Skip to main content

Lægeforeningen: Regionerne skal sikre evalueringsansættelser til udenlandske læger

Ny lovgivning gør op med en del af de bureaukratiske benspænd, udenlandske læger hidtil har mødt. Lægeforeningen kvitterer for de nye regler, men peger på, at det fortsat er en stor udfordring for udenlandske læger at finde evalueringsansættelse, som er sidste skridt, inden de kan opnå dansk autorisation.

Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen. Foto: Henrik Hertz 
Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen. Foto: Henrik Hertz 

Af Jannie Søgaard Iwankow, j@jiwankow.dk og Charlotte Kiil Poulsen, ckpo@dadl.dk

5. aug. 2024
4 min.

»Jeg ville gerne hjælpe dig, men vi har desværre ikke økonomi til at ansætte evalueringsansættelser, vi er pålagt at spare«, sådan står der i et af de afvisningsbreve, som Raquel Due-Frederiksen har modtaget.

Hun har taget medicinuddannelsen i Rusland, og indholdet af brevet svarer meget godt til det, som flere udenlandske læger får at vide, når de henvender sig til afdelinger og cheflæger rundt om i Danmark.

»Det danske sundhedsvæsen har behov for de udenlandsk uddannede læger, som kommer gennem denne lange og svære proces. Det er vigtigt at have i baghovedet, ligesom det er vigtigt at anerkende den indsats, som kolleger, der er uddannet i andre lande, leverer«, siger Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen.

Hun er glad for, at der tidligere i år blev indgået en politisk aftale med blandt andet en shortcut-model for særligt efterspurgte udenlandsk uddannede læger.

»Der skal være en fast procedure for evalueringsansættelse af læger fra tredjelande. Og det er bestemt ikke godt nok, at det er overladt til de enkelte afdelingers økonomi, om der er råderum til evalueringsansættelser«. Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen

Camilla Rathcke mener dog, at regionerne skal forpligtes til at sikre tilstrækkeligt med evalueringsansættelser til de læger, der allerede er i landet, og som har kvalificeret sig – det vil sige har fået godkendt eksamenspapirer, opfyldt sprogkravene samt bestået de medicinske fagprøver.

»Der skal være en fast procedure for evalueringsansættelse af læger fra tredjelande. Og det er bestemt ikke godt nok, at det er overladt til de enkelte afdelingers økonomi, om der er råderum til evalueringsansættelser. En fast procedure skal sikre, at udbuddet af evalueringsansættelser er afstemt i forhold til antallet af de udbudte prøver, så autorisationsprocessen ikke bliver unødigt forlænget«, siger Camilla Rathcke.

Danske Regioner skriver i et skriftligt svar:

»Det er godt, at sagsbehandlingstiden i Styrelsen for Patientsikkerhed er bragt ned, og at flere læger med udenlandsk baggrund dermed har fået brug for en evalueringsansættelse. Vi vil på den anden side af sommerferien arbejde videre med at etablere en mere enstrenget indgang til ansøgning om evalueringsansættelser, og det vil på den måde blive mere tydeligt for lægerne med udenlandsk baggrund, hvordan de kan søge om en ansættelse«.

Ugeskrift for Læger har desuden spurgt Danske Regioner om problemstillingen, i forhold til at evalueringsansættelserne ikke er finansieret på samme måde som KBU-forløbene, og at afdelingerne dermed oplever, at økonomien bliver en udfordring i forhold til at evalueringsansætte udenlandske læger. Danske Regioner henviser til ovenstående citat.

I Region Nordjylland har man netop opslået det første samlede KBU-forløb for udenlandsk uddannede læger med frist senere i august.

»En fast procedure skal sikre, at udbuddet af evalueringsansættelser er afstemt i forhold til antallet af de udbudte prøver, så autorisationsprocessen ikke bliver unødigt forlænget«. Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen

Raquel Due-Frederiksen har ikke tidligere hørt om stillinger særligt designet til udenlandske læger, og hun er begejstret for, at opslaget omfatter både den første og anden del af evalueringsansættelsen:

»Denne KBU-ansættelse specifikt rettet mod udenlandsk uddannede læger er et skridt i retning af at integrere revaliderede udenlandske læger i det danske sundhedssystem. Det fortjener stor ros, men der er stadig kun tale om én stilling, så vi er stadig meget lang fra målet. Lige nu er 45 udenlandske læger arbejdsløse og i risiko for at måtte forlade landet«, siger hun.

Den 12. august er der høringsfrist for bemærkninger til bekendtgørelsen om autorisation af sundhedspersoner, der er statsborgere i og/eller uddannet i lande uden for EU/EØS. Her er Lægeforeningen høringspart.

Fakta

Nyt netværk

Fakta

Autorisation for læger uddannet uden for EU/EØS

Fakta

Ny lovgivning letter noget af processen