Mellem 2,7 og 10,8% af befolkningen er ængstelige på en måde, der giver problemer. Og det er denne hyppige, men i nogen grad usynlige gruppe mennesker, bogen »Den ængstelige personlighed« drejer sig om. En gruppe mennesker, som alle læger møder ofte og måske også af og til kan have det svært med. Det er mennesker, hvis dominerende personlighedstræk er »negativ emotionalitet og social tilbagetrækning«. Personer, som også kan have noget tvangspræget over sig. De ser ofte ned på sig selv og tror, at andre vil dømme dem. Angst og frygt er styrende for deres livsudvikling. Og disse personlighedstræk gør dem af og til svære at hjælpe som behandler.
Bogen er delt i to: 1) viden og intervention og 2) interventionsprincipper og redskaber.
Det er en meget dybdegående bog, som de to psykologer Nana Lund Nørgaard og Sebastian Simonsen, der begge er yderst vidende, har skrevet. Særligt første del fandt jeg lærerig. Pludselig stod adskillige patienter (og familiemedlemmer) og deres ikke altid forståelige adfærd mere klart for mig. Denne del vil jeg vende tilbage til igen, når mine ængstelige patienter er svære for mig at håndtere.
Anden del af bogen om interventionsprincipper vil være mest interessant for fagpersoner, der bedriver terapi. Den er en indføring i mentaliseringsteori og metakognitiv interpersonel teori som grundlag for intervention. Interessant læsning, men uden for denne anmelders faglige område.
En meget grundig bog om et hyppigt og måske lidt overset emne, som absolut er værd at læse for den, der er interesseret i denne form for personlighedsforstyrrelse.
Fakta