Hvor mange stjerner giver du reformen på en skala fra 1-5 stjerner?
»4,5. Jeg synes, det er en rigtig god reform, og jeg synes, man politisk har taget livtag med nogle af de problemstillinger, der er, og har lyttet til Sundhedsstrukturkommissionen langt hen ad vejen. Så vil tiden vise, om vi også lykkes med opgaven, men aftalen er en god aftale«.
Hvad er det mest positive, du hæfter dig ved i den ny sundhedsreform?
»Noget af det vigtigste ved denne reform er, at der er et bredt flertal bag den, og så – set fra vores stol – at man slår fast, at praktiserende speciallæger er en vigtig del af det nære sundhedsvæsen.
Det er virkelig positivt, at man indtænker speciallægesektoren strategisk i planlægningen af det samlede sundhedsvæsen, og at man lægger op til en udvidelse af speciallægepraksis, som skal kombineres med nye patientrettigheder til hurtig udredning og behandling ude hos os.
Det er også meget positivt, at man lægger op til at øge aktiviteten i speciallægepraksis, så vi kan nedbringe ventetider. Det giver god mening. Alt i alt er jeg superpositiv og meget optimistisk i forhold til denne reform«.
»Jeg håber, at den vil blive husket for, at man fik en omstilling af sundhedsvæsenet, så en stor del af udredningen og behandlingen nu sker tæt på borgerne i det nære sundhedsvæsen«Ann-Louise Reventlow-Mourier, formand for FAPS
Hvilke elementer i reformen bekymrer dig?
»Jeg har kun en lille bekymring, og den går på, om sundhedsrådene lykkes med at flytte specialistbehandling på hovedfunktionsniveau fra sygehusene og ud i speciallægepraksis, så patienterne kan få behandling i deres nærområde. Sundhedsrådene får med støtte fra Sundhedsstyrelsen en kæmpe opgave med at kigge på, hvilke opgaver der skal løses i hvilket regi«.
Er sundhedsreformen blevet bedre af nu at have været igennem politiske forhandlinger?
»Det er nyt i reformen, at man vil kigge på at øge rammen for speciallægepraksis de kommende år, og det er jeg særdeles glad for, for det betyder, at vi kan komme i arbejdstøjet hurtigt og øge kapaciteten inden for de eksisterende tilbud, mens vi arbejder med implementeringen og omstillingen«.
Den seneste store reform af sundhedsvæsenet blev kendt for øget specialisering og centralisering på færre store sygehuse. Hvad tror du, sundhedsreformen 2024 vil blive husket for i 2040?
»Jeg håber, at den vil blive husket for, at man fik en omstilling af sundhedsvæsenet, så en stor del af udredningen og behandlingen nu sker tæt på borgerne i det nære sundhedsvæsen, uden at man er gået på kompromis med det specialiserede niveau og kvaliteten på de store sygehuse«.
Hvorfor får reformen så ikke 5 stjerner fra dig?
»Arrgh, det er nok fordi jeg er lidt fra Jylland. Ej, spøg til side, det er nok fordi, der stadig er nogle ting, hvor det godt kan blive lidt en slagmark om opgaverne. Man vil gerne have opgaverne ud nært, men får man rykket opgaverne? Og så er det jo ikke alt, der bliver løst med denne reform«.