Content area

Claus Ejgil Mosdal

27.6.1940-6.6.2017

Vores gode kollega, ven, og for mange af os tidligere mentor og vejleder, Claus Ejgil Mosdal er afgået ved døden den 6. juni 2017. Claus fik konstateret en pancreascancer for to år siden, som han siden kæmpede bravt med, trods at han meget vel kendte både sygdommen og dens prognose.

Claus tog medicinsk embedseksamen fra Aarhus Universitet i 1967. Han startede sin uddannelse til neurokirurg i Odense og på Hvidovre Hospital og fik speciallægeautorisation i neurokirurgi i 1977; en uddannelse, som han holdt ved lige gennem talrige kurser i udlandet.

I 1981 rejste Claus som 1. reservelæge til den neurokirurgiske afdeling på Borgarspitalinn i Reykjavik og opretholdt livet igennem en stor kærlighed til Island, hvilket stadig kan ses i ambulatoriet i Neurokirurgisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, hvor Claus i rum nr. 1 har fået ophængt billeder af islandske landskaber.

Efter Island var Claus ansat på Rigshospitalet som 1. reservelæge, hvor han knyttede venskaber med flere af de daværende yngre neurokirurger, som efterfølgende fik ansættelser som overlæger ved Neurokirurgisk Afdeling GS på Århus Kommunehospital. Efter en kortvarig ansættelse som overlæge ved Neurokirurgisk Afdeling i Odense fulgte Claus med til Aarhus.

Hans faglige virke hos os på Neurokirurgisk Afdeling i Aarhus var med subspeciale inden for rygsøjlens og rygmarvens kirurgiske sygdomme, specielt svulster og medfødte misdannelser hos voksne og børn (rygmarvsbrok).

Claus gik på pension fra sin tjenestemandsstilling i Region Midtjylland i 2013 og var siden været aktiv med konsulent- og klinisk undervisningsfunktion sammesteds. Afdelingen havde i de følgende år glæde af hans store viden inden for rygområdet som tilknyttet konsulent og som klinisk lektor til studenterundervisningen. Claus var desuden censor ved Københavns Universitet og holdt sin sidste forelæsning på Aarhus Universitet den 29. januar 2016 efter 49 års tjeneste i sygehusvæsenet.

Claus var et beskedent menneske trods sin store faglige dygtighed, men han var også en livsnyder samt strålende kok og vært. Claus var et familiemenneske, og om sommeren kørte han gerne på langtur i Europa, især til Frankrig, Spanien og Italien. Klassisk musik og opera spillede en stor rolle i hans liv, og han var glad for at synge i kor, de sidste 15 år i Aarhus Studentersangere.

Æret være Claus Ejgil Mosdals minde.

Bo Voldby

Carsten Gyldensted

Peter Duel

Gorm von Oetingen

Gudrun Gudmundsdottir

Jens Christian Hedemann Sørensen