Skip to main content
Mindeord

Inge-Merete Nielsen

Anne Sabers, Anne-Marie Plesner, Birgitte Bo Andersen, Marianne Mikkelsen, Mette Harreby.

18.12-1941-14.1-2024

Speciallæge i pædiatri Inge-Merete Nielsen er død efter kort tids sygdom, 82 år gammel.

Inge-Merete voksede op som enebarn og datter af Danmarksmester i cykelløb Edvin Nielsen, der havde en cykelforretning på Østerbro. Hun blev uddannet læge i 1972 og speciallæge i pædiatri i 1984. I 1993 blev hun ansat som overlæge på børneafdelingen ved Centralsygehuset i Næstved hvor hun arbejdede indtil hun gik på pension i 2005. Hendes år i Næstved var præget af stor aktivitet og engagement hvor hun i en periode var næstformand i overlægerådet. I 1997 var hun en af drivkræfterne i markeringen af ”Hjerneåret” i det daværende Storstøms Amt og i perioden var hun arrangør af en række syndromkonferencer med internationale aktører.

Inge-Merete havde et meget stort hjerte for Grønland. Ved siden af sit arbejde som overlæge i Næstved, arbejdede hun som speciallægekonsulent i Grønland i over 25 år, og hun stoppede først dette arbejde i 2010. Helt frem til 2019 holdt hun foredrag i Grønland.

Især bygderne på Grønlands østkyst havde hendes store kærlighed og Inge-Merete fulgte mange af børnene og deres familier gennem adskillige år. Allerede i 1991 blev hun formand for Grønlandskmedicinsk Selskabs Fond, og i mange år var hun næstformand i foreningen Grønlandske børn. Hun var optaget af overdødelighed blandt grønlandske børn og var med til at identificere den alvorlige progressive leversygdom ”Cholestasis Familiaris Groenlandica”. Forskning i sygdommen har ført til, at Hjemmestyret i 2006 indførte et screeningstilbud til alle gravide grønlandske kvinder. Hun var involveret i dette forskningsarbejde og ansat på Københavns Universitet, Panum, indtil hun var 77 år. I 2012 modtog hun i Fairbanks, Alaska, den prestigefyldte pris ”John Arthur Hildes Award” fra Greenland Society of Circumpolar Health for hendes enestående arbejde.

Inge-Meretes rejselyst var legendarisk. Udover de ca. 40 rejser til Grønland, nåede hun omkring 100 andre rejser rundt omkring i hele verden. Især kulturrejser havde hendes interesse. De seneste år kastede hun sig over malerkunsten og tog på malerkurser på Kreta, hvor hun også oplevede at få solgt et maleri.

Inge-Merete var sine venners ven, og vennernes private børnelæge. Hun var kendetegnet ved sit gode humør og tendens til at få latterkrampe. Hun var farverig i ethvert selskab og vil blive dybt savnet.

Æret være hendes minde.

Kolleganyt