter. Det er rigtig godt på den lange bane.
Hvilke elementer i reformen bekymrer dig?
Et bekymringspunkt i reformteksten er ansættelseslofterne på universitetshospitalerne, som vi ser som en snert af indirekte tvang. Det sagde vi, da udspillet kom, og det gør vi stadig.
»Jeg håber, at politikerne vil lytte til os. Jeg mener, vi har et momentum lige nu, fordi vi har nogle steder, der mangler læger, samtidig med at vi har nogle læger, der ønsker forandring i deres arbejdsliv«Wendy Sophie Schou, forperson for Yngre Læger
Det er svært at se for sig, hvad man skal lave mindre af på universitetshospitalerne. Jeg har arbejdet begge steder – på et universitetshospital og nu på Holbæk Sygehus – og det jo ikke, fordi man laver mindre på et universitetshospital. Så der skal helt klart laves en plan for, hvad der skal laves mindre af på universitetshospitalerne, så man ikke får dårligere arbejdspladser på disse hospitaler.
Jeg er spændt på at se, hvordan teksten rent praktisk skal omsættes til handling. Der er blevet talt meget om, at 62-årige Bjarne fra Lolland får en KOL-pakke og en læge, der kan tage sig af det. Men vi mangler at se, hvordan det lige pludselig skal lykkes at få en læge til Lolland, der skal tage sig af Bjarne. Og så er jeg meget nysgerrig på, hvad politikerne tænker i forhold til rekruttering.
Jeg håber, at politikerne vil lytte til os. Jeg mener, vi har et momentum lige nu, fordi vi har nogle steder, der mangler læger, samtidig med at vi har nogle læger, der ønsker forandring i deres arbejdsliv.
Jeg håber, politikerne vil gribe den bold, og sammen med os prøve at se, hvad der skal til, for at den enkelte vil arbejde på f.eks. Lolland. Hvis jeg skal sætte mig i min bil og bruge to timer af min hverdag på vejen, så skal det, jeg transporterer mig hen til, være bedre, end det jeg har. Tid er en vigtig parameter. Vores medlemmer efterspørger mere fleksibilitet, bedre work-life-balance og mulighed for nye eller andre ansvarsområder.
Er sundhedsreformen blevet bedre af nu at have været igennem politiske forhandlinger?
Set fra vores stol er det meget det samme, som da udspillet kom i september. Der er blevet skruet på nogle knapper, men ikke noget, der nævneværdigt ændrer vores opfattelse.
Den seneste store reform af sundhedsvæsenet blev kendt for øget specialisering og centralisering på færre store sygehuse. Hvad tror du, Sundhedsreformen 2024 vil blive husket for i 2040?
Jeg håber, at denne reform vil blive husket for, at det var nu, vi tog ansvar for, at der skulle være bedre lægedækning i Danmark. Det var nu, at politikerne og lægerne tog ansvar for, at de allersygeste patienter i Danmark fik lige adgang til læger og i særdeleshed speciallæger.