Amning stridspunkt
Danskernes første konkrete møde med konsekvenserne ved PFAS indtraf i 2021, hvor det kom frem, at en kogræsserforening i Korsør havde spist kød fra kvæg, som var forgiftet med PFOS fra brandskum. PFOS er ellers en af de PFAS-forbindelser, som er forbudt – siden 2006.
Da sagen rullede, var et af de mest nærværende og konkrete spørgsmål for nogle af foreningens medlemmer, om gravide kvinder med høje mængder i blodet måtte amme deres babyer.
De gravide kvinder blev prioriteret, fik taget blodprøver og havde tårnhøje værdier, og cheflæge på Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling i Holbæk Ann Lyngberg sagde til Ugeskrift for Læger, at et af spørgsmålene fremadrettet er, hvordan læger kan rådgive de gravide, de ammende, og hvordan de laver opfølgende undersøgelser.
Efterfølgende lavede Sundhedsstyrelsen med hjælp fra ekspertgruppen en vejledning til de praktiserende læger om PFAS, hvor det foreløbig fremgår, at kvinder opfordres til at amme særligt i de første måneder af barnets liv. Sundhedsstyrelsen arbejder på en revision.
Netop amning er dog et stridspunkt blandt læger. Nogle argumenterer for, at kvinder udsat for PFAS skal amme fuldt ud. Flere mener, at mediedækningen af PFAS er helt ude af proportioner, og at de gavnlige effekter ved amning vejer tungere end hensynet til PFAS i modermælk. Amning er godt for både mor og barn, og det er også Sundhedsstyrelsens og WHO’s holdning.
Philippe Grandjean er en af de mere skeptiske eksperter. Han mener, at læger skal anbefale amning med forbehold, fordi modermælken kan være forurenet.
»Kunne det tænkes, at der nogle steder er mere dioxin, pesticider og PFAS i modermælken? Det er faktisk aldrig undersøgt. Jeg har jagtet de undersøgelser og ikke fundet nogen evidens. Vi kan se på Færøerne, at modermælken giver rigtig meget PFAS til børnene, og vi kan se, at jo mere de er ammet, desto mere PFAS i blodet, og desto dårligere reagerer de på vaccinerne. Og den er svær at forklare, for amning skulle jo gerne styrke immunsystemet«.
Forskning viser også, at barn nummer et kan tømme en del af morens PFAS-lagre. Det skyldes, at PFAS binder sig til protein i mælken, og når barnet er så lille, kan moren over en langvarig ammeperiode på seks måneder komme af med cirka halvdelen af det, hun har i kroppen.
»Når du skal fordele det i en mindre krop, kan barnet nå op på cirka ti gange så meget, som det moren havde. Det er vi nødt til at sige højt, for det er sådan noget, som EU-Kommissionen ikke kræver undersøgt, når nye kemiske stoffer skal godkendes. Der tænker man ikke på, om stofferne har nogle egenskaber, der gør, at de bliver udskilt i modermælk. Men det burde man også undersøge. Ligesom vi har talt om hormonforstyrrende stoffer, der heller ikke bliver undersøgt nok«.
Barn nummer to, tre og fire får altså ikke lige så meget PFAS. Jo flere graviditeter og ammeperioder, moren har haft tidligere, desto lavere er hendes niveauer, og barnet bliver dermed udsat for mindre PFAS gennem modermælken, forklarer Philippe Grandjean.
Han kender til forskning i USA, hvor en kemiker har opfundet et filter, som kan fjerne PFAS fra modermælken. Moren malker ud og hælder mælken gennem filteret på en mælkeflaske. Smart, men:
»Det er lidt kunstigt, at vi skal finde på den slags teknik for at løse et problem, vi burde have forebygget«, udbryder han.
Philippe Grandjean har før argumenteret for, at man kun skal amme i tre eller fire måneder, men der er ikke evidens for, at det er det rigtige.