Skip to main content

Vrede over Hospitalsenhed Midt: »Et overgreb på de ansatte«

Formuleringer i en pressemeddelelse fra Hospitalsenhed Midt om en ledende overlæges afgang til nyt job har skabt dønninger om den uroplagede børneafdeling på Regionshospitalet Viborg.
Regionshospitalet Viborg. Foto: Hospitalsenhed Midt
Regionshospitalet Viborg. Foto: Hospitalsenhed Midt

Kurt Balle Jensen kurt@ps-presse.dk

19. maj 2020
5 min.

Efter næsten et år med uro på børneafdelingen Børn og Unge på Regionshospitalet Viborg er der nu fundet en afklaring. Den ledende overlæge, der har været en nøgleperson i de seneste måneders begivenheder, forlader hospitalet og har i stedet fået arbejde som overlæge på Regionshospitalet Randers.

Det, der kunne have været en blød landing, blev dog forstyrret af formuleringer i den pressemeddelelse, hvor man fortalte om udviklingen, og som blev udsendt af ledelsen i Hospitalsenheden Midt. Det fik blandt andet en gruppe tidligere speciallæger på afdelingen på banen.

»Når vi valgte at kommentere på formuleringerne, skyldes det, at det nærmest kan opleves som et overgreb på personalet«, siger tidligere ledende overlæge på børneafdelingen gennem mange år Lars G. Hansen.

Han har sammen med speciallægerne Jonas Hansen, Birgitte Hertz og Ann-Margrethe Rønholt kommenteret ledelsens udmelding i skarpe vendinger i et læserbrev i Viborg Stifts Folkeblad.

»Vi synes jo, at man nærmest lægger hele skylden på uroen over på personalet. Og hvis man gerne vil se fremad, burde man nok være kommet personalet i møde i stedet for. Nu har personalet gennem et halvt år eller mere gjort opmærksom på, at der var nogle voldsomme ledelsesproblemer, og så synes jeg måske ikke lige, det her var vejen frem. Det kan godt ske, at ledelsen har handlet på uroen, men de har trukket det alt for lang ud, for det er faktisk lykkedes dem at ødelægge afdelingen, hvis man ser på det fra en lægelig synsvinkel. Og det er synd for det resterende personale, der har ventet længe på en løsning«, siger Lars G. Hansen, der i 2016 efter 17 år på afdelingen blev fyret som ledende overlæge på grund af »uenigheder med hospitalsledelsen om, hvem der skulle lave den primære vurdering og behandling af de akut syge børn«.

Siden da har afdelingen haft fire ledende overlæger og kan nu se frem til at få den femte.

Engagerede og dedikerede

Det var et bekymringsbrev fra 87 ansatte, der for alvor fik uroen til at blusse op, men i pressemeddelelsen fremlægger hospitalsledelsen nogle holdninger, der går stik imod personalets opfattelse og indholdet af bekymringsbrevet. Blandt andet hedder det, at der fra afdelingsledelsen gennem det seneste år er »gennemført en omfattende proces med en række tiltag for at forbedre samarbejdet mellem læger og den ledende overlæge og generelt udvikle afdelingen Børn og Unge«.

Ledelsen beklager desuden afskeden med den ledende overlæge, som »sammen med sin oversygeplejerskekollega har arbejdet for at skabe et godt miljø og struktur i Børn og Unge i dialog med personalet. De har spottet relevante problemstillinger i afdelingen, som der er blevet arbejdet med, og de har haft vores opbakning til dette arbejde«.

Det er formuleringer, der altså fik de tidligere speciallæger på Børn og Unge til tasterne. I læserbrevet skriver de blandt andet, at »vi har et meget langvarigt og indgående kendskab til personalet på Børn og Unge, og vi har altid fundet alle personalegrupper engagerede, dedikerede, omstillingsparate og samarbejdsvillige. De har tidligere altid bakket op om ledelsen på Børn og Unge, selvom der har været skiftende ledere. I pressemeddelelsen anføres det, som mange gange før, at afdelingen har haft mange ledende overlæger i de sidste år. Mellem linjerne læser vi, at Børn og Unge i Viborg er en vanskelig afdeling at lede, hvilket vi slet ikke kan genkende. Vi kan her fortælle, at ingen af de sidste års ledere har opsagt deres job grundet problemer med personalet«.

En streg i sandet

Tillidsrepræsentant for speciallægerne, anæstesiolog Lisbeth Liboriussen, har efterfølgende drøftet pressemeddelelsen med hospitalsledelsen, og hun siger, at det vist er i alles interesse et glemme den så hurtigt som muligt.

»Jeg vælger at glæde mig over, at der nu er kommet en afklaring. Det er en meget sørgelig sag, men vi kan kun komme videre ved at trække en streg i sandet og så se fremad. Børn og Unge har i årevis haft et godt rygte som en af landets bedste børneafdelinger, og sådan kan det blive igen. Det er den vej, vi skal«, siger tillidsrepræsentanten.

Syv speciallæger har forladt afdelingen inden for det sidste år, og det har medført tab af viden, som det vil tage tid at få rettet op på. Alligevel er tillidsrepræsentanten behersket optimist, netop fordi der nu er kommet en afklaring.

Møder med nøglepersoner

Lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen har ikke ønsket at kommentere pressemeddelelsen. Ifølge ham går ledelsen nu i gang med at planlægge møder med nøglepersoner i afdelingen til afklaring af organisering og ledelse på kort, mellemlangt og længere sigt, så godt samarbejde og arbejdsmiljø kan genoprettes på Børn og Unge i Viborg.

Han fastholder, at alle parter gennem lang tid har arbejdet for at skabe et godt miljø og struktur i Børn og Unge i dialog med personalet.

»Med det seneste brev har vi kunnet konstatere, at denne indsats ikke er lykkedes tilfredsstillende, og at der er behov for en anden strategi. I den forløbne uge har vi haft intensive drøftelser med afdelingsledelsen og med tillidsrepræsentanter og andre nøglepersoner. Herefter har vi kunnet melde ud, at der sker ændringer i afdelingsledelsen. Vi har tillid til, at vi sammen med medarbejdere og ledere i Børn og Unge kan finde en vej frem og fastholde et meget højt fagligt niveau til gavn for patienterne«, siger den lægefaglige direktør.

Ugeskrift for Læger har været i kontakt med den nu afgående ledende overlæge for Børn og Unge, der ikke ønsker at kommentere situationen. Tirsdag meddelte Hospitalsenhed Midt, at oversygeplejersken på afdelingen efter eget ønske træder ud af afdelingsledelsen. Hun fortsætter som oversygeplejerske i Kvindesygdomme og Fødsler.

LÆS OGSÅ:

Hospitalsenhed Midt i nyt ledelses-stormvejr: Uro i Viborg blusser op

Endnu en overlæge forlader omstridt børneafdeling i Viborg

Overlægeformand: Fredberg-sagen udstiller konflikten mellem det lægefaglige og ’systemet’

Læger vrede over Fredberg-fyring: »På tide med samlet modangreb mod stigende djøfisering«