I dag, fredag har regeringen og satspuljepartierne på sundhedsområdet indgået en aftale for satspuljerne for 2019-2022 på i alt 994,9 millioner kroner.
Ifølge en pressemeddelelse fra Sundhedsministeriet indebærer aftalen, at ”psykiatrien bliver styrket, så særligt børn og unge, der psykisk mistrives, bliver opfanget, inden problemerne vokser sig store.”
Det fremgår af aftalen, at specialpsykologer skal anvendes mere i psykiatrien end i dag. Det betyder, at specialpsykologers funktion skal udvides. Partierne ønsker, at Sundhedsstyrelsen undersøger, ”på hvilken måde, specialpsykologer mest hensigtsmæssigt kan få mulighed for at være behandlingsansvarlige i den stationære psykiatri,” står der i aftaleteksten.
Det synes Lægeforeningen er en meget dårlig ide.
”Det er helt ude i hampen, at partierne bag den nye satspuljeaftale lægger op til at fjerne den behandlingsansvarlige læge fra psykiatriske patienter. Der er intet fagligt grundlag for det. Kun læger er uddannet til at se krop og psyke i sammenhæng, derfor kan kun læger tage ansvaret for den samlede behandling,” siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.
Det er helt ude i hampen, at partierne bag den nye satspuljeaftale lægger op til at fjerne den behandlingsansvarlige læge fra psykiatriske patienter Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.
Psykologer har ikke en uddannelse, der kvalificerer til at være behandlingsansvarlig for den enkelte patient, siger Andreas Rudkjøbing:
”Psykologer udfører et meget kvalificeret arbejde i psykiatrien. Men det kræver lægelig kompetence at vurdere, om et symptom er en forbigående bivirkning eller kan skyldes en helt anden sygdom, som kræver behandling andetsteds i sundhedsvæsenet. Derfor vil jeg kraftigt advare mod at udvande, hvad det vil sige at være behandlingsansvarlig for en patient,”, siger Andreas Rudkjøbing.
Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF) ser ingen andre udveje:
”Det her er en midliertidig nødløsning. Psykiatriske patienter skal helst have en læge som behandlingsansvarlig. Og havde vi psykiatere nok, var det ikke været nødvendigt at inddrage specialpsykologer i den funktion. Men det er der ikke. Så nu har vi set til Norge, som gør noget tilsvarende. Jeg håber, at vi kan få skabt mulighed for at gøre det i dialog med psykiaterne.”
Hun tilføjer:
”Jeg har hørt nogle psykiatere udtrykke bekymring for, at vi er ved at tage opgaver fra dem, så de ikke har så mange opgaver tilbage, fx at udskrive medicin. Det er vigtigt for mig at sige, at det skal vi sørge for ikke at gøre. Sådan er det bestemt ikke ment.”
Andreas Rudkjøbing peger på, at man ikke inden for andre specialer ville opleve noget tilsvarende.
”Politikerne ville næppe foreslå, at det ikke var kirurgen, som skulle være ansvarlig for en operation, eller at det ikke var kræftlægen, som havde ansvar for behandlingen med kemoterapi. Hvorfor skal patienter i psykiatrien ikke stilles lige så godt med en ret til behandlingsansvarlig læge,” siger han.
Læs også: Psykiaternes behandlingsansvar er en "all inclusive deal".
Ressourcemangel udhuler psykiateres opgaver
Psykologformand: Vi kan sagtens have behandlingsansvar